Sarıkaya: Türk aşısında ilk üretim başladı

"Aşının çok daha güçlü hale getirilmesi için yeni ayarlamalar yapıldı ve Faz-2 aşamasına geçilmesi için üretime dün itibarıyla başlandı"

Fotoğraf: AA

Habertürk yazarı Muharrem Sarıakaya, Türkiye’den bilim insanlarının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısında üretime başladığını yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sarıkaya, bugünkü köşe yazısında Erciyes Üniversitesi’nde yapılan çalışmaya dair şu bilgileri aktardı:

Erciyes Üniversitesi’nde Prof. Dr. Aykut Özdağrendeli ve arkadaşları şu an yaygın uygulanan Sinovac aşısına benzer inaktif aşıyı üretmeyi başardı.

Ardından da Faz-1 denilen ilk aşamayı başarıyla geçti; 44 kişi üzerinde yapılan denemelerde yeterli koruyucu antikor geliştiği görüldü.

Aşının çok daha güçlü hale getirilmesi için yeni ayarlamalar yapıldı ve Faz-2 aşamasına geçilmesi için üretime dün itibarıyla başlandı.

Bundan sonraki aşamada Prof. Dr. Aykut Özdağrendeli ve ekibi Koçak Farma şirketinde ürettikleri inaktif aşının, Faz-2 çalışmasında uygulanması için gereken şişelenme sürecinin tamamlanmasını da gözetleyecek.

Ardından kalite kontrol amacıyla 15 gün sterilize edilmesi sürece çalıştırılacak.

Fabrikada seri üretim sürecinin sanıldığı kadar kolay olmadığını belirttiler; çünkü üretilen aşının önce “Bio reaktör” denilen büyük tanklarda şişelenme için depolanması gerekiyormuş.

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU