Rusya, Suriye rejim güçlerinin eğitimine hız verdi

Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı televizyon kanalı Zvezda yayımladığı haberde, Suriye'deki Rus askerlerinin rejim güçlerine obüs teknolojilerinin kullanımıyla ilgili verdiği eğitimleri hızlandırdığını aktardı

Türkiye-Suriye sınırındaki Atme Mülteci Kampı / Fotoğraf: DPA

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ortadoğu ve Afrika Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ve Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar'ın dün Suriye ve Libya'daki durumu değerlendirmek üzere görüştüklerini duyurdu.

Görüşmede Suriye ve Libya'daki gelişmelerin yanı sıra Ortadoğu, Kuzey Afrika ve İdlib'deki durum üzerinde durulduğu belirtilen açıklamada gerilimli bölgelerdeki durumun çözüme kavuşturulması için iki taraf açısından da kabul edilebilir çözümler bulunmasının ihtiyacı vurgulandı. 

Bogdanov ve Samsar arasındaki bu görüşme, Rus askerlerinin Suriye'nin güneyindeki hareketliliğini artırdığını aktaran haberlerle eşzamanlı geldi.

Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı televizyon kanalı Zvezda yayımladığı haberde, Suriye'deki Rus askerlerinin rejim güçlerine obüs teknolojilerinin kullanımıyla ilgili verdiği eğitimleri hızlandırdığını aktardı.

Haberde Rusya'nın bir aydan kısa bir süre içinde dördüncü eğitimi verdiği kaydedildi. Rus askeri uzmanların, Suriye rejim ordusu 5'inci Kolordu'ya bağlı Topçu Birliği'ndeki unsurlara obüste kullanılan radar ve keşif cihazlarının kullanımıyla ilgili eğitim verdikleri bilgisi aktarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zvezda'ya konuşan Rus askeri eğitmeni Roman Gourov, verilen eğitimlerle Topçu Birliği'nin keşif grubundaki unsurların doğrudan çatışmalarda bağımsız bir şekilde obüslerden destek alma kapasitelerini geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Rus askeri eğitmenler, top atışlarının niteliğini artırmak amacıyla rejim unsurlarını ön eğitim sürecinden geçiriyor. Zvezda'ya göre eğitime tabi tutulanların yüzde 90'ı daha önce askeri operasyonlara katılanlardan oluşuyor.

Medyada çıkan haberlere göre Rusya, cephelerdeki sakinlik döneminden faydalanarak son haftalarda Suriye rejim güçlerine yönelik eğitimlerin kapsamını genişletti.

Rus askerler perşembe günü uzak bir dağlık bölgeden durumu kritik yaralıların getirilmesi ve kurbanların kurtarılması üzerine eğitimler verdi. Eğitimler sırasında Rus ambulans helikopterleri kullanıldı.

Rusya, geçtiğimiz iki haftalık süreçte Halep kırsalında rejim güçlerine omuzdan ateşlenen füzelerin yanı sıra sis bombası kullanarak kamufle olma eğitimleri verdi.

Rus güçleri, söz konusu eğitimlerden önce yatırımlar yaptığı Tartus Limanı'nda Suriye rejim güçlerinin katılımıyla bir saldırı simülasyonu gerçekleştirdi.

Türkiye ve Rusya'nın sahada sakinliği sağlayan anlaşmasını takip eden aylarda Türkiye de muhalif güçlere Suriye rejiminin saldırılarını püskürtme konusunda taktikler öğretti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, önceki gün Suudi mevkidaşı Prens Faysal bin Ferhan ile Moskova'da gerçekleşen görüşmesinde Suriye'deki başlıca gündem maddeleri gündeme getirdi.

Lavrov, ele alınan meselelerin çoğunda Moskova ve Riyad'ın aynı veya oldukça yakın tutuma sahip olduğunu vurguladı.

Suudi Arabistan'ın Suriye Anayasa Komitesi kapsamındaki müzakere sürecini ilerletme yolunda verdiği çabaları takdir etti.

Ferhan da Riyad'ın Suriye'de çözüm çabalarının desteklenmesine büyük önem verdiğine belirterek İran'ın ve desteklediği milislerin Suriye'deki varlığı ve faaliyetleri üzerinden Tahran'ın oynadığı 'yıkıcı role' işaret etti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU