Bilim insanlarını şaşırtan doğum: İki senedir akvaryumda erkek yoktu

Doğumun muhtemel sebepleri arasında sperm depolama ve döllenmesiz üreme var

Yeni Zelanda'da Nibble ve Spot adlı iki dişi fulyabalığı, yaşadıkları akvaryumda iki yıldır erkek bulunmamasına rağmen yılbaşı akşamında doğum yaptı.

The Guardian'ın haberine göre, bilim insanlarını şaşırtan olay Yeni Zelanda'nın Auckland kentindeki Sea Life Kelly Tralton Akvaryumu'nda gerçekleşti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akvaryumun küratörü Andrew Christie, doğumun partenogenez adıyla da bilinen döllenmesiz üreme yoluyla gerçekleşmiş olabileceğini söyledi. Bununla birlikte Christie'ye göre daha muhtemelen açıklama, fulyabalıklarının bir erkekle en son karşılaştığı zaman sperm depolaması.

Sperm depolama balık türlerinin yanı sıra böceklerin, yarasaların ve kaplumbağaların partner bulamamaya karşı geliştirdiği nispeten yaygın bir strateji. Spermin bir iki yıl arasında yumurtalığa yerleştirmeye hazır şekilde depolanabileceği düşünülüyor.

Yeni Zelanda Ulusal Su ve Atmosfer Araştırma Enstitüsü'nden Adele Dutilloy, "Sperm depolama, birbiriyle çok sık karşılaşmayan türlerde özellikle yaygın gibi görünüyor" dedi.

Bu ay derin denizlerde yaşayan köpekbalığı türlerinde sperm depolamanın bir delilini ilk kez keşfeden Dutilloy, "Fulyabalıklarında sperm depolama köpekbalıklarıyla karşılaştırıldığında nispeten nadir" ifadelerini kullandı.

Dutilloy'a göre, doğumun muhtemel açıklaması bakire doğum da denen döllenmesiz üreme. Bu, yumurtanın döllenmeden embriyoya dönüştüğü eşeysiz üreme sürecine deniyor. Zira Dutilloy, döllenmesiz üremenin, Nibble ve Spot'un yakın akrabası benekli fulyabalıklarında daha önce görüldüğünü ekledi.

Örneğin Avustralya'daki Sea Life Sidney Akvaryumu'ndan Freckle adlı 11 yaşındaki benekli fulyabalığı, 10 yıldır bir erkekle yan yana bulunmamasına rağmen 2018'de eşeysiz üremişti.

Dutilloy, Nibble ve Spot'un hamile kalma şekli ne olursa olsun bunun fulyabalıklarında belgelenen ilk örneği temsil edeceğini düşünüyor. Dutilloy sözlerine şöyle devam etti:

Bunu kesin olarak doğrulamanın tek yolu genetik test… Daha önce hiç bakılmadığı için bu gerçekten harika olurdu.

Sea Life Kelly Tarlton Akvaryumu'ndan Maddy Seaman ise doğumun döllenmesiz üremeyle gerçekleşip gerçekleşmediğini öğrenebilmek için yapılacak DNA testinin yavrular büyüdükten sonra mümkün olduğunu söyledi.

 

Independent Türkçe, The Guardian, Stuff

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU