Uygur Türklerinin Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önündeki oturma eylemine engel... Çin, Uygurların "dilekçelerini" kabul edecek

Uygurlar 18 gündür kayıp ailelerini bulmak için Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde buluşuyor. Ancak bugün konsolosluk binası önüne gitmelerine izin verilmedi

Çin'e, ''Ailemiz nerede'' diye soran Uygurlar günlerdir konsolosluk binası önünde eylemdeydi / Fotoğraf: Independent Türkçe

Aileleri Pekin yönetimi tarafından "toplama kamplarına" alınan Uygur Türklerinin Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önündeki oturma eylemi 18. gününe girdi ama bugün İstanbul polisi, Uygurların konsolosluk binasının önüne gitmelerine izin vermedi. 

İstanbul Valiliği yöneticilerinin eylem yapan Uygurlara "eylemi bitirin" talebinde bulunduğu öğrenildi.

Uygurlara, konsoloslukla görüşüldüğünü aktaran valilik temsilcileri, Çinli yetkililerin Uygurların dilekçelerini kabul edeceklerini söyledi. 

Uzun süredir Doğu Türkistan'daki ailelerinden haber alamayan İstanbul'daki çok sayıda Uygur, geride kalan 17 günde olduğu gibi bugün de Tarabya'daki Çin Başkonsolosluğu önüne gitmek istedi. Ancak çevrede güvenlik önlemleri alan polis, Uygurlara konsolosluk önüne gidemeyeceklerini söyledi. 

 

eylem 1.jpg
Uygurlar bugün konsolosluk binası önüne gidemedi / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Ailem nerede?"

O Uygurlardan biri uzun süredir annesinden haber alamayan Jevlan Şirmehmed. 

İstanbul'da hukuk eğitimi alan Şirmehmed, Gülce şehrinde yaşayan annesiyle 2018'den bu yana görüşmediği iddiasında.

Şirmehmed'in anlattığına göre Çin'in "meslek edindirme ve aşırılıklarla mücadele kursları" dediği bu kamplardan birine konan annesi Suriye Tursun, uzun süre Çin'de devlet memuru olarak çalışan bir Uygur. Türkiye'deki oğlunu ziyaret etmek için İstanbul'a geldikten sonra yeniden ülkesine dönen Tursun, Çin tarafından zorla kampa yerleştirildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Oğlu, 4 yıldır annesinden herhangi bir haber alamıyor

Medine Nazımi ise kız kardeşi Mevlüde'yi arıyor. Bir çocuk annesi Mevlüde 2018'de tutuklanarak bu kamplardan birine konuldu.

Mevlüde, 1,5 yıl sonra serbest bırakılsa da yeniden tutuklandı. O günden bu yana ailesi herhangi bir haber alamıyor. 

Bugün de konsolosluğun önüne gitmeye çalışan Jevlan ve Medine'nin hikayesinin bir benzerini Türkiye'deki hemen hemen her Uygur yaşıyor.

Çünkü Uygur diasporası, Türkiye ile iletişimi ve ilişkisi bulunan ya da ailesinden herhangi biri Türkiye'de yaşayan Uygurların Çin polisi ve istihbaratı tarafından yakın takibe alındığını söylüyor.

 

Medine Nazımi.jpg
Medine Nazımi, yıllardır kardeşinden bir iz arıyor / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Eylemi bitirin" talebi

Günlerdir oturma eylemi yapan Uygurlar nihayet basının ve sivil toplum örgütlerinin dikkatini çekmeyi başardı.

Dün, Özgür-Der öncülüğünde konsolosluk önünde geniş katılımlı bir protesto gösterisi düzenlendi. Ancak gösteriden sonra idari makamlardan Uygurlara, "Eylemi bitirin" dendi. 

Valilik yetkililerinin Uygurlara aktardıklarına göre Çin konsolosluğu, Uygurlardan ailelerinin nerede olduğuna dair dilekçeleri kabul edecek. Ancak dilekçelerin iki temsilci tarafından konsolosluğa getirilmesi ve cep telefonlarının dışarıda bırakılması istendi. Uygurlar ise bu talebe sıcak bakmıyor çünkü can güvenliklerinin olmadığını düşünüyor. 

Dilekçeler hazırlandıktan sonra konsolosluğa teslim edilecek ama Çin'in buna nasıl bir cevap vereceği bilinmiyor. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU