İtalya'da koalisyon krizi: Renzi çekildi

Italia Viva partisinin lideri koalisyon hükümetinden çekildiklerini açıkladı. Partinin kabinede 2 bakanı bulunuyor

Fotoğraf: AA

İtalya'da koalisyon hükümetinin ortaklarından Italia Viva (Iv) partisinin lideri Matteo Renzi hükümetten çekildiklerini açıkladı.

Iv partisi, Avrupa Birliği’nden (AB) yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yol açtığı kriz için alınan kurtarma fonunun kullanımına yönelik Başbakan Giuseppe Conte'ye yönelik sert eleştirileri ve hükümetten çekilme tehdidi yapmıştı.

Conte ise Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile görüşmüştü:

Cumhurbaşkanını, kurtarma fonu, koalisyonun durumu ve sonraki adımlar hakkında bilgilendirdim. Ben her zaman hükümetin, tüm koalisyon ortaklarının desteğiyle ilerleyebileceğini söyledim. Koalisyonu güçlendirmek için son ana kadar çalışacağım. Vatandaşların çıkarı her şeyden önce gelir.

Conte, gazetecilerin hükümetteki krizi ve Iv partisi mensubu bakanların hükümeti bırakıp bırakmamasına ilişkin sorulara ise "Umuyorum ki bu noktaya gelinmez. Bir yasama paktı üzerinde çalışıyorum ve yapıcı bir ruha ihtiyacımız var. Hükümet, sağlam bir çoğunluğa sahip olmalı. Italia Viva, problemlerin yerine yapıcı bir tonun bende her zaman karşılık bulduğunu biliyor. Bir masanın etrafında buluşulabileceğine inanıyorum" yanıtını vermişti.

Kabinede 2 bakanı bulunan Renzi'nin partisi Iv'nin özellikle parlamentonun üst kanadı Senato'daki 18 senatörü, Conte liderliğindeki M5S, PD, Özgürler ve Eşitler (LeU) ve Iv'nin oluşturduğu koalisyonun parlamentodaki çoğunluğu açısından kilit önem taşıyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU