İmran Han'ı çileden çıkaran WhatsApp ifşaatı: "Modi yönetimi, Pakistan'ı seçim yatırımı için vurdu"

Hindistan Başbakanı Modi, Mayıs 2019'da yapılan seçimlerde büyük bir zafer kazanarak Hindu milliyetçisi partisinin parlamentoda bir kez daha çoğunluğu elde etmesini sağlamıştı

Pakistan lideri, BM’de 2019'da yaptığı konuşmada, Modi'nin hava saldırısını "yerel seçim kazancı” olarak kullandığını iddia etmişti (Reuters)

Hindistan'da bir televizyoncuyla eski medya patronu arasında basına sızan konuşmalar Pakistan'da infial yarattı.

Pakistan Başbakanı İmran Han, popüler sunucu Arnab Goswami ile bir televizyon reyting şirketinin eski başkanı Partho Dasgupta arasında geçen WhatsApp konuşmalarında, 2019'da Pakistan içlerine yapılan saldırının Hindistan'da Başbakan Narendra Modi'nin yeniden seçilmesini sağlamak için tasarlandığının belirtilmesi üzerine ateş püskürdü.

Associated Press'in (AP) haberine göre saldırıdan önce gerçekleştiği iddia edilen konuşma, Goswami'nin operasyon kararını çoktan bildiğini işaret ederken, bu eylemin Modi'nin parlamento seçimlerini kazanması için yapıldığına dair soru işaretlerine yol açtı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

WhatsApp konuşma dökümüne göre Goswami, 26 Şubat 2019'da gerçekleşen hava saldırısından üç gün önce Dasgupta'ya mesaj atarak "Büyük bir şey olacak… Hükümet, Pakistan konusunda, halkın coşkuyla karşılayacağı bir şekilde saldırı düzenleyeceğinden emin" dedi. Dasgupta da Goswami'ye Pakistan'a yönelik saldırının Modi'ye yaklaşan genel seçimlerde "büyük bir çoğunluk" sağlayacağını söyledi.

Bu saldırının ardından yapılan seçimlerde Modi, Mayıs 2019'da büyük bir zafer kazanarak Hindu milliyetçisi partisinin parlamentoda arka arkaya çoğunluğu elde etmesini sağlamıştı.

Diğer yandan AP tarafından görülen konuşma metinlerinin, TV reytinglerinin manipülasyonuyla ilgili farklı bir davada ek bir suçlama belgesinin parçası olarak Mumbai polisi tarafından yargı makamlarına sunulduğu anlaşıldı.

Konuyla ilgili Dasgupta ve Goswami'den AP'ye henüz bir açıklama gelmezken, Goswami'nin kanalıysa Pakistan hükümetinin kendilerine komplo kurduğunu iddia eden bir beyanda bulundu.

Pakistan'a yönelik Şubat 2019'da gerçekleşen hava saldırısı, o ay Keşmir'in Hindistan kontrolündeki bölümünde 40'tan fazla Hintli askerin ölümüne neden olan bir intihar saldırının ardından gelmişti. Hindistan, askerlerini hedef alan saldırıda Pakistan merkezli Ceyş-i Muhammed örgütünü suçlamış, örgüt de saldırıda sorumluluğu üstlenmişti.

İslamabad yönetiminin olayla ilgili Ceyş-i Muhammed liderlerini tutuklamasına rağmen Modi hükümeti Pakistan'ın Balakot kasabasına gece vakti hava saldırısı başlatarak bir militan kampını vurduklarını savunmuştu.

Bu olayda can kaybı yaşanmadığını bildiren Pakistan ise saldırıya Keşmir'de Hindistan'a ait bir savaş uçağını düşürüp pilotu da yakalayarak karşılık vermişti.
 


Birleşmiş Milletler'de (BM) 2019'da yaptığı konuşmada, Modi'nin hava saldırısını "yerel seçim kazançları için" kullandığını iddia eden Pakistan lideri Han'ın son ifşaata tepkisi de sert oldu.
 


Han, Twitter hesabından art arda paylaştığı iletilerde, uluslararası toplumu, "Modi hükümetinin gerilim tırmandırma politikası bölgeyi kontrol edilemez bir çatışmaya sürüklemeden önce Hindistan'ın pervasız ve militarist gündemini durdurmaya" çağırdı:

Savaş çığırtkanlığıyla tanınan Hintli bir gazetecinin kurduğu iletişimle ilgili en son ifşaat, Modi hükümetiyle Hint medyası arasında var olan ve tüm bölgede istikrarı bozmanın sonuçlarını tamamen hiçe sayarak bir seçim kazanmak uğruna tehlikeli bir askeri maceraya girmeyi beraberinde getiren korkunç ilişkiyi gözler önüne seriyor.

Öte yandan tepki çeken yazışmalar, Modi'den yanıt bekleyen Hindistan muhalefetinden de eleştirilere yol açtı.

Muhalefetteki Kongre Partisi, bahsi geçen iki kişi arasındaki yazışmanın, Hindistan'ın ulusal güvenliğiyle ilgili ciddi sorulara neden olduğunu belirtti.

Partinin resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "(Modi'nin Hindistan Halk Partisi) hükümeti, ulusal güvenlik bilgilerini sözde bir gazeteciye sızdırarak ulusumuza ihanet etti" ifadesi kullanıldı.

Kongre Partisi'nden parlamenter Shashi Tharoor da paylaştığı tweet'te "ticari amaçlarla bir TV kanalına askeri sırların sızdırılmasının" Modi hükümeti tarafından "ciddi bir soruşturma" gerektirdiğini söyledi.

Tharoor, "Ortaya çıkan ihanetlerdeki suç ortaklığı kanıtı göz önüne alındığında, hepimiz böyle bir şeyin olmayacağını biliyoruz" dedi.

Hindistan'da yapılan 2019 seçimlerinde, Modi'nin başkanlık ettiği Hindistan Halk Partisi'nin (BJP) dahil olduğu Ulusal Demokratik İttifak (NDA) büyük bir zafer elde etmişti. 2014'te NDA çatısı altında parlamentoda 336 sandalye bulunurken 2019'da bu rakam artmış ve NDA toplamda 353 sandalye elde etmişti.


Independent Türkçe, AP, Times of India

Derleyen: Elvide Demirkol 

DAHA FAZLA HABER OKU