Kadrajdakiler: Süperstarlığının zirvesinde bir oyuncu; Anya Taylor-Joy

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için "Yıldız Sineması"nda bu hafta Anya Taylor-Joy'u ve filmografisinde yer alan filmleri yazdı

Fotoğraf: Jingyu Lin/The New York Times

"The Queen's Gambit" adlı"The VVitch", "Split", "Emma.", "Thoroughbreds" ve "The New Mutants" gibi filmlerde gösterdiği yüksek performanstan sonra yakın zamanda başrolünü üstlendiği, Walter Tevis'in 1983 yılında yayımlanan aynı adlı romanından uyarlanan "The Queen's Gambit" adlı mini-dizisiyle tüm dünyada dikkatleri üzerine çeken Anya Taylor-Joy ilk kez başrol aldığı bu dizide Soğuk Savaş döneminde yaşayan Beth Harmon isimli öksüz bir satranç dehasına hayat vermişti.


1950'lerin sonlarında bir Kentucky yetimhanesine bırakılan Beth Harmon'un sekiz yaşından yirmi iki yaşına kadar yaşadıklarını ve dünyanın en iyi satranç oyuncusu olma yolculuğunda madde bağımlılığına karşı verdiği mücadeleyi de konu alan dizi, onun erkek egemen
dünyasında geleneksel sınırlar içinde kurulan satrançla ilgili şaşırtıcı yeteneğini seyirciye aktarırken onu da kariyerinin zirvesine taşıdı.
 

Anya Taylor-Joy (11).jpg
"The Queen's Gambit" adlı dizinin başrolünde yer alan Anya Taylor-Joy, yeni Mad Max filminde Furiosa'yı canlandırıyor / Fotoraf: Netflix

 

Süperstarlığının zirvesinde bir oyuncu; Anya Taylor-Joy

16 Nisan 1996 tarihinde Miami'de altı çocuklu bir ailenin en küçüğü olarak dünyaya merhaba diyen Amerikalı sinema ve dizi oyuncusu Anya Josephine Marie Taylor-Joy, altı yaşına kadar Arjantin'de yaşamış, daha sonra ailesiyle birlikte Londra'ya taşınmış.

Annesi Jennifer Marina Joy, Zambiya'da doğup büyüyen, İngiliz ve İspanyol kökenli bir psikologdur.
 

Anya Taylor-Joy (12).jpg
Fotoğraf: Suzanne Kreiter/The Boston Globe-Vogue


İskoç-Arjantin mirasına sahip olan babası Dennis Alan Taylor ise, The Union Internationale Motonautique (UIM) dünya şampiyonluğunu kazandığı açık deniz sürat teknesi yarışlarında profesyonel bir yarışçı olmak için kariyerini değiştiren uluslararası bir bankacı ve ayrıca bir özel jet kiralama şirketinin yöneticisidir.

Aile, Anya henüz bebekken Buenos Aires'e taşınır ve Anya orada büyürken aile içinde çoğunlukla İspanyolca konuşulur.

Anya altı yaşında ailesiyle birlikte Londra'nın Victoria bölgesine taşınana kadar onlarla Buenos Aires'te yaşar.
 

Anya Taylor-Joy (2).jpg
Fotoğraf: AP


Sonrasında Anya Taylor-Joy taşınma nedeniyle travma geçirir ve durumun ebeveynlerini yeniden Arjantin'e geri dönmeye zorlayacağına inancıyla iki yıl boyunca İngilizce konuşmayı reddeder.

Arjantin'deki Northlands School'da yarım kalan öğrenimi Chelsea'deki Hill House hazırlık okulu ve South Kensington'daki Queen's Gate School'unda devam eder.

Ama okulda da onun için zaman hep zorluklarla geçer; onu hiçbir zaman anlamayan ve aralarına almayan okul arkadaşlarının zorbalıklarına uğrar, okul dolaplarında kilitli kaldığı için derslerini kaçırmaya başlar, arkadaşları onu hiçbir zaman bir yere veya etkinliğe davet etmez, bu yüzden okul tuvaletlerinde ve kütüphanelerindeki ağlama krizleri hiç bitmez.
 

Anya Taylor-Joy (7).jpg
Fotoğraf: Rachell Smith


Anya kendisiyle ilgili tüm birikimini kullanarak on dört yaşında tek başına New York'a taşınır ve daha sonra zamanı Amerika Birleşik Devletleri ile İngiltere arasında mekik dokumakla geçer.

On altı yaşına geldiğinde, Storm Management'tan Sarah Doukas tarafından Harrods Mağazası'nın dışında yürürken model olarak keşfedilir.
 

Anya Taylor-Joy (1).jpg
Fotoğraf: Phillip Meech / The Fall


Böylelikle; İngiliz, Amerika ve Arjantin vatandaşlığına sahip olan Amerika doğumlu, Arjantin asıllı İngiliz aktris on altı yaşına geldiğinde kardeşleri ona hayatını mahvettiğini söyleseler de oyuncu olmak için okuldan ayrılır ve Storm Model Management adlı ajansla Sarah Doukas aracılığı ile anlaşma imzalayarak oyunculuğa adım atar.

Sonrasında ise roller ona doğru hızlı bir şekilde gelmeye başlar.
 

Anya Taylor-Joy (11).jpg
Fotoğraf: Netflix (The Queen's Gambit)


Yükselen bir yıldız

Anya Taylor-Joy çocukken kendini yalnız ve çok farklı hissettiğini, hayal gücünün durdurulamaz ve çevresindekilerden farklı olduğunu, yatağının altındaki canavarların gerçek olduğunu ama aynı zamanda onların arkadaşı olduğunu söylerken o zamanlar kafasının çok karışık olduğunu da itiraf ediyor.

Ama bunun nedeninin kendisini bir şeyin parçası olduğunu hissetme arzusunda kaynaklandığını bildiğini söylüyor.
 


Çocukken yaşadıklarına kin tutmayan Anya, çocukların her zaman acımasız olduğuna ve eğer bir şeyi anlamamışlarsa daha da acımasız olabileceklerini söyleyerek geçmişe sünger çektiğini belirtiyorsa da o yedi yaşından beri uykusuzluk çekmeye devam ediyor.

Uyuması gerektiğini biliyor ama bunu gerçekleştirmek; insanlara, hayata ve yaptıklarına bir şekilde takıntılı olan Anya için pek öyle kolay olmuyor; çünkü hayatı dolu dolu yaşamak istiyor ve uyumaktansa her zaman daha fazla şey yapması gerektiğini düşünüyor.
 


Anya Taylor-Joy, küçük yaşlardan beri oyunculuk yapmak istediğini ve hatta beş yaşındayken çekilmiş bir ev videosunda bunu dile getirmiş olduğunu söylüyor.

Verdiği röportajlarda kendini ait hissedeceği bir topluluğun var olduğuna ve onu sonunda bulacağına yönelik her daim sonsuz bir inanç taşıdığını belirtiyor.
 


Yaşamla ilgili hassasiyetleri çok fazla olan Anya, kendisinin de kabul ettiği üzere çok duygusal biri; o bu hayatı hissederek yaşıyor ve bunun kendisi için bir lütuf olduğunu söylerken her şeyden çok kolay etkilenebiliyor.

Çok sevecen ve tutkulu biri olan Anya mantıktan ziyade duygularıyla hareket ettiğini kabul ediyor.

İçinde ifade etmesi gereken, dışarı çıkmayı bekleyen çok fazla duygu olduğunu söyleyen Anya, bu yüzden oyunculuğun kendisi için çok uygun bir meslek olduğunu düşünüyor ki her çalışmasıyla yükselen yıldızı bize de zaten bunu gösteriyor.
 

Anya-Taylor-Joy-.jpg
Fotoğraf: Till Janz/Röportaj Dergisi


Bu yüzden dış görünüşü çok neşeli olan birinin şaşırtıcı derecede karanlık bir ifadesi gibi kulağa gelse de hayatında en mutlu olduğu anların sette olduğu zamanlar olduğunu söyleyen Anya oyunculuğun kendi hayatını kurtardığını belirtiyor.

Gerçek hayatta başkaları gibi olmayı istemeyi bırakıp kendimiz olmaya daha fazla önem verirsek dünyanın daha iyi bir yer olacağını düşünen Anya, konu mesleğine gelince kendisini bir bukelamun gibi görüyor; şekil değiştirmek ve dönüşmek konusunda çok esnek olduğunu belirtiyor.
 


Shakespeare'in dilini İngilizce filmler izleyerek ve Harry Potter destanını okuyarak öğrenen Anya edebiyatı çok seviyor, bu yüzden hayal kırıklığı yaşamaya cesareti olmadığı için edebiyat uyarlamalarını seyretmekten mümkün olduğunca kaçınıyor.

Çoğunlukla bir bavulun içinde yaşıyor, evin, onun için zor bir kavram olduğunu kabul ediyor.

Fırsat bulduğunda sık sık Londra'ya gidiyor; insanları izlemek için Seven Dials'ta dolaşmayı ya da elinde bir kitapla tek başına restoranlara gitmeyi çok seviyor.
 


Bu arada o bir vejeteryan ve hayvanlara yapılan zulümden nefret ediyor.

Yaşam içinde çeşitliliği savunan ve herkesin bir kalbi olduğunu kabul eden Anya cinsel yönelimleri, renkleri ve inançları herhangi bir nedenle yargılayanları ve bu kapsamlarda ön yargıları olanları anlamakta zorlanıyor.

Ayrıca Anya, insanların ellerindeki buzlu bir latteyle Twitter'da gezinip birkaç gönderi beğenerek dünyayı kurtardıklarını düşünmelerinden hiç haz etmeyecek kadar da aktivist ruhlu biri; o ortada bir sorun varsa ortaya çıkıp sonuna kadar onun çözümü için mücadele edilmesi gerektiğini düşünen biri.
 


Özel hayatını gizli tutmayı tercih eden Anya'nın ilişki geçmişi hakkında fazla bir şey bilmiyor olsak da geçmişte İrlandalı oyuncu, model ve yapımcı Eoin Macken ile bir nişanlılık yaşayan, onunla ayrıldıktan sonra fotoğrafçı Ben Seed ile romantik bir ilişki içinde olduğu tahmin edilen ama şu an bekar olduğu bir gerçek olan Anya Taylor-Joy, daha önce verdiği röportajlarda hayalindeki adamı Eddie Redmayne olarak tanımlıyor.

Anya Taylor-Joy ana dili İspanyolca olmasına karşın henüz İspanyolca konuştuğu bir İspanyol yapımı filmde oynamadı, bunun için doğru projeyi beklediğini söylüyor.
 


Ama doğaüstü şeylerle olan ilişkisini kendininkiyle çok benzeştiğini hissettiği için Guillermo del Toro ile çalışabilmeyi çok istediğini belirtiyor.

Yine Pedro Almodóvar, Coen kardeşler (Joel Coen ve Ethan Coen), Steven Spielberg ve Quentin Tarantino çalışmak istediği yönetmenler arasında yer alıyor.
 


En çok hayran olduğu aktrislerin ise Angelina Jolie ve Tilda Swinton'dan olduğunu söylüyor.

Kendisini filmlerde oynayacak kadar güzel bulmamasına rağmen girdiği rollerle adeta büyüleyen ve dikkatleri üzerine çeken Anya Taylor-Joy'un filmografisinde yer alan filmleri kronolojik olarak aşağıda sizin için özetlemeye çalıştım.
 

 

Vampir Akademisi

Yönetmen: Mark Waters / Oyuncular: Anya Taylor-Joy, Zoey Deutch, Lucy Fry, Danila Kozlovsky, Gabriel Byrne, Dominic Sherwood, Olga Kurylenko, Sarah Hyland, Cameron Monaghan, Sami Gayle, Ashley Charles, Claire Foy, Joely Richardson, Dominique Tipper, Edward Holcroft, Bronté Terrell, Chris Mason, Ben Peel, Ramon Tikaram, Harry Bradshaw, Shelley Longworth, Rory Fleck Byrne, Alexander Abadzis, Elizabeth Conboy, Ryan Prescott, Cameron Harris, Macey Chipping, Mark Lewis, Chooye Bay, Mia Maria, Alice Pins, Levan Doran, Rodrig Andrisan, Mai Arwas, James Ayling, Nic Bernasconi, Jackson Bews, Matthew Oaken Brown, Laurie Davidson, Alex Donovan, Charlene Durrant, Faith Elizabeth, Chloe-Allyn Gallacher, Nick Gillard, Kevin Hudson, Tom Jacob, Tobias James-Samuels, Richelle Mead, Serhat Metin, Finnian Nainby-Luxmore, Jessica Lauren Pratt, Lilian Price, Olivia Pye, Charlotte Rickard, Nathan Shaw, Paul Stockman, Will Tudor / Süre: 104 dakika
 

 

Yalnızca gerçek bir dost sizi ölümsüz düşmanlardan koruyabilir...

Dünyanın 35 ülkesinde çok satanlar listesinden inmeyen roman serisinden uyarlanan Vampire Academy adlı film; St. Vladimir Akademisi'nde korucu olarak yetiştirilen genç vampirlerin yaşadıkları büyüme sürecini anlatıyor.

Rose Hathaway, 17 yaşında bir lise öğrencisidir, vampirleri korumak ve öldürmek için eğitilmiştir, yanlış bir adama aşıktır, en yakın arkadaşı tuhaf büyü güçleri yüzünden aklını kaybetmek üzeredir ve evet, zaten kimse ona lise eğitiminin kolay olacağını söylememiştir.
 


Yarı vampir yarı insan olan Rose Hataway bu okulda öğrenim gören ve iyi bir korucu olabilmek için var gücüyle çalışan öğrencilerden biridir.

Dünyalarında ise iki çeşit vampir vardır: Moroi ırkı, insanlarla uyum içerisinde yaşayıp hava, su, toprak ve ateşten oluşan dört elementten birini kontrol edebilme yeteneğine sahipken; Strigoi'ler de Moroi'lerin kanıyla beslenen kötücül bir türdür.

Acımasız Strigoi'leri durdurmakla ve kendi türü olan Moroi'leri korumakla görevli olan Rose ve diğer korucular, bu akademide gerekli eğitimi almaktadır.

Yeni dönem başladığında Rose'un eğitmeni değişir ve akademinin en başarılı eğitmenlerinden biri olan Dimitri ile çalışmaya başlar.

Bu değişiklik, hem zalim güçlere karşı verdikleri amansız bir savaşı hem de karşı koyamadıkları imkansız bir aşkı doğuracaktır.

Bir fantastik serinin ilk filmi olan yapımın yönetmenliğini Mark Waters üstlenirken, genç oyuncu kadrosu Zoey Deutch, Lucy Fry ve Cameron Monaghan gibi isimlerden oluşuyor.

Yeni yüzlerden oluşan genç bir oyuncu kadrosu olan filmin isim listesinde adı her ne kadar yer almasa da Anya Taylor-Joy'un, 2014 yılında çekilen bu korku-komedi türündeki filmdeki rolüyle sinema dünyasına adım attığı biliniyor, ancak sahneleri son kurgu aşamasında filmden çıkartılıyor.

 

Cadı

Yönetmen: Robert Eggers / Oyuncular: Anya Taylor-Joy, Ralph Ineson, Kate Dickie, Harvey Scrimshaw, Ellie Grainger, Lucas Dawson, Julian Richings, Bathsheba Garnett, Sarah Stephens, Daniel Malik, Axtun Henry Dube, Athan Conrad Dube, Viv Moore, Karen Kaeja, Brandy Leary, R. Hope Terry, Carrie Eklund, Madlen Sopadzhiyan, Paul Kenworthy, Mark Millman, Andy Volpe, Phillip Wynne, Annawon Weeden, Michael O'Hare, Chris Messier, Ron G. Young, Norah Messier, Bill Rudder, Grace Duffy, Sophie Bermudez, Corrine Manning, Heather Huntington Stewart, Brooklyn Herd, Derek Herd, Jeff Smith / Süre: 92 dakika
 


Prömiyerini yaptığı Sundance Film Festivali'nin en ürkütücü filmi olarak anılan The VVitch: A New-England Folktale adlı filmde; 17'nci yüzyılda İngiltere'de yaşayan William ve Katherine çifti, beş çocuğuyla birlikte ıssız bir ormanın içerisinde hristiyan kurallarına sıkı sıkıya bağlı bir şekilde yaşamaktadır.

Aile düzenleri ise beklenmedik garip olayların ortaya çıkmasıyla sarsılmaya başlar; yeni doğan çocukları Sam, ardında hiçbir iz bırakmadan ortadan kaybolur, büyük kızları Thomasin ilahi sesler duyduğuna inanmaktadır, ikizleri ise tuhaf kafiyeler mırıldanmaya başlar.
 


Bu olaylar sırasında batıl inançlar ile kendi korku ve kaygılarının esiri olan aile birbirlerini suçlamaya başladıklarında en derin korkularının da ötesinde bir kötülüğün hedefine girdiklerinde bu durumlar ailenin başına gelecek büyük felaketlerin de başlangıcı olur.

Bu filmi tamamlamak için kendisine eş zamanlı olarak gelen bir Disney Channel dizisindeki rol teklifini geri çeviren Anya Taylor-Joy'un büyücülük tehdidi altındaki Püriten bir ailenin Thomasin adlı en büyük kızını canlandırdığı bu filmdeki performansı büyük beğeni toplar.
 


En İyi Kadın Oyuncu dalında Gotham Bağımsız Film Ödülü, En İyi Kadın Yeni Oyuncu ve Fangoria Chainsaw Ödülü kazanır, ayrıca En İyi Performans Satürn Ödülü'ne aday gösterilir.

 

Morgan

Yönetmen: Luke Scott / Oyuncular: Anya Taylor-Joy, Kate Mara, Rose Leslie, Michael Yare, Toby Jones, Chris Sullivan, Boyd Holbrook, Vinette Robinson, Michelle Yeoh, Brian Cox, Jennifer Jason Leigh, Paul Giamatti, Crispian Belfrage, Amybeth McNulty, Jonathan Aris, Charlotte Asprey, Frank Cannon, Chrissie Harris, Bobby Marno, Martin O'Sullivan, Luke Whoriskey / Süre: 92 dakika
 


Bilim-kurgu öğeleri ile dikkat çeken korku-gerilim türündeki Morgan adlı film; yaratıcılarından birine saldırıda bulunduktan sonra yok edilip edilmemesi sorgulanan bir humanoidin gerilim dolu hikâyesini anlatıyor.
 


Çok büyük bir şirketin gizli laboratuarlarda yaptığı çalışmalar sonucunda "yetiştirilen", yapay DNA'lara ve doğa üstü güçlere sahip olan Morgan, son derece hızlı bir gelişim süreci göstermişir; bir ayda konuşmayı öğrenmiş, altı ayda kendi kendine yetebilmeye başlamış, bu hızlı büyüme süreci tüm beklentileri aşmıştır.

Ancak öfke nöbetine tutulduğu bir anda bilim adamlarından birini ciddi şekilde yaralamasının ardından şirket, durumun potansiyel risklerini gözlemlemek adına danışman Lee Weathers'ı bu gözlerden uzak laboratuara göndermiştir.
 


Weathers, bu tehlikeli projeyi durdurup durdurmama konusunda karar vermeye çalışırken, aslında her şekilde çok geç kalmış olabileceklerini fark eder.

Bu kurumsal risk yönetimi danışmanı laboratuar ortamında yapılan bu yapay varlığın hayatını sonlandırmak için artık bir karar vermek zorundadır.

 

Barry

Yönetmen: Vikram Gandhi / Oyuncular: Anya Taylor-Joy, Devon Terrell, Jason Mitchell, Ellar Coltrane, Jenna Elfman, Linus Roache, Avi Nash, John Benjamin Hickey, Ashley Judd, Sawyer Pierce, Eric Berryman, Ralph Rodriguez, Danny Henriquez, Tessa Albertson, Tommy Nelson, Annabelle Attanasio, Matt Ball, Markita Prescott, Souleymane Sy Savane, Brandon Bermeo, Jack Turell, Nick Kohn, Flora Wildes, Sean Patrick Doyle, Ahkai Franklin, Nashawn Kearse, Jean Godsend Floradin, Monique Vukovic, Samantha Marie Ware, Alexis Nichole Smith, Jeremy Sample, Danny Hoch, Michael Crane, Chukwudi Iwuji, Marion Yue, Robert G. McKay, Nathaniel Logan McIntyre, Cherie Danielle, Fab 5 Freddy, Will Cooper, Dennis Jay Funny, Melissa Joseph, Alex Kruz, Caleb McDaniel, Kinga Piersiak, Christopher M. Polito, Bill Walters / Süre: 104 dakika
 


Bir Netflix yapımı olan politik-drama türündeki Barry; 2009-2016 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin devlet başkanı olan Barack Hussein Obama'nın New York'daki öğrencilik zamanlarını merkeze alan biyografik bir filmdir.

Genç Barack Obama New York City'de bir üniversite öğrencisi olarak ırk, farklı kültürler ve sıradan hayatla boğuşurken kimliğini şekillendirir.
 


80'li yıllarda üniversite öğrencisiyken derisinin rengi farklı olduğu için ırkçı görüşlere maruz kalan Barack Obama'nın hayatından kesitler sunan film, öğrencilik döneminde yaşamış olduğu sıkıntıların yanı sıra, onun bakış açısını ve Amerika'daki öğrencilik hayatında yaşadığı tüm başarıları net bir şekilde gözler önüne seriyor.

Ayrıca senaristliğini üstlenen Adam Mansbach'in iki yıllık araştırması sayesinde film girişinden itibaren çekimlerinin yapıldığı doğal doku ve ortamlar sayesinde de tam anlamıyla o günlerin yaşanmasını sağlıyor.

Anya Taylor-Joy bu filmde Barack Obama'nın kurgusal yakın arkadaşlarından Charlotte Baughman'ı canlandırıyor.

 

Parçalanmış

Yönetmen: M. Night Shyamalan / Oyuncular: Anya Taylor-Joy, James McAvoy, Betty Buckley, Haley Lu Richardson, Jessica Sula, Izzie Coffey, Brad William Henke, Sebastian Arcelus, Neal Huff, Ukee Washington, Ann Wood, Robert Michael Kelly, M. Night Shyamalan, Rosemary Howard, Jerome Gallman, Lyne Renée, Kate Jacoby, Peter Patrikios, Kash Goins, Roy James Wilson, Christopher Lee Philips, Julie Potter, Ameerah Briggs, Nakia Dillard, Robin Rieger, Emlyn Elisabeth Morinelli, Dann Fink, Bruce Winant, Kayla Anthony, Gary Ayash, Robert Bizik, Michaela Bockarie, Matthew Bowerman, Jeff Buckner, Colin Campbell, David Collihan, Corinne Costa, Steven Dennis, Gina Destra, Kim Director, Kerry Dutka, Barbara Edwards, Megan Teresa Flynn, Brian Gildea, Shawn Gonzalez, Laura Hart, Andrea Havens, Arielle Ingrassia-Smith, John Jillard Sr., Michael William Kondyra, Michael J. Kraycik, Jalina Mercado, Jeffrey Mowery, Jessica Nelisa, Anthony Pasqua, Jon Douglas Rainey, Vincent Riviezzo, Shayna Ryan, Michelle Santiago, Francesco Scorsone, Aleksandra Svetlichnaya, Kelly Werkheiser, Bruce Willis, Tim R. Worley / Süre: 117 dakika
 


Başrollerini X-Men serisinin genç Charles Xavier'ı James McAvoy, The VVitch ile yıldızı parlayan Anya Taylor-Joy ve Betty Buckley'nin üstlendiği gerilim filmi Split'in yönetmenliğini, senaristliğini ve yapımcılığını bu türdeki filmlerin inişli çıkışlı ismi M. Night Shyamalan üstleniyor.

Güvenilir bir psikiyatr olan Dr. Fletcher'ın çalışmalarına göre çoklu kişilik bozukluğundan mustarip genç bir adam olan Kevin'ın 23 ayrı alter egosu kanıtlanmıştır, ancak henüz tamamen ortaya çıkmamış son bir kişilik vardır ki, alter egoları arasında en baskın olan diğer herkese hükmetmek üzere çıkmaya hazır bekleyen bu güç meydana çıktığında diğer kişilikleri süpürecek çok vahşi bir karakterin habercisidir.

Bu dizginlemesi zor gücün etkisiyle Kevin bir gün bir market çıkışında üç kız kardeşi kaçırır ve onları bodrumuna hapseder, farklı alter egoları aracılığıyla kızlarla farklı ilişkiler kuran adam kızların varlığı ile yavaş yavaş dağılmaya başlar.
 


Zihnindeki odacıklar arasındaki duvarlar her geçen gün parçalanmaya başlarken farklı alter egolarının çarpışması ile iyice kafası karışmaya başlayan Kevin tehlikeli bir hal alır; hem içindeki kişilikler hem de etrafındakiler arasında hayatta kalmak için bir savaş başlatır.

Kızlar kurtulmanın yolunu ararken hem Kevin'ın tehlikeli alter egolarını tetiklemekten kaçınmaya hem de onun iyi niyetli alter egoları aracılığıyla kaçış yolunu bulmaya çalışırlar.

Anna Taylor-Joy'un hayat verdiği ve performansıyla övgü topladığı; hırslı ve kararlı biri olan Casey Cooke'nin önderliğinde kaçırılan bu gençler hayatta kalabilmek için, Kevin'ın içindeki şeytani güce tamamen boyun eğmeden önce hapsedidikleri yerden çıkmak zorundadırlar.

 

Safkan

Yönetmen: Cory Finley / Oyuncular: Anya Taylor-Joy, Olivia Cooke, Anton Yelchin, Paul Sparks, Francie Swift, Kaili Vernoff, Svetlana Orlova, Alyssa Fishenden, Jackson Damon, James Haddad, Nolan Ball, Celeste Oliva, Kristen Annese, Stephanie Atkinson, Chhoyang Cheshatsang, Xavier Dillingham, Daniel Martignetti, Jack Norton, Leah Procito, Max Ripley, Chaunty Spillane, Alex Wolff / Süre: 92 dakika
 


Thoroughbreds adlı bu filmde; aileleri yüzünden farklı hayatlar sürmek zorunda kalan çocukluk arkadaşı olan Lily ve Amanda, yıllar sonra Connecticut'ta yeniden bir araya gelir.

Ancak yedikleri içtikleri ayrı gitmeyen iki sıkı dost artık eski çocuklukta oldukları gibi değillerdir ve kişilikleri hem birbirlerinden hem de geçmişteki kendilerinden çok farklı iki bireylerdir.
 


Ayrı büyüyen kızlar adeta birbirinin tam tersi kişiler olmuşlardır; Lily, eğitim aldığı prestijli yatılı okulu ve özgeçmişindeki gıpta edilecek staj yeri ile havalı, biraz da burnu havada bir kıza dönüşürken, Amanda ise onu sosyal olarak yalnızlaştıracak bir mizah anlayışı ve sarkastik tutum geliştirmiştir.

İkili, zıt karakterlerine rağmen, Lily'nin baskıcı üvey babası Mark'a karşı bir araya gelip güçlerini birleştirirler.
 


Bu durum Lily'in haydut babasını dize getirme planı ile ikili arasında yeniden sarsılmaz bir dostluğa zemin hazırlar, ikili güç birliği yaparak zorba baba karşısında otorite sahibi olmaya çalışır ve zaman geçtikçe takındıkları bu tavır kişiliklerinde de radikal değişikliklere sebep olmaya başlar.

Arkadaşlıkları geliştikçe birbirlerindeki en tehlikeli düşünceleri özgür bırakan kızlar, bu işi çözmek ve hayatlarına istedikleri yönü verebilmek adına işi halletmesi için bölgenin serserilerinden Tim ile bir ortaklık kurarlar.

Ancak bu yolun planladıklarından çok daha tehlikeli olduğunu kısa süre içinde anlarlar.
 


Lily adlı karaktere hayat veren Anya Taylor-Joy, bu filmdeki rol arkadaşı Olivia Cooke ile birlikte 2017'de BAFTA Yükselen Yıldız Ödülü'ne aday gösterilir.

Aynı yıl Cannes Film Festivali'nde profesyonellerden oluşan bir jüri tarafından genç oyuncular, kariyerlerini tanımak ve teşvik etmek amacıyla verilen prestijli Trophée Chopard ödülüne layık görülür.

 

Karanlık Sır

Yönetmen: Sergio G. Sánchez / Oyuncular: Anya Taylor-Joy, George MacKay, Charlie Heaton, Mia Goth, Matthew Stagg, Nicola Harrison, Kyle Soller, Tom Fisher, Myra Kathryn Pearse, Paul Jesson, Robert Nairne, Laura Brook, Adam Quintero / Süre: 110 dakika
 


George Mackay, Charlie Heaton ve Anya Taylor-Joy gibi genç oyuncuların başrolünde yer aldığı Marrowbone adlı bu film; ayrı ayrı yetimhanelere gönderilmemek için annelerinin ölümünü herkesten saklayan Jack, Billy, Jane ve Sam isimli kardeşlerin hikâyesini anlatıyor.

Genç bir adam olan Jack ve kendisinden küçük olan kardeşleri Billy, Jane ve Sam'in kendilerine ait büyük sırları vardır.

Anneleri ile yaşayan dört kardeşin babalarının olmamasını annelerinin varlığıyla kapatmaları bir şekilde görmezden gelinirken bu sürede annelerinin ölümü onlar için işleri artık zorlaştırır.
 


Bu ölümden sonra ne yapacaklarını bilemezler ancak aldıkları kararla birlikte eğer annelerinin öldüğünü yetkililer öğrenirse kardeşleri birbirinden ayırmak isteyeceği için bu sırrı sonuna kadar saklamaya karar verirler.

Dört kardeş bir arada kalmaya devam edebilmek için annelerinin ölümünü herkesten saklamak zorunda kalmışlardır çünkü ancak bu şartla birlikte yaşamaya devam edebileceklerdir.

Kardeşlerin hayatını zorlaştıran bir diğer etmen daha vardır ki, bu sakladıkları bu sırdan çok daha kötücüldür.

Genç kardeşlerin yaşadıkları malikanede şeytani bir varlık kol gezmekte ve kardeşlere bu süre içinde rahat vermemektedir.

 

Glass

Yönetmen: M. Night Shyamalan / Oyuncular: Anya Taylor-Joy, James McAvoy, Bruce Willis, Samuel L. Jackson, Sarah Paulson, Spencer Treat Clark, Charlayne Woodard, Luke Kirby, Adam David Thompson, M. Night Shyamalan, Shannon Destiny Ryan, Diana Silvers, Nina Wisner, Kyli Zion, Serge Didenko, Russell Posner, Kimberly S. Fairbanks, Rosemary Howard, Bryan McElroy, Owen Vitullo, William Turner, Johnny Hiram Jamison, Leslie Stefanson, Marc H. Glick, Brick Mason, Bostin Christopher, Ukee Washington, Colin Becker, Brian Anthony Wilson, Tobias Segal, Joseph Thuet, Tatiana St. Phard, Tom DiNardo, Timothy Chivalette, Jack McCafferty, Darby Schlosser, Jordan Coker, Emma Hong, Xaiver Gerald, Tim Duquette, Nathan Nauroth, Ana Leonard / Süre: 129 dakika
 


M. Night Shyamalan'ın 2000 yılında çektiği Unbreakable ve James McAvoy'in başrolünde yer aldığı Split adlı filmlerle aynı evrende geçen, bu filmlerin devamı niteliğinde olan Glass adlı filmde; David Dunn, Kevin Wendell Crumb'ın Canavar (The Beast) kimliğinin izini sürmektedir.

Güvenlik görevlisi David Dunn'ın, 24 farklı kişiliğe sahip olan Kevin Wendell Crumb'ın izini sürmek için doğaüstü yeteneklerini kullanarak yola çıktığında bu esnada iki adam için de önemli sırları taşıyan Elijah Price'ın nam-ı diğer Mr. Glass'ın gölgesi ortaya çıkacak ve yepyeni bir hikâyeyi de gün yüzüne çıkaracaktır.
 


Aynı psikiyatri kliniğinde tedavi gören üç adam, birbirlerinden bambaşka karakterlerde olmalarına rağmen, "süper kahraman olduklarına inanan insanlar" üzerine uzmanlaşmış olan bir psikiyatrın bakımında tedavi için psikiyatri merkezine yatırılıyor.

Ancak Mr. Glass ve Crumb'ın bir araya gelişi, kaçınılmaz olarak bir firar ile sonuçlanıyor.

Onları durdurabilecek tek kişi olan Dunn da arkalarından firar ederek ikilinin peşine düşüyor.

Anya Taylor-Joy serinin bir önceki filminde olduğu gibi bu filmde de yine Casey Cooke adlı karakterle varlığını sürdürüyor.

 

Playmobil Filmi

Yönetmen: Lino DiSalvo / Oyuncular: Anya Taylor-Joy, Jim Gaffigan, Gabriel Bateman, Adam Lambert, Kenan Thompson, Meghan Trainor, Daniel Radcliffe, Paloma Rodriguez, Maddie Taylor, Lino DiSalvo, Ryan S. Hill, Mariah Inger, Annakin Slayd, Harry Standjofski, Dino Andrade, Ian James Corlett, Ben Diskin, Kellen Goff, Dan Navarro, Tito Ortiz, Andrew Pifko, Cindy Robinson, Keith Silverstein, Christopher Corey Smith, Spike Spencer, Karen Strassman, Kirk Thornton, Peter Baykov, Paul Hurwitz, Jodi Larratt / Süre: 99 dakika
 


Playmobil oyuncaklarından ilham alınarak çekilen eğlenceli ve macera dolu bir animasyon olan Playmobil: The Movie adlı film; iki kardeşin oyun oynarken bir anda kendilerini Playmobil oyunun içinde bulması ile başlıyor ve Playmobil evreninde kaybolan küçük kardeşi Charlie'yi aramaya koyulan Marla'nın macerasını anlatıyor.

Normal dünyada iken bir anda kendini deniz fenerinin içerisinde oyun dünyasında bulan Charlie kendini Playmobil oyuncaklarından biri olduğunu anladığında önce bu durumu kabullenmekte zorlanır.
 


Ancak oyuna ve karakterlere hakim olan Charlie bu duruma kısa sürede alışır, durumun anlaşılması ile birlikte de kendini bir kaçırılma olayının içinde bulur.

Küçük kardeşi Charlie beklenmedik bir şekilde Playmobil'in büyülü, çizgi film evreninde kaybolduğunda, buna hazırlıksız yakalanan Marla onu eve getirmek için hayatının macerasına atılır.
 


Çarpıcı yeni diyarlara doğru fantastik bir yolculuğa çıkarken, Marla pek de kahramana benzemeyen yeni arkadaşlarıyla yola çıkar: Çok düzgün konuşan gıda kamyonu şoförü Del, şık ve karizmatik gizli ajan Rex Dasher, samimi fakat uyumsuz bir robot, abartılı bir peri vaftiz annesi ve daha birçokları!

Bu hareketli aksiyon sayesinde Marla ve Charlie macera dolu hikayelerinde, hayat karşılarına ne çıkarırsa çıkarsın, kendilerine inandıklarında her şeyi başarabileceklerini fark ediyorlar.

 

Radyoaktif

Yönetmen: Marjane Satrapi / Oyuncular: Anya Taylor-Joy, Rosamund Pike, Yvette Feuer, Mirjam Novak, Ralph Berkin, Sam Riley, Simon Russell Beale, Sian Brooke, Faye Bradbrook, Drew Jacoby, Aneurin Barnard, Harriet Turnbull, Georgina Rich, Elise Alexandre, Katherine Parkinson, Dóra Köves, Mark C. Phelan, Alexis Latham, Indica Watson, Federica Fracassi, Demetri Goritsas, Charles Tumbridge, Corey Johnson, Péter Fancsikai, Paul Albertson, Yasuhito Ishikawa, Arthur Bateman, Jennifer White, Ema Yuasa, Nicola Willis, Acacia Schachte, Joseph Kudra, Robbie Moore, Jonas Vanderkerckhove, Oscar Ramos, Richard Pepple, Alex Bartram, Isabella Miles, Ariella Glaser, Martin Anzor, Cara Bossom, Edward Davis, Tim Woodward, Tamás Szabó, Jonathan Aris, Ed Fleroff, Michael Gould, Thanh-Huy Phan, Ferenc Iván Szabó, Peter Sztojanov Jr., Franciska Töröcsik, Balázs Veres / Süre: 109 dakika
 


Ünlü oyuncu Rosamund Pike'ın, Nobel Ödülü'ne uzanan ilk kadın olan Marie Curie'ye hayat verdiği Radioactive adlı film; 20'nci yüzyılın en önemli keşiflerinden birine imza atan Marie Curie'nin, bilim adına yaptıkları çalışmalarda da partneri olan eşi Pierre Curie başta olmak üzere dönemin bilim camiasında hak ettiği yeri almak için verdiği mücadeleyi gözler önüne seriyor.

