Yeni çatışmalardan korkulan Darfur’a sükunet hakim

Üç gün süren çatışmaların ardından Sudanlı güçlerin konuşlandırılması sonrasında Darfur'a sakinlik hâkim olurken, yeni çatışmalara dair korkular devam ediyor

30 Aralık'ta Güney Darfur başkenti Nyala'da yerinden edilenlerin kaldığı Kalma Kampı’ndaki çocuklar (AFP)

Diplomatik kaynakların ve bir Sudan hükümeti yetkilisinin bildirdiğine göre, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), son günlerde yüzlerce kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olan kanlı çatışmaların ardından Sudan'ın Darfur şehrindeki durumu tartışmak için olağanüstü toplantı düzenliyor.

AFP’ye konuşan kaynaklar, kapalı toplantının BMGK’nın üç daimi üyesi İngiltere, ABD ve Fransa, aynı zamanda Norveç, İrlanda ve Estonya'nın talebi üzerine gerçekleştirileceğini bildirdi.

AFP’ye konuşan diplomatik kaynak, Avrupa’nın talebi ile düzenlenecek toplantının ABD desteğini aldığını söyledi.

Üç gün süren çatışmaların ardından Sudanlı güçlerin konuşlandırılması sonrasında Darfur'a sakinlik hâkim olurken, yeni çatışmalara dair korkular devam ediyor. 

2003 yılında bölgede patlak veren çatışmalar sırasında sığınmacıların akın ettiği kamplara sıçrayan şiddet neticesinde yaklaşık 50 bin kişi bölgeden kaçtı. Güney Darfur Eyalet Valisi Musa Mehdi İshak, DPA’ya verdiği demeçte, bu çatışmalarda yaklaşık 200 kişinin öldürüldüğünü, nitekim Hartum’daki federal yetkililerin kabile çatışmalarına bir son verip güvenliğin sağlanması için buraya ordu ve polis kuvvetleri konuşlandırdığını bildirdi.

Resmi raporlara göre Darfur’daki Cuneyna ve Gereida’da da sessizlik hâkim.

Söz konusu şiddet olayları, Birleşmiş Milletler-Afrika Birliği Darfur Misyonu'nun (UNAMID) ciddi iç anlaşmazlıklara rağmen 31 Aralık'ta görevini resmi olarak sona erdirmesinin iki hafta ardından meydana geldi.

Batı Darfur Eyalet Valisi Muhammed Abdullah ed-Duma’nın evinin bilinmeyen gruplar tarafından saldırıya uğraması ardından Vali’nin özel muhafız güçleri görevlendirildi. Valilik, bu saldırının kaosu yaymaya, güvenlik ve istikrarı baltalamaya yönelik girişim olduğunu öngördü.

Dün Bakanlar Kurulu merkezi önünde oturma eylemi düzenleyen Hartum’un Evlatları grubu, devlet prestijinin artırılması, bölge askeri komutanının görevden alınması, milislerin silahsızlandırılmasını ve Komutan Muhammed Hamdan Daklu liderliğindeki Hızlı Destek Kuvvetleri’nin geri çekilmesi talebinde bulundu.

Başsavcı Tac es-Sir el-Habr, olayları araştırmak, gerekli talimatları vermek ve çatışmaları kontrol altına almak için el-Cuneyna şehrine göndermek üzere bir komite kurdu. Bu komitenin iki hafta içerisinde rapor sunması bekleniyor.

Vatandaşları ve hayati tesisleri korumak, güvenliği artırmak ve durumu kontrol etmek için güvenlik takviyeleri gönderen Güvenlik ve Savunma Konseyi, kanun kaçakları hakkında adaletin uygulanacağı, faillerin hesaba çekileceğini vurguladı.

Hükümetin vatandaşları silahsızlandırılması kampanyasına rağmen, 2003'te Darfur'da çatışmalar patlak verdiğinden bu yana sivil ve kabilelerin elindeki silahlarda artış gözlemleniyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU