Kongre baskınının ardından FBI 100 kişiyi tutukladı

FBI Başkanı Christopher Wray "Kim olduğunuzu biliyoruz, eğer oradaysanız, FBI ajanları sizi bulacak" diye konuştu

Fotoğraf: Reuters

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) geçen hafta yaşanan Kongre olaylarının ardından 100’den fazla kişiyi tutukladı. FBI şimdiyse 3 Kasım seçimlerinin galibi Demokrat Joe Biden’ın 20 Ocak’taki yemin töreninin güvenliğini tehdit etmesi olası kişilere odaklanıyor.

FBI Başkanı Christopher Wray, Başkan Yardımcısı Mike Pence’i yemin töreninin güvenliği konusunda bilgilendirmek için verdiği özel brifingde 6 Ocak’taki Kongre olaylarından bu yana 200 şüphelinin kimliğinin tespit edildiğini kaydetti. Wray, "Kim olduğunuzu biliyoruz, eğer oradaysanız, FBI ajanları sizi bulacak" dedi.

Kongre olaylarında biri polis beş kişi hayatını kaybetmişti.

Konfederasyon Bayrağı detayı

Kongre olayları nedeniyle tutuklananların kimlikleri de açıklanmaya başlandı. Federal güvenlik güçleri geçen hafta yaşanan Kongre saldırısı sırasında bina içinde Konfederasyon (ABD İç Savaşı’nda isyancı Güney eyaletlerini temsil eden birlik) bayrağı taşırken fotoğraflanan bir kişinin tutuklandığını bildirdi.

Federal Soruşturma Bürosu FBI ve Adalet Bakanlığı yetkilileri Kevin Seefried ve oğlu Hunter’ın Delaware eyaletinin Wilmington kentinde polise teslim olduklarını doğruladı.

Polis belgelerinde baba oğul Seefried’lere "izinsiz girme" ve "mülke zarar verme" gibi kabahat suçları yöneltileceği belirtildi.

FBI, sosyal medyada yayınladığı bir bültende ve başka kanallarda Seefried’in dört fotoğrafını yayınlayarak hakkında bilgi istemişti. Bu fotoğraflarda Seefried, Kongre’de büyük bir konfederasyon bayrağını taşırken görülüyordu.

 

"Toplum ve demokrasi için tehlike" vurgusu

Pennsylvania eyaletindeyse bir federal yargıç emekli bir itfaiye görevlisinin tutuklu yargılanması kararı aldı. Bu kişi hakkında savcılar tarafından geçen haftaki Kongre olayları sırasında polise yangın söndürme tüpüyle saldırdığı suçlaması yapılmıştı.

Yargıç Henry Perkin tarafından yapılan açıklamada Pennsylvania eyaletinin Chester kentinde 55 yaşındaki Robert Sanford’un "toplum, demokrasi ve Kongre üyeleri için tehlike arz ettiği" belirtildi.

Mahkeme belgelerinde Sanford’un elindeki objenin biri kasklı diğer ikisi kasksız üç polisin başına isabet ettiğinin video görüntüleriyle tespit edildiği kaydedildi.

Proud Boys bağlantısı

Savcılar mahkemede Sanford’un evinde yapılan aramada aşırı sağcı Proud Boys grubuna ait malzemeler bulunduğunu kaydetti. Sanford’un avukatıysa mahkemede müvekkilinin aşırılık yanlısı bu gruba üye olmadığını ve suç geçmişinin de olmadığını belirtti.

Bir başka zanlı, Hunter Ehmke ise Adalet Bakanlığı tarafından devlet mülküne zarar verme, resmi oturumu engelleme ve şiddet kullanarak zorla grime suçlarıyla suçlandı. Mahkeme belgelerine göre bir polis memuru Ehmke’nin Kongre’deki pencerelerden birini kırarak içeri girmeye çalıştığını gördü ve ona kalkanıyla engel olmaya çalıştı. Polis memuru Ehmke’yi olaylar sırasında gözaltına almaya çalıştı ancak öfkeli göstericilerin baskısı nedeniyle serbest bırakmak zorunda kaldı.

Mahkeme belgelerinde, hakkında suçlama yapılan bir diğer kişi olan Iowa eyaletinden Douglas Austen Jensen’den ise aşırı sağcı komplo teorisi grubu QAnon’un destekçisi olarak söz edildi. Guardian gazetesi tarafından yayınlanan görüntülerde Jensen, saldırganların karşısında yalnız kalan siyah bir polis memuruna sataşırken ve arkasındaki kalabalıkla birlikte onu merdivenlerden yukarı kovalarken görülmüştü.

Kongre baskınında gözaltına alınıp bırakılan bir kişi hayatına son verdi

ABD medyasında geçen çarşamba günü çıkan haberlerde kongre baskınına katılan bir kişinin  evinde hayatına son verdiği bildirilmişti.

Yerel basında yer alan haberlere göre, Georgia eyaletine bağlı Alpharetta şehrinde yaşayan 53 yaşındaki Christopher Stanton Georgia, evinin bodrum katında silahla kendini vurmuştu.

Kongre baskını

ABD Kongresi, 6 Ocak'ta Başkanlık Seçimi Seçiciler Kurulu oylamasını onaylamak üzere ortak oturumla toplanırken ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'ın önünde miting düzenlemişti.

Mitinge katılan on binlerce gösterici daha sonra Kongre binasına yürümüş ve içeri girmeye çalışmıştı. Polisle göstericiler arasında arbede yaşanırken yüzlerce gösterici barikatları aşıp Kongre binasına girmişti.

Olaylara müdahale etmek üzere Kongreye Ulusal Muhafızlar sevk edilmiş, yaklaşık 4 saat süren baskının ardından güvenlik güçleri asayişi sağlamıştı.

Olaylarda biri polis 5 kişi hayatını kaybetmiş, onlarca kişi yaralanmıştı.

 

 

Voice Of America, Independent Türkçe


 

DAHA FAZLA HABER OKU