Gayrimenkul yolsuzluğu iddiası başını yaktı: Estonya başbakanı istifa etti

Suçlamalar, bir projenin geliştirilmesinde verilen yaklaşık 40 milyon euroluk krediyle gündeme gelmişti

Juri Ratas 2016'dan bu yana başbakanlık koltuğunda oturuyordu (Reuters)

Baltık ülkesi Estonya'nın lideri Juri Ratas, partisine yöneltilen yolsuzluk suçlamalarının ardından başbakanlık görevini bıraktı.

Foreigner gazetesinin haberine göre Ratas, başında bulunduğu Merkez Partisi'yle ilgili gündeme gelen yolsuzluk iddiaları nedeniyle istifa etti.

Ratas çarşamba günü başkent Tallinn'de yaptığı açıklamada, siyasi sorumluluk üstlenerek söz konusu iddialara açıklık getirme imkanı sunmak istediğini söyledi.

Başsavcılık, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkedeki yargı makamlarının daha önce bir gayrimenkul projesine verilen devlet yardımı kredisiyle ilgili soruşturma açıldığını kaydetmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Devlet finansman kurumu Kredex'in binaları polis tarafından aranırken, konuyla ilgili 4 kişi gözaltına alınmıştı.

Şüpheliler arasında parti genel sekreteri, maliye bakanının danışmanı ve partiye sık sık bağışta bulunan bir gayrimenkul müteahhidinin de yer aldığı bildirilmişti.

Başsavcı Taavi Pern ise Başbakan Ratas'ın neler olup bittiğine dair herhangi bir bilgisi olduğunu öne sürmek için bir neden olmadığını söylemişti.

Soruşturma, Talinn'de bir gayrimenkul projesinin geliştirilmesi için yaz boyunca Kredex tarafından verilen yaklaşık 40 milyon euroluk (yaklaşık 360 milyon TL) kredinin ardından gündeme gelmişti.

Çokça tartışılan bu kararın öncesinde yetkisiz anlaşmalar yapıldığı ileri sürülmüştü.

Başsavcı Pern'e göre, sonbahar seçimleri öncesinde partiye yapılan büyük bir bağışın da devletin kredi kararıyla bağlantılı olduğu belirtmişti.

Ratas, başında olduğu sol eğilimli Merkez Partisi'nin sağcı popülist Muhafazakar Estonya Halk Partisi (EKRE) ve muhafazakar Isamaa ile kurduğu koalisyonun başında yer alıyordu.


Independent Türkçe, Foreigner

DAHA FAZLA HABER OKU