ABD'de iki yeni koronavirüs varyantı bulundu: Columbus, üç haftada baskın virüs oldu

"Kovid-19'un türü ne olursa olsun, insanlar sürekli maske takarak, en az 2 metrelik mesafeyi koruyarak, kalabalıklardan kaçınarak, kapalı alanları havalandırarak ve sık sık el yıkayarak kendilerini korumaya devam edebilir"

Bir sağlık çalışanı Ohio'daki bir Kovid-19 test merkezinden çıkıyor (AFP)

Uzmanlar, ABD'nin Ohio eyaletinde iki yeni koronavirüs varyantı bulunduğunu ve bunların ülkede ortaya çıktığını açıkladı.

Ohio Eyalet Üniversitesi Wexner Tıp Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre "Columbus suşu" diye adlandırılan ilk varyant, SARS-CoV-2'de daha önce bir arada görülmemiş üç mutasyona sahip. Ve mutasyonlar, koronavirüsün insan hücrelerine girmekte kullandığı sivri uçlu proteininde meydana geldi.

Bulguların yakında yayımlanacağını söyleyen araştırmacılar, bu varyantın Ohio eyaletindeki Columbus şehrinde Aralık 2020 ve Ocak 2021 arasındaki üç haftalık bir sürede baskın varyant haline geldiğini açıkladı.

Wexner Tıp Merkezi'ndeki Moleküler Patoloji Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Dan Jones, “Columbus suşu, daha önce incelediğimiz vakalarla aynı genetik temele sahip, ancak bu üç mutasyon önemli bir evrimi temsil ediyor” dedi.

Bu değişimin, virüsün Birleşik Krallık veya Güney Afrika kolundan gelmediğini biliyoruz.

Araştırmacılara göre, dünya genelindeki diğer koronavirüs varyantları gibi, Columbus suşundaki mutasyonlar da sivri uçlu proteinde meydana geldiği için virüsü daha bulaşıcı hale getirebilir. Ancak şimdiye kadar, bu mutasyonların Kovid aşılarının etkinliğini azaltacağına dair kanıt bulunamadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ohiolu araştırmacıların keşfettiği ikinci varyantsa Birleşik Krallık varyantında görülenle aynı olan, 501Y isimli bir mutasyona sahip. Bu mutasyon, virüsün insan hücrelerine girerken bir kapı olarak kullandığı ACE2 reseptörüne bağlanan kısmı etkiliyor.

Bilim insanları, laboratuvar deneylerinde bu kısmı mutasyona uğramış virüslerin ACE reseptörüne daha sıkı bağlandığını ortaya koymuştu.

Öte yandan araştırmacılar, Ohio'daki varyantın, halihazırda ABD'de bulunan başka bir türden bağımsız olarak mutasyona uğradığına inanıyor.

Yeni varyant, Ohio'da yalnızca bir hastada tespit edildi. Bu nedenle henüz genel nüfusta ne kadar yaygın olduğu bilinmiyor.

Ohio Sağlık Bakanlığı'ndan Dr. Bruce Vanderhoff ise eyalette yeni bir varyantın bulunmasına "şaşırmadığını" ifade ediyor.

Kovid-19'un türü ne olursa olsun, insanlar sürekli maske takarak, en az 2 metrelik mesafeyi koruyarak, kalabalıklardan kaçınarak, kapalı alanları havalandırarak ve sık sık el yıkayarak kendilerini korumaya devam edebilir.

 

Independent Türkçe, Livescience, CNBC

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU