DSÖ: Kovid-19 aşılarının yüzde 95’ini sadece 10 ülke satın aldı

Rusya dahil Avrupa'daki 25 ülkede, mutasyona uğramış koronavirüsü tespit edilmişti

ABD’nin Florida eyaletinde bir hemşire sağlık çalışanlarından birine BioNTech-Pfizer aşısı yapıyor (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa Bölge Ofisi yaptığı çağrıda, Avrupa ülkelerini aşılar konusunda daha fazla dayanışma göstermeye davet etti. AFP’nin haberine göre ise, aşıların yüzde 95’i 10 ülke tarafından satın alındı.

WHO Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, düzenlediği online basın toplantısında, WHO’nun ve ortaklarının her ülkenin aşılara erişimini sağlamak için gösterdiği büyük çabalara atıfta bulunarak, “aşıların adil dağıtılmasına katkı sağlayacak, hibe ve destek verecek ülkelere ihtiyaç duyulduğunu” söyledi. Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı üretilen aşıların yüzde 95’inin adını zikretmediği 10 ülke tarafından satın alındığını vurguladı.

Sorumlu Direktör Michael Ryan Çarşamba günü yaptığı açıklamada, 36 günlük süre zarfında, dünyanın 46 ülkesinde yaklaşık olarak  28 milyon kişinin Kovid-19'a karşı ilk doz aşıyı olduğunu söyledi.

Ryan, aşılama kampanyalarının başlamasına rağmen, özellikle yeni ve daha bulaşıcı mutasyonlar nedeniyle virüsün bazı ülkelerde hızlı yayılmasından duyduğu endişeyi dile getirdi. Kluge da "durumun endişe verici" olduğunu yineledi.

Rusya dahil Avrupa'daki 25 ülkede, mutasyona uğramış koronavirüsü tespit edilmişti.

Ryan açıklamasında devamla; "Mutasyona uğramış virüsün bulaşıcılığı edişeleri artırıyor. Bu yeni mutasyon karşısında virüsün ve hastalığın yayılmasını engellemek  için alınan tedbirlerin yetersiz kalması, halihazırda stres ve baskı altında olan hastanelerde daha fazla yoğunluk oluşturacaktır” dedi.

53 Avrupa ülkesinden 31’ inde aşılama kampanyasına başlandı. Kovacs mekanizmasından yararlanan ülkelerin Şubat ayı başlarında fakir ülkelere Kovid-19  aşılarını dağıtmaya başlaması bekleniyor.

İyimser olmak gerektiğine inanan Kluge, “2021 yılı için, koronavirüs açısından farklı bir yıl olacağını, bununla birlikte daha hazırlıklı olduğumuz, durumu kontrol etmenin de daha kolay olduğu bir yıl olacağını” vurguladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU