Adalet Bakanı Gül: Yargı dağıtımı sosyal medyada değil, mahkemededir

"Sayın Soylu Bey’in annesine yapılan bu insanlık dışı saldırıyı şiddetle kınıyorum, lanetliyorum"

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun annesine küfreden kişinin serbest bırakılmasıyla ilgili açıklama yaptı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Gaziantep Valisi Davut Gül'ü ziyaret eden Bakan Gül, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gül, Soylu’nun annesine küfreden kişiyle ilgili yürütülen soruşturmanın ne aşamada olduğu sorusuna şöyle yanıt verdi:

Kadınların onuru her şeyin üstünde. Anneler başımızın tacı. Sayın Soylu Bey’in annesine yapılan bu insanlık dışı saldırıyı şiddetle kınıyorum, lanetliyorum. Bu alçak ifadeleri kullanan kişilerin hukuk önünde en ağır cezayı bulacağına inanıyorum. Hiç kimsenin annesine, eşine, çocuklarına kimsenin küfretme hakkı yoktur. Bu konuda aile bizim en kutsalımızdır. Bu konuda yasalarda da bir ihtiyaç olması halinde elbette değerlendirmeler yapılması gerekir. Yargı dağıtımı sosyal medyada değil, mahkemededir.

Gül, Anayasa Mahkemesi’nin ikinci kez Enis Berberoğlu hakkında ihlal kararı vermesine dair de şunları söyledi:

Elbette Anayasa Mahkemesi kararlarının hepsine katılmadığımız, kabul etmediğimiz bu süreç de dahil, gerekçeli karar açıklandığında da söylenecek çok şey vardır. Tartışılacak, kabul edilmeyecek ama bu uygulanmayacak anlamına gelmez. Kararlar uygulanmak için vardır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

Soylu, annesine sosyal medya üzerinden küfreden bir kişinin tutuklanmamasına tepki göstermiş, Twitter’dan “Annemle fotoğrafımın altına küfreden alçak mahkemeye çıkıyor ve adli kontrolle serbest; Bakan olsam ne yazar?” mesajı paylaşmıştı.

Bunun üzerine Adalet Bakanı Gül, dün yaptığı konuşmada özetle şu ifadeleri kullanmıştı:

Klavye başına geçip her gün sosyal medyada bana tutuklama, tahliye siparişi verenlere sesleniyorum, Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir, burada kanunlar, kurallar, usuller işler, işlemeye de devam eder. Bu işleyişi beğenmeyen gider itiraz hakkını kullanır ama yargıya kimse parmak sallayamaz. Adalet Bakanından da bu işleyişe müdahale etmesini kimse bekleyemez. Adalet Bakanının hakim, savcı cübbesi yoktur, görevim süresince o cübbeyi giymedim ve hiç kimse kusura bakmasın o cübbeyi de görevim boyunca asla giymeyeceğim.

İki yıla kadar hapis cezası gerektiren bir suçta tutuklamanın yasak olduğunu hepimiz biliyoruz. Hakaret suçu da bu yasak kapsamındadır.

Gül’ün bu açıklamaları Soylu’ya yanıt olarak yorumlanmıştı.

Soylu'dan yanıt yok

Öte yandan Soylu, Gül ile aynı dakikalarda basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ancak Soylu, Gül'ün kendisine yönelik olarak söylediği belirtilen ifadelere dair soruya yanıt vermedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU