Facebook, Türkiye'ye temsilci atamaya karar verdi: İlkelerimize uymayan talepler gelirse geri çekeriz

Facebook'tan yapılan açıklamada "Türkiye’de yaşayan insanların ifade özgürlüğünün ve diğer insan haklarının korunmasına dair bağlılığımızın değişmeyeceğini kamuoyunun bilgisine sunarız" ifadeleri yer aldı

Fotoğraf: AA

Sosyal medya platformu Facebook, Türkiye'ye temsilci atama kararı verdiğini duyurdu. Facebook’tan yapılan açıklamada, "Türkiye’de kısa süre önce yeniden düzenlenen ve sosyal medya platformları için yeni yükümlülükler getiren 5651 sayılı Kanun hakkındaki gelişmeleri ilk günden bu yana yakından takip ediyoruz. Yasadan etkilenen diğer bazı şirketler gibi, yeni düzenlemeler doğrultusunda Türkiye'de temsilci olarak bir tüzel kişilik atama sürecini başlatmaya karar verdik. Bu kararı alırken, platformumuzun kullanıcıların ifade özgürlüğü haklarını kullanabilecekleri bir yer olmasının bizim için taşıdığı önemin tekrar altını çizmek isteriz" ifadeleri yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şart koştular

Facebook Topluluk Standartları’nın ya da devlet kurumları tarafından yapılan içerik kaldırma taleplerinin incelenme süreçlerinin değiştirilmediğinin belirtildiği açıklamada bu ilkelere uygun olmaycak şekilde hareket etmeleri istenirse temsilcinin geri çekileceği belirtildi.

Açıklama şu ifadelerle devam etti:

Devletten gelecek talepleri, bu ilkelerimizin yanı sıra Küresel Ağ Girişimi (Global Network Initiative) üyeliğimizin getirdiği sorumluluklarımız doğrultusunda ve Birleşmiş Milletler’in İş Dünyası ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri’ne uygun şekilde incelemeye ve değerlendirmeye devam edeceğiz. Ayrıca kısıtladığımız içeriklerin detaylarını mevcut şeffaflık süreçlerimize uygun bir şekilde paylaşmayı sürdüreceğiz. Türkiye’de yaşayan insanların ifade özgürlüğünün ve diğer insan haklarının korunmasına dair bağlılığımızın değişmeyeceğini kamuoyunun bilgisine sunarız.

Yarın son gün

Temsilcilik açmayı kabul etmeyen şirketlere yaptırımların ilk adımında 10 milyon lira, ikinci adımında 30 milyon lira olmak üzere, toplamda 40 milyon lira ceza kesilirken, cezalar şirketlerin yurtdışındaki adreslerine tebliğ edilmişti.

Yasa çerçevesinde şirketlere öngörülen para cezası uygulaması aşaması sona ererken, sıra reklam yasağına geldi. Bu kapsamda şirketlere yaptırımların üçüncü adımı olarak 19 Ocak Salı günü reklam yasağı uygulamasının başlaması için tanınan sürenin dolduğunun bildirileceği belirtildi.

VKontakte, TikTok, YouTube, Dailymotion ve lınkedın Türkiye'de temsilcilik açmayı kabul etmişti. Instagram, Twitter, Periscope ve Pinterest ise henüz temsilcilik açmadı

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU