Hrant Dink cinayetine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davada en son tutuklanan istihbaratçı: Dink'in öldürüleceğini 1 yıl önceden biliyordu

Manisa'da yakalanan istihbaratçı, Dink'in öldürüleceğini 1 yıl önceden öğrendi. Ama savcılığa göre bu isim İstanbul'daki istihbaratçılarla ortak hareket ederek cinayetin planlanmasını yapan kişilerden biri

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak 2007'de Şişli'de öldürüldü / Fotoğraf: AFP

Hrant Dink suikastına ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davada geçen hafta hakkında yakalama kararı verilen ve önceki gün Manisa'da yakalanan eski Trabzon Jandarma İstihbarat görevlisi Okan Şimşek tutuklanarak cezaevine gönderildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Cinayetin işlendiği gün Trabzon İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde astsubay başçavuş olarak görev yapan Şimşek, Dink'in öldürüleceğini 2006 yılında, azmettirici Yasin Hayal'in bir akrabası sayesinde öğrendiği belirlendi.

Keşif faaliyetinde de parmağı tespit edildi

Cinayetten 5 ay önce, İstanbul Jandarma İstihbarat görevlilerinin Hrant Dink'in Bakırköy'deki evinin yakınlarında keşif faaliyeti yaparken Şimşek'le irtibata geçtiği de HTS kayıtlarından tespit edildi.

Şimşek'in, Dink suikastının tetikçisi Ogün Samast'ın cinayet günü Agos gazetesinin çevresinde beklediği sırada, İstanbul Jandarma İstihbarat görevlileriyle de temas kurduğu soruşturma sırasında ortaya çıkmıştı.

Sahte raporlar düzenledi iddiası

Cinayetten bir gün sonra "görev sonuç raporu" ve "haber kayıt ve bildirim formu" raporu düzenleyen sanığın, bu evraklarla, suikasta ilişkin bilgileri cinayet sonrasında öğrendikleri algısı oluşturmaya ve soruşturmayı etkilemeye çalıştıkları da belirtildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın esasa ilişkin mütalaasında, Trabzon'daki istihbaratçıların İstanbul'daki istihbarat görevlileriyle kontak kurarak, cinayetin planlanması ve icrası noktasında ortak hareket ettiği savunuldu.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU