Hrant Dink davasında 2 hafta önce tutuklanan istihbarat görevlisi Volkan Şahin tahliye edildi

6 Ocak’ta görülen duruşmada tutuklanan sanıklardan dönemin Trabzon jandarma istihbarat görevlisi Volkan Şahin'in adli kontrolle tahliyesine karar verildi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmöeni Hrant Dink, 19 Ocak'ta katledilişinin 14. yılında Agos önünde anıldı / Fotoğraf: AA

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 76 sanığın yargılandığı davada bir süre önce tutuklanan dönemin Trabzon jandarma görevlisi Volkan Şahin'in adli kontrolle tahliyesine karar verildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanık eski Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Ali Öz katıldı. Önceki duruşmada alınan ara karar gereği tutuklanan dönemin jandarma görevlisi sanıklar Veysal Şahin ve Volkan Şahin ile başka suçlardan tutuklu bir kısım sanığın da Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katılımı sağlandı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, esas hakkındaki mütalaaya karşı sanık savunmaları alındı.

"Üstlerimin istediği şekilde yalan ifade verdim"

Savunması sorulan Veysal Şahin, cinayetten sonra doldurup imzaladıkları haber kayıt formundaki bilgilerin 6 ay önce aldıkları bilgiler olduğunu belirterek, "Bunu istemeden imzaladım. Komutanlarımız, 'Bu işin altından kalkamayız, teşkilat zora düşer.' dedi. Ali Öz de böyle emretmiş. Üstlerimin istediği şekilde yalan ifade verdim. Haber kayıt formunda yazmaya yetkili değilim" dedi. 

“Yasin Hayal ve Ogün Samast ile cinayet öncesi görüştüğümüz ihbarı doğru değil”

Diğer sanık Okan Şimşek ile birlikte Coşkun İğci ile görüştüklerini ve ona 'kimseye bilgi vermemesi gerektiğini' söylediklerini anlatan Şahin, "Onu tehdit etmedik. Emir ve talimatla görüştük. Yasin Hayal, Mc Donalds eylemi nedeniyle takip ediliyor idiyse de bu takibi ben yapmadım. Okan Şimşek ile birlikte Yasin Hayal ve Ogün Samast ile cinayet öncesi görüştüğümüz ihbarı doğru değil. Bu şahıslarla irtibatım olmadı. Cinayeti planlama faaliyetim yoktur. İstanbul jandarmasıyla irtibatım yok. Tahliye ve beraatimi talep ediyorum." diye konuştu. 

Volkan Şahin: Ortada bir yanlışlık var

Savunması alınan Volkan Şahin, iddianamede Trabzon jandarma istihbarat görevlisi olarak gösterildiğini ancak o dönem astsubay çavuş rütbesiyle göreve yeni başladığını öne sürerek, "Ben karakolda mesleğin birinci yılındaydım. Karakolda asayiş görevi yaptığıma dair belgeler de var, mahkemeye sunulmuştur. Ben istihbarat personeli değilim ve orada görevli herhangi bir personeli tanımıyorum, şubenin yerini dahi bilmiyorum" dedi. 

Dink cinayetine yönelik bir haber almadığını, Yasin Hayal, Ogün Samast ve Coşkun İğci'yi tanımadığını, irtibatının da olmadığını savunan Şahin, "İsmimin istihbaratçı olarak soruşturmaya dahil edilmesine bir türlü anlam verememekteyim. Coşkun İğci'nin bu istihbaratı bana bildirdiği iddiasına dayanan bir delil gösterilmemiştir. Volkan Şahin Trabzon istihbarat şube görevlisi değil asayiş tim komutanıdır. Veysal Şahin'in benim Coşkun İğci isimli şahıstan istihbarat aldığıma dair beyanı yoktur. Coşkun İğci'nin anlatımlarında da istihbari bilgiyi bana verdiğine dair bir beyanı bulunmamaktadır. Bu değerlendirmeyi mahkeme yapmıştır." ifadelerini kullandı.

Belirtildiği gibi kısa boylu ve esmer değil, uzun boylu açık tenli olduğunu aktaran Şahin, "Bu haber konusunun benimle uzaktan yakından bir alakasının olmadığı ortaya çıkmıştır. Ancak benim ismim nasıl buraya girdi sebebini hala bulamamaktayım. İstihbaratçılar Okan Şimşek ve diğerlerine mahkeme başkanı sordu. Benim bu haber konusuyla bir alakam olmadığını beyan ettiler. İstihbarat personeli ve Coşkun İğci ile bir irtibatım yok. Ortada bir yanlışlık var" şeklinde savunma yaptı.

"FETÖ ile ilgili ne bende ne ailemde bir bağlantı vardır"

Kendisine Hrant Dink cinayeti ile ilgili bir şey söylenmediğini ve Hrant Dink ismini meydana gelen ölüm olayına kadar duymadığını anlatan Şahin, "Bundan önce ne iş yaptığını, kim olduğunu bilmiyordum. FETÖ ile ilgili ne bende ne ailemde bir bağlantı vardır. Örgüt kapsamındaki kriterlerle hiçbir alakam ve suçlama yoktur. Jandarma personeliyim. İhraç edilmedim. Tarafıma yapılan suçlamaları kabul etmiyorum. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum" dedi.

Volkan Şahin’e tahliye, Ali Öz hakkında adli kontrol

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, 6 Ocak'taki duruşmada hakkında yakalama kararı çıkarılan ve bu karar sonrası tutuklanan Volkan Şahin'in tahliye edilmesine karar verdi. 

Mevcut delil durumu, dosya kapsamı, sanık ve tanık beyanlarının örtüşür olmasını dikkate alan heyet, Volkan Şahin'in tahliyesine lehine değişen delil durumu gerekçesiyle hükmetti. Heyet, bu sanık hakkında "konutu terk etmeme" şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanmasını hükme bağladı. 

Mahkeme heyeti, tutuksuz sanıklardan eski Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Ali Öz hakkında da dosya kapsamında dinlenilen sanık ve tanık beyanlarının örtüşmesi ile aleyhine değişen delil durumuna göre, yaşı da dikkate alınarak tutuklama değil başka bir tedbir kararı alındığını ifade etti. 

"Bu aşamada tutuklama yerine daha orantılı olduğuna kanaat getirilen adli kontrol tedbirlerinin yeterli olacağı" ifadesini kullanan heyet, Ali Öz ile ilgili "konutu terk etmeme" şeklindeki adli kontrol tedbirinin uygulanmasını kararlaştırdı.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU