Askeri kaynaklar: "Yemen'de patlayıcı yüklü İran SİHA'larının sızdırıldığı haberi arkasında İsrail var"

Tel Aviv'deki askeri kaynaklar, Amerikan Newsweek dergisinin internet sitesinde yayımlanan haberin arkasında İsrail'den üst düzey bir kaynağın olduğunu bildirdi

Fotoğraf: Şarku'l Avsat

Tel Aviv'deki askeri kaynaklar, Amerikan Newsweek dergisinin internet sitesinde önceki gün yayımlanan ve "İran, son olarak Yemen'deki müttefikleri Husilere, intihar droneları diye bilinen patlayıcı yüklü insansız hava araçları (İHA) gönderdi" ifadesinin yer aldığı haberin arkasında İsrail'den üst düzey bir kaynağın olduğunu bildirdi.

Kaynaklar, "Newsweek'te yayımlanan haberin amacı, Tahran'a, ‘İsrail güvenlik birimleri İran'ın bölgedeki askeri gücünü ve İsrail ile müttefiklerine yönelik tehditlerini artırmak için yaptığı her şeyi görüyor' mesajını vermekti. Amerikan dergisinde yayınlanan bu haber, İsrail medyasında, İsrail Hava Kuvvetleri'nin son olarak ülkenin güneyindeki Eliat bölgesine demir kubbe hava savunma bataryalarını konuşlandırdığı ve Lübnan ile Suriye sınırındaki uçuşları yoğunlaştırdığı yönünde çıkan resmi haberlerle eş zamanlı geldi. İsrail bu adımlarla İran'ın faaliyetleriyle mücadele etme ve bu faaliyetleri engelleme konusunda hazır olduğunu kastediyor" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail medyası dün, İran'ın nükleer, balistik füze ve hatta Suriye'deki konuşlanması gibi çeşitli askeri projeleriyle mücadele planları hakkında konuşan görevdeki ve eski İsrail askeri yetkililerin açıklamalarını aktardı.

Yetkililer, "İsrail'in Suriye'deki İran hedeflerine karşı yoğun hava saldırılarının devam edeceğini ve ABD yönetiminin değişmesinden bağımsız olarak bu saldırıların sayılarının artacağını" dile getirdiler.

İsrail merkezli Haaretz gazetesinde yazan Amos Harel, İsrail'in Suriye'deki İran mevzilerine düzenlediği saldırılarla "İsrail, ABD'deki yönetim değişikliğinden ve seçilen Joe Biden'ın İran ile nükleer anlaşmayla ilgili müzakereleri yeniden başlatma niyetinden bağımsız olarak gelişen askeri ihtiyaçları doğrultusunda saldırı düzenlemeye devam edecek" şeklinde bir bölgesel mesaj verdiğini belirtti.

İsrail'in bu saldırılarla İran'ın, Lübnan Hizbullah'ı Suriye ve hatta Irak'a silah transferini engellemeyi amaçladığını söyleyen Harel, şunları kaydetti:

İsrail güvenlik kurumu içerisinde, İsrail'in abartılan faaliyetinin durumun patlak vermesine neden olacak bir yanlış anlamaya yol açabileceğinden endişe edenler var. İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile İranlı nükleer bilimci Muhsin Fahrizade suikastı ve Suriye'de İran'a birbiri ardına indirilen darbeler sebebiyle İran'ın ABD ve İsrail ile kapanmamış bir hesabı var. İsrail'in daha fazla saldırı düzenlemesi, İranlıların dengelerini kaybetmesine ve bu da fitili ateşleyecek şekilde misillemede bulunmalarına neden olabilir.


"Pentagon'daki yetkililer, İsrailli mevkidaşlarına, Trump'ın gitmeden önce Ortadoğu'yu ateşe atmayacağını ve eğer öyle bir girişimde bulunsa bile onu durduracak olanların bulunduğunu bildirdi" diyen Harel, bu bağlamda ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley'in açıklamalarını hatırlattı.

Milley, Trump destekçilerinin geçen hafta Kongre binasına yaptığı baskını eleştirerek, 20 Ocak'la birlikte Biden'ın ABD Silahlı Kuvvetler Başkomutanı olacağını söylemişti.

Harel, Milley'in açıklamasının, "Trump'ın gidişine birkaç gün kala savaş fitilini ateşlemeyi arzu etmeyen dengeli bir tutuma işaret ettiğini" söyledi.

İsrail merkezli Maariv gazetesi yazarı Tal Lev Ram, dünkü yazısında şunları kaydetti:

- Saldırıların sıklığı ve İsrail'in Suriye'de birçok hedefinin bulunması, İranlıların, Süleymani suikastı, İsrail'e atfedilen saldırılar, ABD yaptırımları, iç gerilimler ve ekonomik sıkıntılara rağmen Suriye'den el çekmelerinin ve Suriye'deki askeri ve sivil konuşlanmasını sürdürmekten vazgeçmelerinin beklenmediğini gösteriyor. İran'ın Suriye'de konuşlanma ısrarı, Batı'nın menfaat karşılığında masraf yapma şeklindeki klasik stratejik yönelimi ile İran'daki Ayetullahların rejiminin politikası arasında büyük bir ihtilaf olduğuna işaret ediyor. Sadece İran'a ekonomik ve askeri baskı uygulanmasının, Tahran'ı beyaz bayrak kaldırmaya ve Suriye'den çekilmeye sevk edeceğini düşünen yanılır.

- İsrail ordusu içerisinde, İran ve Hizbullah'ın çekilmesinin en nihayetinde yalnızca Amerikalıların ve Rusların başını çekeceği uluslararası bir politika adımından sonra mümkün olabileceğini iyi idrak edenler var. Böyle bir siyasi adım ufukta görünmüyor. Bu nedenle Suriye topraklarında İsrail, İran ve Hizbullah arasındaki doğrudan yüzleşmenin sürmesi bekleniyor. Muhtemelen aynı zamanda yakın dönemde (yüzleşme) artacaktır. Çünkü Tel Aviv, İran ve Lübnan Hizbullahı'nın askeri güç inşası hususunda özellikle Suriye'de savaş ve terörizm esnasında ve normal dönemlerde İsrail'e karşı başka bir cephe açma hazırlığıyla ilgili kendilerine belirledikleri hedefleri engellemekte ısrarlı. Askeri güç kullanımı tek başına bölgesel stratejik gerçekliği baştan sona değiştiremeyecek.

Uluslararası siyasi çözüm gelene kadar -elbette öyle bir çözüm varsa- askeri çatışma uzun bir süre daha devam edecek. Başarıların yanı sıra birtakım başarısızlıklar da olabilir. Aynı şekilde İran tarafından İsrail'deki hedeflere daha büyük tepki de gelebilir.


Tal Lev Ram, yazısını şöyle sürdürdü:

İran, İsrail'in saldırılarına misilleme olarak ciddi bir askeri saldırı düzenlemekte başarılı olmamasına rağmen, İsrail güvenlik aygıtının varsayımı, böyle bir olayın gerçekleşebileceği yönünde. Yemen'deki Husilerin fırlatacağı füzelerden korunmak amacıyla İsrail'in güneyindeki Eliat bölgesine yerleştirilen Patriot bataryalarının ve diğer savunma araçlarının yüksek bir teyakkuz halinde bekletilmesi bu varsayımın bir ifadesidir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU