ABD, Hamaney'e bağlı 2 kuruluşa yaptırım uyguladı

Bakan Mnuchin, zenginleştikleri halde halka yardım ettiği yalanlarını söyleyen şahısları ve kurumları hedef almaya devam edeceği sözü verdi

ABD Hazine Bakanlığı.

İran Dini Lideri Ali Hamaney’in kontrolündeki 2 farklı kuruluşa yaptırım uygulayan ABD, 16 kuruluş ve 3 İranlıyı hedef alan son yaptırım paketinde ‘yozlaşmış’ elitlerin İran ekonomisinde kontrol sahibi olduğu bu kurumları takip etmeye devam edeceğini bildirdi.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi’nin (OFAC) İmam Humeyni'nin Emrinin İnfazı’na (EIKO) ve vergiden muaf en zengin dini kurum olan Astan Kudüs Razavi (AQR) kuruluşlarına ve liderlerine yaptırım kararı aldığı kaydetti.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, bu iki kuruluşun ve bağlı kurumların İranlı elitlerin ülke ekonomisinin büyük bir kısmını yozlaşmış bir şekilde kontrol etmesini sağladığını söyledi. Mnuchin daha önce de Hamaney'e bağlı The Mostazafan Foundation (Bonyad-e Mostazafan) ve Devrim Muhafızları’nın ekonomik kolu Hatem'ul Enbiya grubunun İran ekonomisinin yarısını kontrol ettiğini bildirmişti.

Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, muhaliflerin haklarını sistematik olarak ihlal eden EIKO kuruluşunun siyasi muhalifler, dini azınlıklar ve sürgünler de dahil olmak üzere rejime muhaliflerin ellerindeki topraklara ve mülklere el koyduğu belirtildi.

EIKO Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Mohber ve AQR Yönetim Kurulu Başkanı Ahmed Marvi’nin yanı sıra söz konusu kuruluşlara bağlı olan, enerji, iletişim ve finansal hizmetler alanlarında faaliyet gösteren 16 farklı kuruluşun da yaptırımlara tâbi olduğu kaydedildi.

Bakan Mnuchin, zenginleştikleri halde halka yardım ettiği yalanlarını söyleyen şahısları ve kurumları hedef almaya devam edeceği sözü verdi.

ABD Adalet Bakanlığı da salı günü yaptığı açıklamada; Kanada’nın Ontario bölgesinde yaşayan ve 23 Aralık 2020’de tutuklanan 32 yaşındaki İranlı Arash Yousefijam, yine Kanada’da yaşayan ve 12 Ocak 2021’de tutuklanan 33 yaşındaki İranlı Emin Yousefijam ve İran’da olduğu düşünülen 44 yaşındaki İranlı Abdullah Mumini er-Rostani olmak üzere 3 kişiyi Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı ihlal ederek ABD mallarını İran'a ihraç etme ve uluslararası kara para aklama yönünde komplo kurmakla suçladı.

Söz konusu isimlerin ABD'den İran'a 9 elektriksel deşarj paneli, bir CPU (ana işlem birimi) kartı, iki servo motor ve iki demiryolu dirsekli mil ihraç etme yönünde plan yaptığı, ücretlerin ödenmesi ve nakliye işlemleri için de üçüncü şahıslara para verdikleri kaydedildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU