Yüzlerce yazar ve yayıncıdan sektöre ortak çağrı: Trump'ın anı kitabı çıkarmasına mani olun

Kampanyada imzası bulunan 250'den fazla isim, "çocukları kafese tıkan" ve "darbeye" teşvik eden bir yönetimin hiçbir kitap anlaşması olmaması gerektiğini belirtiyor

Bir süre önce, Trump'ın kitap çıkarma planlarına dair iddialar gündeme gelmişti (AFP)

Editörler, yayıncılar ve yazarlardan oluşan yüzlerce isim ortak bir mektuba imza atarak, sektörden Donald Trump'ın başkanlık sonrası yazacağı herhangi bir anı kitabını yayımlamayı reddetmelerini istedi.

"Hainlere Kitap Anlaşması Yok" başlıklı mektup geçen hafta 250'den fazla editör, yazar ve yayıncı tarafından imzalandı.

Mektupta imzası olan taraflar birlikte hareket ederek, görev süresinin sonuna gelen ve anılarını yazmayı düşündüğüne dair söylentiler dolaşan Başkan dahil olmak üzere Trump yönetiminden herhangi bir yetkilinin gelecekte bir kitap yayımlamasına karşı çıkıyor.

Kampanyayı organize eden roman yazarı Barry Lyga, kaleme aldığı metinde şu ifadeleri kullandı:

ABD'de yazı ve yayıncılık topluluğunun mensupları olarak, Donald Trump yönetimine katılmış olmanın, kitap anlaşmaları söz konusu olduğunda yayınevlerince benzersiz bir hafifletici kriter olarak görülmesi gerektiğini söylüyoruz.

Çocukları kafese kapatan, tutsak kadınlar üzerinde irade dışı ameliyatlar yapan ve milyonlarca insana ölümcül bir virüs bulaşmışken bilimle dalga geçen bir yönetime dahil olmuş hiç kimse, büyük bir kitap anlaşmasının
neredeyse kesin getirisiyle ihya edilmemeli.

Mektubun imzacıları arasında en büyük 5 yayınevi olan Penguin Random House, Hachette Book Group, HarperCollins, Simon&Schuster ve Macmillan'dan çalışanlar da yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lyga, Los Angeles Times'a gönderdiği bir e-postadaysa, Trump yönetiminden herhangi bir kişiye ait bir eseri yayımlamak söz konusu olduğunda yayıncıların "vicdanlarının emrettiği yönde ve değişimi etkileyebilecekleri ölçüde hareket etmeleri" gerektiğini söyledi.

Simon&Schuster kuruluşunun Cumhuriyetçi Senatör Josh Hawley'le kitap anlaşmasını iptal etmesinin ardından yayınevleri çoktan Trump'ın müttefiklerine yüz çevirmeye başlamıştı.

Başkan'ın destekçilerinin Trump adına ABD Kongre Binası'nı basması ve olayların 5 kişinin ölümüyle sonuçlanmasının ardından Hawley yine de Kongre'de Joe Biden'ın 2020 seçim galibiyetine karşı oy veren Cumhuriyetçiler arasında yer almıştı.

Lyga yayıncılara hitap ettiği mektupta, "6 Ocak 2021 darbe girişimini teşvik eden, kışkırtan, azmettiren ya da başka bir şekilde destekleyen kişilerin benimsediği fikirlerin sevgili yayınevlerimiz tarafından ödüllendirilmemesi ve yayılmaması gerekir" ifadesini kullandı.
 


Washington Post gazetesi kasım ayında yer verdiği bir haberde, Trump'ın görevden ayrıldıktan sonra seleflerinin izinden giderek bir anı kitabı çıkarmayı planladığını aktarmıştı. Fakat bu konuda herhangi bir resmi açıklama yapılmadı.

Böyle bir hamle, görevden ayrılacak ve önümüzdeki 4 yılda ödemesi gereken 400 milyon dolar (yaklaşık 3 milyar TL) borcu bulunan Trump için son derece kârlı bir iş olabilir.

Yayıncılık sektöründen isimlere, "Hainlere Kitap Anlaşması Yok" bildirisine imza atmaları çağrısı yapılıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU