Şaşırtıcı netlikteki ultrason görüntüleri, sevimli beyaz balinanın anne karnındaki hareketlerini gözler önüne serdi

Bu, anne beyaz balinanın dördüncü yavrusu

ABD’nin Teksas eyaletindeki SeaWorld deniz parkı, anne karnındaki beyaz balinanın, şaşırtıcı netlikteki ultrason görüntülerini yayımladı.

Sosyal medya platformu Facebook’tan bir açıklama yapan SeaWorld yetkilileri, parktaki hayvanların bakımı ve korunması için görevlilerin eğitim faaliyetleri yürüttüğünü bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Özel eğitimle beyaz balinalara rahatça dinlenmeleri ve hareketsiz kalmaları öğretiliyor” diyen yetkililer, veterinerlerin bu sayede hayvanları muayene ettiğini açıkladı. Beyaz balina yavrusunun söz konusu görüntülerinin kaydedilmesinin de özel eğitimle mümkün olduğunu ekledi.

Anne beyaz balinanın adı Luna, babanınkiyse Imaq. Deniz parkı görevlileri, Luna’yı ve karnındaki yavruyu günün 7/24 izlediklerini söyledi.

Yirmi yaşındaki Luna, şimdiye kadar üç kez doğum yaptı. Bunlardan ilki, 2010’da doğan Atla. Luna, yapay döllenmeyle hamile kaldığı ve bu alandaki ilk beyaz balinalardan Atla’yı kabul etmemişti. Atla’yı SeaWorld görevlileri yetiştirmişti. Diğer yavrularıysa 2013’te dünyaya gelen Samson ve 2016’da dünyaya gelen Kenai.

Beyaz balinalar tehdit altında

Beluga adıyla da bilinen beyaz balinalar yaklaşık 70 yıl yaşayabiliyor. Boyları 5 buçuk metreye, ağırlıkları bir buçuk tona ulaşabiliyor.

Daily Mail'in haberine göre, dişiler genellikle üç yılda bir doğum yaparken gebelik 14’le 16 ay arasında sürüyor. Yavrular yaklaşık bir buçuk metre boyunda ve 80 kilo ağırlığında doğuyor. Doğduktan birkaç saat sonra emmeye başlıyor ve bu bir ila iki yıl devam ediyor. Grimsi renkte doğan yavrular büyüdükçe beyazlaşıyor.

Arkadaş canlısı olması ve benzersiz renkleri yüzünden dünya genelinde esaret altında çok sayıda beyaz balina mevcut. Dünyada 200 bin beyaz balina olduğu tahmin ediliyor. Avlanma, kirlilik ve bulaşıcı hastalıklar gibi faktörler bu hayvanları tehdit ediyor.

 

Independent Türkçe, Daily Mail, Newsweek

DAHA FAZLA HABER OKU