En az 70 bin yatırımcıdan 147 milyon dolar toplayan kripto para dolandırıcısına 10 yıl hapis

Mahkeme saadet zincirinin "inanılmaz boyuta" ulaştığını belirtti

Dolandırıcılık, sahte şirket ve yatırımlarla iki yıl boyunca sürdü (Reuters)

Stece Chen, ABD'de Gem Coin adlı kripto parayı kullanarak oluşturduğu saadet zinciriyle 72 bin civarı yatırımcıyı dolandırarak 147 milyon dolar (yaklaşık 1,1 milyar TL) topladı.

63 yaşındaki adam, sahibi ve genel yöneticisi olduğu US Fine Investments Arts (USFIA) adlı şirket aracılığıyla 2013 Temmuz - 2015 Eylül arasında yaptığı dolandırıcılıkla ilgili suçlamaları 2020 Haziran'da kabul etmişti.

Pazartesi görülen duruşmada Chen'in, yatırımcılara dijital paranın dayanak varlığının USFIA tarafından ABD, Arjantin, Meksika ve Dominik Cumhuriyeti'ndeki madenlerden çıkarılan değerli taşlar olduğunu söylediği belirtildi.

Öte yandan, mahkeme kayıtlarında sözkonusu taşların yerli ve yabancı kaynaklardan alındığı, değerlerinin epey düşük olduğu ve fahiş fiyatlara satıldığı belirtildi. Ayrıca Gem Coin kripto para biriminin hiçbir sektörde kullanılmadığı, kimse tarafından kabul edilmediği ve hiçbir ekonomik değerinin olmadığı ifade edildi.

Mahkemenin sunduğu bilgilere göre USFIA yatırımları genelde 1000 ila 30 bin dolar (yaklaşık 7 bin 400 ila 223 bin TL) arasında satıldı. Başkalarını da bu yatırımlara yönlendiren kişilereyse nakit para, tatil ve Los Angeles'ta lüks ev vaadedilen ek teşvik "paketleri" sunularak saadet zincirinin kapsamı genişletildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Chen'in "üst üste söylediği yalanlarla" dolandırıcılık sisteminin "inanılmaz boyutlara" ulaştığı ifade edilirken, adamın 2014'te de vergi kaçakçılığı yaparak 4.8 milyon dolar (yaklaşık 35,6 milyon TL) kazanmasına rağmen gelirini 138 bin dolar (yaklaşık 1 milyon TL) olarak gösterdiği ifade edildi.

Kaliforniya Bölge Başsavcılığı, 10 yıl hapis cezasına ek olarak adamın ABD Milli Gelirler Dairesi'ne 1,8 milyon dolar (yaklaşık 13,4 milyon TL) vergi ödemesine de karar verdi.

Adamın dolandırdığı yatırımcılara ödeyeceği tazminat miktarıysa temmuzda görülecek duruşmada kararlaştırılacak.

Chen'le birlikte çalışan Leonard Stacy Johnson da 2019 Temmuz'da vergi kaçakçılığı ve belge sahteciliği suçlamalarını kabul etmişti.

Leonard'ın, USFIA ve Gem Coins üzerinden yürütülen dolandırıcılık operasyonundaki rolü nedeniyle alacağı cezanın mayıstaki duruşmada kesinleşmesi bekleniyor.

 

 

Independent Türkçe, New York Post, Finance Magnates, Coindesk

DAHA FAZLA HABER OKU