Facebook birinci sırada: Hangi uygulama hakkınızda ne biliyor?

Facebook'u Instagram ve Tinder takip ediyor

Fotoğraf: AA

WhatsApp'ın yeni gizlilik sözleşmesiyle birlikte yalnızca WhatsApp'ın topladığı bilgiler değil, diğer uygulamaların da topladıkları bilgiler kamuoyunda çok tartışılan konulardan biri haline geldi. 

Clario.co hangi şirketin ve uygulamanın hangi bilgilerinizi topladığını gösteren bir grafik hazırladı.

Webtekno'nun haberine göre Clario'nun hazırladığı grafiğin kişisel veriler sütununda e-posta, isim, yaş, cinsiyet, cinsel yönelim, medeni hal, ırk, dini inanış, yaşanan yer, ev adresi, çalışma durumu, iş unvanı, evcil hayvan sahipliği, telefon numarası, sabit telefon numarası, telefonun modeli, hobiler, ilgi alanları, boy, kilo, akraba, anne kızlık soyadı, mevcut işverenler, geçmiş işverenler, banka hesap bilgileri, maaş, sosyal profil (arkadaşlar, hobiler, ilgi alanları), doğduğu ülke, alerjiler ve sağlık bilgilerinin toplanıp toplanmadığı bilgisi yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Facebook birinci sırada

Paylaşılan grafiğe göre Facebook, yukarıda sayılan kişisel bilgilerin %70,59'unu topluyor. Bu da şirketi en fazla kişisel veri toplayan şirket konumuna getiriyor. 

Tabloya göre Facebook; kullanıcıların yalnızca boyu, kilosu, annesinin kızlık soyadı, banka hesap bilgileri, maaşı, doğduğu ülke, alerjilerileri ve sağlık bilgileri gibi verileri bilmiyor.

Bir diğer Facebook şirketi olan Instagram'sa %58,82'lik oranla ikinci sırada yer alıyor. Instagram, Facebook'un aksine boy ve kilo bilgilerini toplarken cinsel yönelim, medeni hal, ırk, dini inanış, sabit telefon hattı ve akraba bilgilerini toplamıyor. Instagram'ı üçüncü sırada takip eden isimse Tinder.

Son günlerin en tartışılan uygulaması olan WhatsApp, yukarıdaki grafiğin son sıralarında yer alıyor. Grafiğe göre uygulama, sayılan bilgilerin yalnızca %11,76'sını topluyor. WhatsApp'ın topladığı bilgiler isim, yaş, telefon numarası ve telefon bilgileriyle sınırlı kalıyor.

Listede kişisel bilgilerin en fazla toplandığı platformların sosyal medya platformları olduğu görülüyor. Bunun yanı sıra grafikten çıkan ilginç sonuçlar da var. Listedeki şirketlerin %93'ü gelecekte kullanıcılarla temasa geçmeye devam edebilmek için e-posta adreslerini depoluyor. 


Clario, bu sonucu ortaya koyabilmek için çeşitli sektörlerden 47 uygulamayı ve bu uygulamaların gizlilik sözleşmelerinde istedikleri izinleri incelediğini belirtiyor. Uygulamaların istedikleri her bir izin yukarıdaki grafikte 34 izin türü olarak kendisine yer buldu. Araştırma ABD'de gerçekleştirildi bu nedenle ABD'deki gizlilik sözleşmeleri incelendi.

 

 

Webtekno, clario,Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU