Müslüman komşusundan Noel hediyesi alamaz mı?

ABD'de yaşayan yazar Edip Yüksel'in komşusunun Noel hediyesini geri çevirmesi sosyal medyada tartışma yarattı

Edip Yüksel felsefe profesörü ve yazar. Dini konular ve siyasetle ilgili paylaşımları sosyal medyada ilgiyle izleniyor. Yüksel'in bir polemiğin ortasında kalmasına neden olan ABD'li komşusu Lynn'in getirdiği noel hediyesi. Hediyeyi geri çeviren Yüksel sebebini twitter'a yazdı.

 

 

Yüksel'in, gelen hediyeyi kabul etmemesini eleştiren isimlerden biri de gazeteci İsmail Saymaz'dı. Saymaz, "İnsanlar kendi özel gününde önem verip size hediye göndermişler. Kurban'da et ikramını ve Aşure'yi geri çevirmek neyse, bu da o denli nezaketsiz, komşuluğa ve adaba aykırı bir davranış. Bu bağnazlığı size yakıştıramadım." dedi. 

Bunun üzerine tartışma alevlendi. Pek çok kişi Yüksel'e tepki gösterdi:

 

 

 

Gelen tepkiler üzerine Edip Yüksel, "Komşumun hediyesini kabul etmeyişime böylesine olumsuz tepki gösterileceğini hiç tahmin etmiyordum. Herkesin bunu normal karşılayacağını sanıyordum." dedi. 

Ancak, Yüksel'e destek olanlar da vardı. 

 

Peki tercihlerini inançları doğrultusunda belirleyen bir müslüman komşunun noel hediyesini geri çevirmek zorunda mı? 

Süleymaniye Vakfı Din Ve Fıtrat Araştırmaları Merkezi'ne ait fetva.net sitesinden daha önce yılbaşı hediyesi ile ilgili sorulan, "Bizim iş yerimizde yılbaşında erzak dağıtılıyor. Alınmasının hükmü nedir?" sorusuna verilen cevap şu şekilde:

Erzakları iş yeri verdiği için size bir sakıncası yoktur. Verilen şeyler helal ise alabilirsiniz, helal olmayan şeyler de varsa helallerini kullanabilirsiniz/tüketebilirsiniz. Diğerlerini ise almamanız veya almışsanız imha etmeniz gerekir.

DAHA FAZLA HABER OKU