Bilim insanları iklim değişikliğini durdurmak için radikal yollar deneyecek

“Önümüzdeki 10-12 yılda yapmayı planladıklarımız insanlığın gelecek 10 bin yılını belirleyecek”

Bilim insanları, atmosfere tuzlu su püskürtme, denizde ve karada bitki örtülerini yeşillendirme ve karbon yakalama yöntemlerini deneyecek / Fotoğraf: The Independent 

Cambridge Üniversitesi dünyanın iklim değişikliği sorununu kökten çözmenin yollarını keşfetmek için yeni bir araştırma laboratuvarı kuruyor.

Araştırma merkezinin kuruluş amacı emisyon azaltımının tek başına çevreye verilen zararı durdurmaya yetmeyeceği endişelerine bir cevap niteliği taşıyor.

İklim Onarım Merkezi (The Centre for Climate Repair) projesini koordine eden İngiltere hükümetinin önceki bilim danışmanlarından David King, zamanın “artık aleyhimize işlediğini” söyleyerek şöyle devam etti:

“Yapmaya devam ettiklerimiz, yaptığımız yenilikler ve önümüzdeki 10-12 yıl için yapmayı planladıklarımız insanlığın gelecek 10 bin yılını belirleyecek.”

Dünyanın kutup bölgelerini yeniden dondurmak ve atmosferdeki karbondioksiti (CO2) temizlemek araştırmada önerilen iddialı fikirler arasında.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları bunları uygulamanın yolunu bulursa, bu tür fütüristik teknikler jeomühendislik alanında gerçeğe dönüşebilecek.

Uzmanların dikkate aldığı fikirlerden biri sıcaklığı uzaya geri yansıtmak amacıyla Arktik bölgesindeki bulutları “beyazlatmak” için atmosfere tuzlu su püskürtmek.

Diğer bir öneriyse, havadaki karbondioksiti ortadan kaldırmak için denizde ve karada bitki örtüsüyle kaplı yerleri “yeşillendirmek”, eskiden yeşil olan yerleri de “yeniden yeşillendirmek”.

 

 

Birleşmiş Milletler’in (BM) Ekim’de düzenlediği Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nde (IPCC), küresel sıcaklıkların sanayileşme öncesi seviyelerin yukarısına yani 1,5 derecenin üzerine çıkmasını önlemek için toplumların büyük ölçekli değişiklikler yapması gerektiği ele alınmıştı.

Buna göre ülkelerin karbon salımlarını 2030’a kadar yüzde 45 azaltmaları, 2050’ye kadar sıfıra indirmeleri ve metan gibi diğer sera gazlarını da büyük oranda azaltmaları gerekiyor.

IPCC ayrıca, “karbon yakalama” diye bilinen atmosferdeki fazla karbonu ortadan kaldırma yöntemlerine de ihtiyaç duyulduğunu söyledi.  

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU