Bilim insanları koronavirüste tespit edilen kaçış mutasyonu E484K'den endişeli: "Virüsünüzü küçümsemeyin"

Güney Afrikalı uzman, "Bu virüs bize adapte olabildiğini ve bizden kaçabileceğini gerçekten de kanıtladı. Virolojinin ilk kuralına geri dönüyoruz: Virüsünüzü küçümsemeyin" diyor

Güney Afrika varyantında görülen E484K mutasyonu bazı antikorlara direnç gösterebildiği için "kaçış mutasyonu" diye isimlendiriliyor (Reuters)

Bilim insanları, koronavirüsün Güney Afrika varyantında belirledikleri bir "kaçış mutasyonunun" Kovid aşılarının etkinliğini azaltmasından endişeleniyor.

E484K adı verilen mutasyon, birkaç ay önce Güney Afrika'da görülen koronavirüs varyantında bulundu. Bu varyant şimdi 12 ülkeye yayılmış durumda.

Güney Afrika'daki Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nden Doç. Dr. Penny Moore, söz konusu mutasyonu "endişe verici" diye niteledi.

Bu mutasyonun etkisi olabileceğinden korkuyoruz ve bu etkinin boyutunu bilmiyoruz.

Afrika Sağlık Araştırma Enstitüsü'nden Virolog  Alex Sigal de bu mutasyondan endişelendiğini ifade etti.

E484K, vücutta koronavirüse karşı üretilen bazı antikorlardan kaçabileceği anlaşıldığı için "kaçış mutasyonu" diye adlandırılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sigal, Moore ve E484K mutasyonunu inceleyen diğer bilim insanlarının, aşıların bu yeni varyanta karşı ne kadar etkili olduğunu belirlemesi için laboratuvar çalışmalarını tamamlaması gerekiyor.

Ancak şimdiye kadarki gözlemlerine dayanarak, E484K'nin koronavirüs aşıların etkisini kırabileğından şüphelendiklerini söylüyorlar.

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Scripps Research'ten Virolog Andrew Ward, "Bu virüs, aşı direncine giden uzun yoldaki ilk adımları atıyor olabilir" dedi ve ekledi:

Uzun bir yolculuğun başlangıcı. Beni gerçekten sarstı. Bu bir uyanma çağrısı.

Bilim insanları bununla ilgili ne yapıyor?

Bu esnada ABD'nin Seattle kentindeki Fred Hutchinson Kanser Merkezi'nden araştırmacılar, antikorların E484K ve diğer mutasyonlarla savaşıp savaşamayacağını görmek için Kovid-19'u yenenlerin plazmalarını inceledi.

Bunun sonucunda E484K'nin, bazı antikorların virüsü nötralize etme kabiliyetine meydan okuduğu görüldü.

Bir sonraki adımsa bu tür mutasyonları, aşıların oluşturduğu antikorlarla test etmek. Bilim insanları şu anda bu araştırmayla meşgul ve birkaç hafta içinde bulguları açıklamayı planlıyor.

Kaçış mutasyonu, Brezilya'daki varyantta da bulundu

E484K yalnızca Güney Afrika varyantında değil, son zamanlarda Brezilya'da görülen bir varyantta da tespit edildi.

Bu varyant şimdilik diğer ülkelerde görülmedi. Ancak CNN International'ın aktardığına göre Güney Afrika'da görülen (bilimsel adı 501Y.V2 olan) varyant, şu anda 12 ülkede daha bulunuyor: Birleşik Krallık, Botsvana, Fransa, Avustralya, Almanya, İsviçre, Japonya, İsveç, Güney Kore, Finlandiya, İrlanda ve Hollanda.

"Tüm antikorlardan kaçamaz"

Öte yandan E484K bu türden bir sorun oluştursa bile aşılar birçok antikor üretiyor ve varyantın tüm antikorlardan kaçamayacağı düşünülüyor.

Söz konusu endişeler daha çok, virüs devamlı mutasyon geçirirken ortaya çıkacak etkilerden kaynaklanıyor.

Aslında koronavirüs, diğer virüslere kıyasla çok hızlı mutasyon geçiren bir patojen değil. Ancak dünya genelinde çok hızlı yayılıyor ve insandan insana her geçtiğinde, bir kez daha mutasyon şansı yakalıyor.

ABD'deki Rockefeller Üniversitesi'nden Virolog Paul Bieniasz, "Bu yayılma, virüsün aşıya karşı direnç geliştirmeyi öğrenmesi için fırsat yaratıyor" diye konuştu.

Aşı etkinliği büyük olasılıkla zamanla yıpranacak ama uçurumun eşiğinde değiliz ve o uçurumdan hemen yarın düşmeyeceğiz.

Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi'nden Evrimsel Virolog Jesse Bloom da "Bu mutasyonlarla bile bağışıklığımızın aniden başarısız olmayacağını düşünüyorum, bu konuda epey iyimserim" dedi.

Bağışıklık, kademeli olarak zayıflayabilir ama en azından kısa vadede başarısız olmayacak.
 

Güney Afrikalı araştırmacı Sigal ise bu tür bir davranışın, nispeten istikrarlı olduğu düşünülen bir koronavirüsten beklenmediğini söylerken, şunları ekledi:

Bu virüs bize adapte olabildiğini ve bizden kaçabileceğini gerçekten de kanıtladı. Virolojinin ilk kuralına geri dönüyoruz: Virüsünüzü küçümsemeyin.

 

Independent Türkçe, CNN International, STAT

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU