Deneyimli bilim yazarı Dünya'nın kaderini anlattı: Geride yanmış, cansız bir kaya kalacak

"Diğer yıldız sistemlerinden teleskoplarla sistemimizi izleyen gökbilimciler, Güneşimizi gezegenimsi bir bulutsu olarak görecek"

Görselde yörüngedesinki bir gezegeni kavuran kırmızı dev yıldız resmediliyor (Avrupa Güney Gözlemevi)

Güneş, son 4,5 milyar yıldır, Dünya’ya hayat veren yegane kaynak olabilir. Ancak kendi ölümü yaklaştıkça, Dünya’nın sonunu da muhtemelen o getirecek. Yaklaşık 4,6 milyar yaşındaki Güneş, şimdiden yaşam döngüsünün yarısına geldi.

Bu nedenle Dünya’nın sonunu getirecek o sahne, uzmanların ilgisin giderek daha çok cezbediyor. 20 yılı aşkın süredir popüler bilim yazarlığı yapan ve astronomi konulu birçok kitap çıkaran Kelly Whitt de o kişilerden biri.

Whitt, kısa süre önce Earthsky’da kaleme aldığı “Dünyanın Kaderi” başlıklı yazıda, Güneş'in yaşamının son evresinde bir kırmızı deve dönüştüğü senaryoda neler yaşanacağını ve insanlığın hayatta kalmak için Jüpiter ve Satürn gibi uzak gezegenlere sığınıp sığınamayacağını anlattı.

Uzmanlara göre Güneş, bu evrede, şişirilen bir balon gibi genişlemeye başlayacak. Kırmızı deve dönüştüğünde parlaklığının, şu ankine kıyasla yaklaşık 2 bin kat fazla olacağı tahmin ediliyor.

Bu esnada yıldız muhtemelen en içteki gezegenleri, Merkür ve Venüs'ü yutacak. Tabii Dünya da bu durumdan nasibini alacak ve ısı yüzünden kavrulacak. Whitt, bu süreci söyle açıklıyor:

Gezegenimizin suyu ve atmosferi buharlaşacak ve geride yanmış, cansız bir kayadan başka bir şey kalmayacak. Mars'ın ısınması biraz zaman alacak ama sonunda o da yaşanabilir bölgenin dışında kalacak.

Bu noktada Jüpiter ve Satürn gibi dış gezegenlerin uyduları, Güneş Sistemi’nde insan kolonileri için kalan tek yer olacak.

Whitt’e göre, bu koloniler, insanların ancak yeni bir ev bulana kadar sığınacağı yerler olabilir. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çünkü kırmızı devin çekim gücü Güneş’in mevcut halinden çok daha zayıf olacak ve bu gezegenlerdeki olası koloniler de yıldızın ölümünden kaçamayacak.

Zira yıldızın değişen çekim kuvveti sonucunda bu gezegenlerin de yörüngeleri bozulacak ve Güneş Sistemi sonunda parçalanacak.

Whitt, sözlerini şöyle sürdürüyor:

Güneş’in kırmızı dev aşaması bir milyar yıl kadar sürebilir ama sonunda tüm yakıtını, yani helyumu tükenecek. Sonra bir patlamayla gaz örtüsü oluşacak.

Diğer yıldız sistemlerinden teleskoplarla sistemimizi izleyen gökbilimciler, Güneşimizi gezegenimsi bir bulutsu olarak görecek.

Yani ölmekte olan bir yıldızı çevreleyen büyük bir gaz kabuğu görecekler.

 

Independent Türkçe, Daily Express, Earthsky

DAHA FAZLA HABER OKU