Yeni Delhi'den taviz: "Tarım yasalarını 18 ay askıya alalım"

Hükümet bu önerinin karşılığında, tarım işçilerini temsil eden sendikalardan tüm sorunları tartışmak ve anlaşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla bir komite kurulması fikrini kabul etmelerini istedi

Yeni Delhi eteklerinde kamp kuran çiftçiler yaktıkları ateşin etrafında ısınmaya çalışıyor (AP)

Hindistan'da tartışmalı tarım yasalarının iptali için haftalardır eylem yapan çiftçilerin itirazına hükümet kanadından kısmen geri adım niteliğinde sayılabilecek bir karşılık geldi.

Times of India'nın haberine göre Yeni Delhi yönetimi, çiftçilerin haftalardır protesto ettiği yeni tarım yasalarını uygulamayı 18 ay süreyle askıya almayı teklif etti.

Hükümet bu önerinin karşılığındaysa, tarım işçilerini temsil eden sendikalardan tüm sorunları tartışmak ve anlaşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla bir komite kurulması fikrini kabul etmelerini istedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tarım Bakanı Narendra Tomar, "Görüşmeler sırasında hükümetin tarım yasalarını bir ya da bir buçuk yıllığına askıya almaya hazır olduğunu söyledik. Çiftçi sendikalarının bu öneriyi ciddiye almasından ve üzerinde düşüneceklerini söylemesinden dolayı memnunum" dedi.

Hintli bakan bununla birlikte tekliflerinin yasaların geri çekileceği anlamına gelmediğini vurgulayarak, ülke için kutsal sayılan Guru Gobind Singh'in 354. doğum günü kutlamaları sırasında hükümetle sendikalar arasında beklenen olası görüşmeleri işaret etti.

Tomar, "Belki gece yarısına kadar oturmamız gerekebilir ancak bu kutsal günde bir çıkış yolu bulmamız şart" diye ekledi.

Times of India'ya konuşan bazı kaynakların verdiği bilgiye göre Tomar ayrıca, merkezi hükümetin yasalarda bazı değişiklikler yapılmasını teklif ettiğini de kaydetti.

Tarım işçilerinin liderlerinden Balbir Singh Rajewal ise "Hükümet, mahkemeye yazılı beyanda bulunarak bu yasaları bir yıl ya da bir buçuk yıl süreyle askıya almayı teklif etti. Biz bunu reddettik ama bakanlara bu öneriyi 450 tarım organizasyonundan oluşan çatı kuruluşumuzda tartışacağımıza dair söz verdik" diye konuştu.

İşçilerin önde gelen liderlerinden Darshan Pal ve Jagjit Singh Dallewal da bakanların kendilerine bahsi geçen yasaları geri çekmeyebileceklerini fakat hükümetin herhangi bir değişiklikle ilgili müzakerede bulunma ve bunları uygulamaya hazır olduğunu söylediğini aktardı.
 


Hintli yayın kuruluşu, Yüksek Mahkeme'den çıkan kararı hatırlattığı haberinde, Yeni Delhi'nin sunduğu teklifin ilk olarak büyük bir geri adım ve U dönüşü olarak yorumlandığını belirtti.

Yüksek Mahkeme yaklaşık 10 gün önce söz konusu üç yasanın uygulanmasının bir sonraki emre kadar askıya alınmasına hükmetmiş ve tarafları dinleyip mevcut durumu değerlendirmek üzere uzmanlardan oluşan bir komite kurulmasını kararlaştırmıştı.


Independent Türkçe, Times of India

DAHA FAZLA HABER OKU