NBC'den dikkat çeken iddia: FBI, Kongre baskını istihbaratını "konuşma özgürlüğü zedelenir" diye gerekli kurumlarla paylaşmadı

Eski yetkililer, bu durumun "FBI'ın El Kaide ya da IŞİD ideolojilerini benimseyen Amerikalılarla ilgili düzenli bülten paylaşırken, yerel terörle ilgili istihbaratı dolaşıma sokma konusunda sessiz kaldığına dair ikilemi vurguladığını" söyledi

Aşırı sağcı Trump destekçilerinin kolluk kuvvetlerini kısa sürede atlatıp binaya girmesi güvenlik güçlerinin eleştirilmesine yol açmıştı (AP)

ABD Kongre Binası"na 6 Ocak'ta gerçekleşen baskının ardından eleştirilerin hedefindeki federal güvenlik kuruluşlarıyla ilgili Amerikan basınında yeni iddialar gündeme geldi.

Öncelikle Washington Post gazetesi salı günü yer verdiği haberde, FBI'ın Virginia'daki bürosunun Washington DC'deki Kongre baskınından bir gün önce Donald Trump yanlısı çeteye dair hazırladığı bir iç uyarıda, gösterilerin şiddet olaylarına dönüşebileceği ikazında bulunduğunu belirtti.

5 Ocak 2021 tarihli bildirimde, FBI Norfolk ofisinin, Washington DC'de 6 Ocak 2021'de "savaş başlatılması" için çağrılar yapıldığına dair istihbarat aldığı kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

FBI metninde, online bir ileti dizisinde, Kongre'de camların indirilmesi, kapıların tekmelenmesi ve güvenlik güçlerinin kanının dökülmesini de içerecek bir "savaşa hazırlanma" çağrısı yapıldığı ve "Şiddete başvurun. Buna yürüyüş, miting ya da protesto demeyi bırakın. Ya Başkanımızı getiririz ya da ölürüz. Başka HİÇBİR ŞEY bizi bu amaca ulaştırmayacak" ifadelerinin kullanıldığı kaydedildi.

Ardından NBC News kanalı, FBI istihbarat analistlerinin elinde Kongre baskınının şiddet olaylarına dönüşebileceğine dair bilgi olduğunu ancak federal kuruluşun, "konuşma özgürlüğüyle ilgili yasaların tanıdığı haklara" ters düşmesi ihtimaline karşı istihbarat bültenini ilgili kurumlarla paylaşmadığını ileri sürdü.

Habere göre FBI, olası tehditlere dair bazı istihbaratları kolluk kuvvetleriyle paylaşırken, FBI İstihbarat Şubesi tarafından hazırlanıp muhtemel riskler hakkında değerlendirmelere yer veren ve ilgili kolluk kuvvetleriyle paylaşılması gereken kapsamlı Ortak İstihbarat Bülteni'ni paylaşmadı.
 


Konuyla ilgili bilgi sahibi mevcut ve eski FBI yetkililerine dayandırılan haberde, aşırılık yanlılarının Kongre Binası'na saldırmasına dair bazı kaynaklardan ve sosyal medya platformlarındaki paylaşımlardan edinilen bilgilerle ilgili bültenin iletilmemesinin, Kongre Binası polisi ve diğer kurumları "resmin tamamını görmekten mahrum bıraktığı" belirtildi.

Eski yetkililer, böyle bir belgeyi dağıtmadaki isteksizliğin, "FBI'ın El Kaide ya da IŞİD ideolojilerini benimseyen şiddet yanlısı Amerikalılarla ilgili tehditler konusunda düzenli olarak bülten paylaşırken, aşırı sağ ya da aşırı sol yerel terörle ilgili istihbaratı dolaşıma sokma konusunda sessiz kaldığına dair uzun süredir devam eden bir ikilemi vurguladığını" söyledi.

Associated Press'in (AP) haberine göre FBI ise Kongre Binası'nın basılıp "savaş çıkarılacağına" dair online platformlarda dolaşan bilgilerden haberdar olduktan bir saat sonra kolluk kuvvetlerine haber verdiklerini bildirdi.


Independent Türkçe, NBC News, Washington Post, AP

Derleyen: Elvide Demirkol

DAHA FAZLA HABER OKU