"Türkiye'de tahmini 70 bin evsiz var": Yüzde 95'inin erkek olmasının sebepleri neler?

Evsizlere yardımlarda bulunan Şefkat Der Gönüllüsü Hayrettin Bulan, tahmini olarak İstanbul'da 7 ile 10 bin, Türkiye'de 70 bin civarı evsiz olduğunu öne sürerek, evsiz kalmanın birinci nedeninin ekonomik, ikincisinin ise ruhsal sorunlar olduğunu söyledi

Evsiz insanlar kış aylarında aşırı soğuklarda spor salonlarında ağırlanabiliyor / Fotoğraf: AA

İstanbul'da soğuk havanın etkisini gösterdiği günlerde sokakta yaşayan Sami Babacan adlı kişinin ölü bulunması gözlerin evsiz insanlara dönmesine neden oldu.

Özellikle kış aylarında evsiz insanlar, spor salonlarında konuk edilse de soruna bir türlü kalıcı çözüm bulunmuyor.

Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bile sokakta yaşayan insanlar olabiliyor.

Bu insanlara kamu kurumları kadar kimi sivil toplum örgütleri de zaman zaman yardım götürüyor.

Türkiye'de bu kuruluşlardan biri de Şefkat Der.

Şefkat Der, gönüllü bağışlarıyla tuttuğu barınma evlerinde zaman zaman evsiz insanları ağırlıyor.

Şefkat Der'in kurucularından ve kendisini "Şefkat Der gönüllüsü" olarak adlandırılan Hayrettin Bulan, uzun yıllardan beri bu konuda çalışmalar yürütüyor.

hayrettin.jpg
Hayrettin Bulan / Fotoğraf: Twitter

 

"Net sayıları bilinmiyor"

Independent Türkçe'ye konuşan Hayrettin Bulan, "Türkiye'deki evsizlerin sayısı nedir?" sorusuna şöyle bir cevap verdi:

Bu konuda net bir sayı yok çünkü tam bir sayım yapılmadı. Türkiye'ye sığınmacıların da gelmesiyle sayıları arttı. Sokakta kalan çok sığınmacı da var. İstanbul kış aylarında belediye salonlarına alındıklarında 3 bin 500 sayısına ulaşılmıştı. Ancak evsizlerin hepsi bu salonlara gelmiyor. Bu nedenle İstanbul'da 7 ile 10 bin arasında Türkiye genelinde ise 70 bin civarında evsiz olduğu tahmin ediliyor. 

Evsiz kalınmasına birinci neden ekonomik

Bulan, insanların evsiz kalarak sokakta yaşamaya başlamasının birinci nedeninin ekonomik sorunlar, ikinci nedeninin rahatsızlıklar özellikle de ruhsal sorunlar olduğunu belirtti.

Genellikle kendilerine destek olacak güçlü akrabalık ilişkileri olmayan evsizlerin ölümlerinin daha çok kış aylarında dikkat çekmesinin bir yanılgı olduğunu belirten Bulan, sözlerine şöyle devam etti:

Evsiz insanlar ciddi sağlık sorunlarıyla boğuşuyor. Ancak ölümler sadece kar yağınca değil her zaman oluyor. Ancak daha çok kışın olunca dikkat çekiyor. Ciddi organ yetmezliği sorunları oluyor. Çünkü iyi beslenemiyorlar. Tedavi imkanlarından uzaklar. Bu nedenle diğer insanlara göre daha kısa yaşıyorlar.

sami babacn.jpg
Sokakta yaşayan Sami Babacan'ın ölümü dikkatleri evsizlerin durumuna çevirdi / Fotoğraf: İHA

 

Genellikle 18 ile 60 yaş arasındalar

Evsiz insanların genellikle 18 ile 60 yaş arasında olduğunu belirten Bulan, "18 yaşından küçük olanlar çocuk esirgeme evlerinde kalabiliyor. 60 yaşından büyük olanlar da huzur evlerinde. Ancak asıl sorun 18 ile 60 yaş arasındaki insanlarda. Onlara yönelik bir çözüm bulunmuyor. Buna rağmen sokakta her yaş grubundan insan bulmak da mümkün" dedi.

Evsiz kadınlar da var ama sayıları daha az

Evsizler arasında kadınların da olmakla birlikte yüzde 95'inin erkek olduğunu söyleyen Bulan, kadınların daha az olmasının nedeninin sığınma evlerine ve kadınlara karşı toplumda daha fazla merhamet olmasına, yakınlarınca daha kolay misafir edilebilmelerine bağladı.

Bulan, buna karşın erkeklerin yakınlarının evinde misafir edilme durumlarının pek mümkün olmamasının da daha fazla sokakta kalmalarına neden olduğunu öne sürdü.

Şiddet mağdurları nedeniyle sığınma evlerinin dolması evsizlere yaramadı

Bulan, son olarak şiddet nedeniyle artan sayıda kadının sığınma evlerine gitmesi nedeniyle buralarda da yer sorunu başladığını, bu nedenle şiddet mağduru olmayan evsiz kadınların buralarda daha az yer bulmaya başladığını iddia etti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU