Lübnan ordusu Suriye ile yeni sınır geçişi açtı

Sınır kasabası olan Tufeyl, Lübnan’ın doğusunda bulunuyor ve yalnızca 2 yıl önce Lübnan’a bağlandı. Son dönemde yoksulluktan ve hizmet eksikliğinden mustarip

13 Ocak’ta Tufeyl kasabası halkı (Şarku’l Avsat)

Lübnan ordusu, Tufeyl’e mevzilenerek Suriye ile sınır geçiş noktası oluşturuyor.

Lübnan ordusu, Suriye ile sınır kasabası olan Tufeyl’e konuşlandı. Ordu, siyasi ve dini faaliyetlerle desteklenen uzlaşıya paralel olarak, son iki haftadır güvenlik gerginliği yaşayan halkın taleplerini yerine getirmek için sınır noktasına yerleşti.

Şarku’l Avsat, geçen pazartesi bir haberinde, elektrik dağıtım istasyonunu ve su pompasını hedef alan silah sesleri de dahil, güvenlik gerginliğine yol açan bir anlaşmazlığa yer verdi. Bölge sakinleri, Lübnan ordusundan milislerin şehri ele geçirmesini ve kendilerini Suriye topraklarına kaçmaya zorlamalarını önlemek için kasaba içine güvenlik noktaları kurmasını talep etti.

Lübnanlı ve Suriyeli aktivistler, ana komitenin Bekaa bölgesi aktivist ve kabilelerinden 64 kişilik bir alt komiteyle iş birliği yapması şartıyla, 13 Ocak’ta bölgeden gelen siyasi ve dini aktivistlerin ziyaretiyle, çatışmanın çözümüne yönelik çağrılara yanıt verdi.

Sınır kasabası olan Tufeyl, Lübnan’ın doğusunda bulunuyor ve yalnızca 2 yıl önce Lübnan’a bağlandı. Son dönemde yoksunluktan ve hizmet eksikliğinden mustarip. Sakinleri, Suriye Masnaa Sınır Kapısı üzerinden kasabaya ulaşım sağlıyor. Son dönemde Lübnanlı yetkililerin ‘Caesar (Sezar) Yasası’ yaptırımları nedeniyle Suriye’ye olan elektrik borçlarını ödeyememesinden dolayı Suriye’den gelen elektrik kesintilerinden mustarip.

İki hafta önceki çatışmadan sonra Lübnan Elektrik Şirketi, 13 Ocak’ta Hizbullah’ın kasabanın borcunu ödemesinin ardından Suriye tarafından elektrik akımını güvence altına almak amacıyla, zarar görmüş bir trafoyu değiştirmek için kasabaya yeni bir trafo kurmaya yöneldi. Lübnan hükümeti, 330 milyon Lübnan lirası (resmi döviz kuruna göre 220 bin dolar) değerinde olan bu borcu, Suriye tarafına ödeyememişti.

Müftü Şeyh Bakr er-Rifai’nin yanı sıra kasabayı ziyaret eden Hizbullah milletvekili İbrahim el-Musavi, “Suriye hükümetiyle temasa geçtik. Lübnan devletinin Suriye tarafına olan borcunu ödemek için çalıştık. Çağrıyı yanıtlayan Lübnan Elektrik Şirketi Genel Müdürü Kemal Hayek ile temasa geçtik ve kasabaya yeni bir elektrik trafosu kuruldu” ifadelerini kullandı.

Çatışma tarafları, ‘davaları dondurmak, tüm tutukluları ihraç etmek, zarar gören toprakları belirlemek, halkına tazminat ödemek, satın alınma işlemi sonrasında toprakları dağıtmak için mekanizma belirlemek, adalet temelinde herkesin nasıl korunacağı, herkese nasıl hakkının nasıl verileceği ve adalete dayalı nasıl çözüm bulunacağı’ konularında anlaşma sağladı.

Ziyaret sırasında Lübnan Müftüsü Şeyh Abdullatif Daryan ve hükümeti kurmakla görevli Saad Hariri’nin talimatlarının yürütüldüğü belirtilirken, bu anlaşmazlığın sona erdirilmesi, çözüm treninin doğru yola yönelmesi ve bu gerginliğin sona erdirilmesi gerekliliğine dikkat çekildi.

Lübnan ordusundaki Kara Sınır Tugayı ve güvenlik güçleri, Tfail kasabasına konuşlanırken, güvenlik gerginliğini önlemek için Suriye ve Lübnan taraflarında girişlerde devriyeler gerçekleştirdi. Lübnan ordusundaki ‘Mühendislik Alayı’ndan bir heyet, eski toprak bariyerlerin yakınında Lübnan ve Suriye ordularının gözetiminde sınırları çizmek üzere yeni noktalar oluşturdu.

Tufeyl kasabasından bir vatandaş, sınırların çizilmesini denetleyen Lübnan ordusu heyetinin, Lübnan ve Suriye taraflarının onay ve rızası ile Suriye’nin Asal el-Verd ve Rankus bölgelerine komşu olan Tufeyl kasabasına ait sınır noktasında, 2 km boyunca Lübnan topraklarını belirlemeye çalıştığına dikkati çekti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU