DMO mevzileri kimliği belirsiz uçaklar tarafından bombalandı

Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valeriy Gerasimov ile ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley arasında ‘kasıtsız hataların’ gerçekleşmesini önlemeye yönelik bir telefon görüşmesi gerçekleşti

Rus askeri konvoyu pazar günü M4 karayolunda ilerleyen sivil bir konvoya eşlik etti. (AFP)

İran'ın Suriye'de konuşlanmasını engellemeye yönelik operasyon devam ederken Suriye'nin doğusundaki Deyrizor kırsalında, Elbukemal Çölü’ndeki İran Devrim Muhafızları Ordusu’na (DMO) ait noktalar dün sabah kimliği belirsiz uçaklar tarafından bombalandı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) en az 4 bombardıman gerçekleşen Elbukemal’in ‘şiddetli patlamalarla’ sarsıldığını, DMO’nun bölgedeki karargahının ve askeri mevzilerinin aldındığını aktardı. SOHR, bombardımanlardan kaynaklı ‘can veya mal kayıplarının büyüklüğü hakkında’ ise şimdilik herhangi bir bilgi olmadığını belirtti.

SOHR, ‘İranlı milislerin ve onlarla birlikte hareket edenlerin, Irak sınırı yakınlarındaki Deyrizor kırsalını üs olarak belirlediklerini’ aktardığı açıklamasında ayrıca DMO’nun söz konusu askeri noktalarının yerini, İsrail ya da ‘kimliği belirsiz’ ancak ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon’a bağlı olduğuna inandığı uçaklar tarafından hedef alınması korkusuyla değiştirmeye çalıştığını kaydetti.

İsrail, Suriye'de gerçekleştirdiği bombardımanlara ilişkin açıklama yapmıyor. Ancak ‘İran’ın Suriye'de konuşlanmasına’ izin vermeyeceğini açıkça belirtiyor.

Bölgeden aktarılan bilgiler İranlıların yakın zamanda Suriye'deki bazı üslerini tahliye ettiklerin gözlemlendiği yönünde.

SOHR 7 Ocakta, silahlı bir insansız hava aracının (SİHA), Deyrizor’un doğu kırsalındaki Elbukemal yakınlarında, Haşdi Şabi milislerine ait bir aracı resmi olmayan bir sınır kapısından Suriye topraklarına girmeye çalışırken hedef aldığını aktarmıştı. Açıklamada saldırıda 4 Haşdi Şabi üyesinin öldüğünü, ayrıca yaralılar olduğunu bildirmişti.

SOHR ertesi gün yani 8 Ocak’ta da DMO unsurları ve İran yanlısı yerel milislerin, Deyrizor'un doğu kırsalındaki el-Meyadin'in çevresinde bulunan çiftliklerdeki askeri karargahlarını ağır silahlardan tamamen arındırdıklarını, ardından bu silahları çok sayıda askeri araç ve ağır vasıta ile el-Meyadin’in içlerine doğru taşıyarak şehrin çeşitli mahallelerine dağıttıklarını bildirdi.

DMO unsurları, el-Meyadin şehrinin yaklaşık 20 kilometre batısında yer alan çiftlik bölgesinde yaşanlara ait yaklaşık 150 çiftliği de ele geçirdi. SOHR, söz konusu çiftlik bölgesinin Nisan 2019’dan bu yana bölgede konuşlu DMO unsurları ve onlara bağlı yerel milislerin yerleştirildiği en büyük yerlerden biri olduğuna ve buranın ağır askeri teçhizatın yanı sıra yüzlerce Zeynebiyyun,  Fatimiyyun ve Haşdi Şabi milisinin bulunduğu eğitim merkezlerine dönüştürüldüğüne işaret etti. SOHR ayrıca ‘tahliyenin, DMO unsurlarının ve yerel milislerin son zamanlarda daha fazla hedef alınmalarından kaynaklandığını’ belirtti.

Diğer yandan SOHR, İran'a bağlı Zeynebiyyun Tugayı liderlerinin, tugayın Rakka'nın kırsalındaki Suriye rejim güçlerinin kontrolü altında bulunan Madan Atik beldesindeki karargahında, Rakka'nın doğu kırsalının bazı ileri gelenleriyle görüştüklerini aktardı. SOHR, Zeynebiyyun Tugayı liderlerinin, ‘bölgedeki gençlerin milis saflarına katılmaya ikna edilmesi karşılığında’ bölge halkına hizmet ve gıda yardımı sağlamak için ‘söz verdiklerini’ ve bu yüzden bölgenin ileri gelenlerini çağırdıklarını kaydetti.

Suriye Arap Haber Ajansı (SANA), ABD tarafından desteklenen Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) bağlı silahlı bir grubun, Deyrizor'un doğu kırsalındaki el-Baguz beldesinden ve es-Secer köyünden 20'den fazla sivili ‘kaçırdığını’ ve bilinmeyen bir yere götürdüğünü aktardı. Baguz beldesi, DEAŞ terör örgütünün Fırat Nehri kıyısındaki son kalesiydi. SDG, 2019 baharında ABD’nin doğrudan desteğiyle beldeyi kontrolü altına aldı.

Bir diğer gelişmede ise Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valeriy Gerasimov ile ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre söz konusu telefon görüşmesinde başta Suriye olmak üzere uluslararası alanda güvenlik ve istikrarın sürdürülmesine ilişkin sorunlar ele alındı.

Açıklamada ayrıca Suriye topraklarında iki taraf arasında sürtüşmeler yaşanmasından veya istenmeyen hataların gerçekleşmesinden kaçınmak için Rusya ve ABD savunma bakanlıkları arasındaki askeri iletişim kanallarının açık tutulmasının önemine işaret edildiği belirtildi.

Moskova, geçtiğimiz iki hafta boyunca Suriye ile Irak arasındaki sınır bölgesine askeri polis güçleri konuşlandırırken ABD kuvvetleri, Suriye’nin kuzeydoğusundaki üslerine yakın bölgelere ve Ürdün ile Irak sınırlarına yakın noktalara ek birimler yerleştirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

DAHA FAZLA HABER OKU