Flört uygulamasında av: Kadınlar Kongre baskınına katılanları FBI'a ihbar etti

Eski CIA ajanı kadınları tebrik etti

FBI, Kongre baskınından sonra 100 kişiyi tutukladığını açıklamıştı (AFP)

ABD’de kadınlar, flört uygulaması Bumble’ı kullanarak Kongre baskınına katılanlarla iletişime geçti. Konuştuğu kişilerden baskına dair fotoğraf ve video gibi içerikler isteyen kadınlar daha sonra FBI’a ihbarda bulundu.

ABD'nin başkenti Washington DC’de yaşayan Alia Awadallah, baskından bir gün sonra Twitter’da yaptığı paylaşımda baskına katıldığı anlaşılan birçok erkeği flört uygulamalarında gördüğünü söyledi ve şöyle devam etti:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bazıları katıldığını doğrudan söylüyor. Diğerleri MAGA (Make America Great Again - Amerika'yı Yeniden Harika Yap) kıyafetlerinden ve konum etiketinden falan anlaşılıyor. Bu bilgiler kolluk kuvvetlerine yararlı mı?

Awadallah’a cevap veren bir kullanıcı, Kongre baskınına dair ipuçların gönderildiği FBI’ın internet sitesini paylaştı. Awadallah, elindekileri bu siteye gönderdiğini söyledi ve teşekkür etti.

Allison Norris de söz konusu tweet’e cevap verenler arasındaydı. Bir yakınının, baskına katılanları bulabilmek için profilindeki siyasi görüş filtresini "muhafazakar" şeklinde değiştirdiğini söyleyen Norris “MAGA’kilerle eşleşiyor. Onlar da arkadaşıma fotoğraflar ve videolar yollayıp övünüyor. Arkadaşım bunları FBI’a gönderiyor” dedi. Eski CIA ajanı John Sipher, bu girişime kayıtsız kalmadı ve “Tebrik ederim” diye yanıtladı.

Bir başka kullanıcı da bu duruma dair şu ifadeleri kullandı:

Atlayın kızlar. Avlanmaya gidiyoruz.

Öte yandan, Bumble kullanıcıları 14 Ocak’ta siyasi görüş filtresinin kaldırıldığını fark etti. Bu hamle birçok kullanıcının tepkisini çekerken şirket, baskına katılanların platformdan halihazırda çıkarıldığını bildirdi ve şöyle devam etti:

Kötüye kullanımı önlemek için siyasi görüş filtresini geçici şekilde kaldırdık.

16 Ocak'ta bir açıklama daha yapan Bumble, özelliğin geri geldiğini duyurdu. Business Insider’ın ulaştığı Bumble yetkilileri, siyasi görüş filtresini hüküm ve koşullara aykırı şekilde kullananlarda artış yaşandığını söyledi. Bunların arasında Kongre baskınından sonra uygulamada terörizmi örgütlemek veya isyanla ilgili içerik paylaşma olduğunu vurguladı. Yemin törenine kadar uygulamadaki faaliyetlerin yakından izleneceğini ekledi.

FBI, Kongre baskınından sonra halktan isyan ve şiddete dair ipuçları içeren görüntüleri talep etmişti. 12 Ocak’ta yapılan açıklamada 100 binden fazla dijital kanıtın elde edildiğini bildirmişti.

 

Independent Türkçe, Business Insider, The Verge

DAHA FAZLA HABER OKU