Polonyalı bilim insanı Marie Sklodowska, daha gençken 1893'de kendisi gibi bilim insanı olan Pierre Curie ile tanışır.
 


Evlenip iki kız çocuğu büyüten çift, 1903'te radyumu keşfederek birlikte Nobel Ödülü'nü kazanır ve bilimin seyrini sonsuza dek değiştirir.

Curie'lerin dünyayı değiştiren dehaları ve kazandıkları Nobel Ödülü, özverili çifti uluslararası çapta ilgi odağı yapar ancak kocasının ölümünün ardından araştırmalarına devam eden Marie, bir diğer ünlü bilim insanı Paul Langevin ile ilişkisi olduğu için skandallara davetiye çıkarır.
 


Ancak Marie'nin bilime olan bağlılığı ve dünyayı değiştiren keşiflerle birlikte gelen sorumluluğu her şeyi gölgede bırakır.

Filmde Marie Curie'nin on sekiz yaşındaki Irène ismindeki kızı rolünde karşımıza çıkan Anya Taylor-Joy, Birinci Dünya Savaşı sırasında genç bir hemşiredir ve annesini, savaş alanlarındaki yaralı askerlerin uzuvlarının kesilip kesilmeyeceğini belirlemek için kullanabileceği taşınabilir bir X-Ray makinesiyle bir kamyonu donatmak için hükümetten fon istemeye ikna etmeye çalışmaktadır.

 

Emma

Yönetmen: Autumn de Wilde / Oyuncular: Anya Taylor-Joy, Angus Imrie, Letty Thomas, Gemma Whelan, Bill Nighy, Aidan White, Edward Davis, Chris White, Rupert Graves, Miranda Hart, Myra McFadyen, Esther Coles, Suzy Bloom, Suzanne Toase, Nicholas Burns, Josh O'Connor, Johnny Flynn, Connor Dalton, Lucy Briers, Mia Goth, Anna Francolini, Connor Swindells, Christopher Godwin, Vanessa M. Owen, Isis Hainsworth, Hannah Stokely, Charlotte Weston, Max Toovey, Cecelia Jacob, Cody Gipson, Tabitha Coop, Juno Coop, Chloe Pirrie, Oliver Chris, Rose Shalloo, Amber Anderson, Callum Turner, Tanya Reynolds, Janine Craig, Cris Penfold, Nike Van Shie, Leigh Daniels, Alastair Postlethwaite, Shaun Walters, Zachary Trevitt, Philippe Barnes, Alexis Bennett, Giles Lewin, Edmund George Taylor, Joe Zeitlin, Jill Buchanan, Libby Hill, Robert Jarvis, Isabella Kennard-Barden, Adrian Mozzi / Süre: 124 dakika
 


Jane Austen'in ilk kez 1815 yılında okuyucuyla buluşan ve bir çöpçatan hikayesi olarak bilinen aynı isimli klasik romanından uyarlanan Emma; tüm kasabanın ilgi odağı olan alımlı Emma'nın gerçek aşkı arayış serüveniyle 19'ncu yüzyıl İngiliz toplumunun riyakar dinamiklerini gözler önüne seriyor.

Güzel, zeki, zengin ve bekar bir genç kadın olan Emma Woodhouse hayatından son derece memnundur, küçük kasabasında evliliğe veya kimsenin aşkına ihtiyaç duymayan adeta huzursuz bir kraliçe arıdır.

Hayatta en sevdiği şey ise başkalarının aşk hayatlarına burnunu sokmaktır, ancak terzinin kendi söküğünü dikemediği gibi Emma'nın da aşk hayatı son derece karmaşık bir hal almaktadır.
 


Yakın arkadaşı Bay Knightley'nin tüm uyarılarını görmezden gelerek vesayeti altındaki Harriet Smith'e uygun bir eş ayarlamaya kalkınca, özenle yaptığı planlar ortaya çıkar ve hiç beklemediği sonuçlarla karşı karşıya kalır.

Sosyal sınıfın bu ışıltılı hicvinin yanı sıra büyümenin de getirdiği acı içinde Emma, sevgiyi bulmak için başından beri yanlış yola sapan eşleşmeler ve yanlış attığı romantik adımlar ile artık yeni bir maceraya atılmak zorundadır.

 

İşte Genç Erkekler

Yönetmen: Eoin Macken / Oyuncular: Anya Taylor-Joy, Travis Fimmel, Dean-Charles Chapman, Finn Cole, Ferdia Walsh-Peelo, Ralph Ineson, Conleth Hill, Susan Lynch, Emmett J. Scanlan, Lola Petticrew, Rian Sheehy Kelly, Carl Shaaban, Tim McDonnell, Chris Newman, Stevie Greaney, James Mogan, Eoin O'Hara, Eamonn Elliott, Mark Quigley, Dan Shanley / Süre: 96 dakika
 


Dünya prömiyerini Galway Film Fleadh'te yapan ve Rob Doyle'un aynı adlı romanından uyarlan gençlik draması türündeki Here Are the Young Men adlı bu film; Dublinli üç genç olan amaçsız Matthew, nihilist Rez ve dengesiz Kearney'e odaklanıyor.
 


Bir büyüme hikayesi anlatan filmde Matthew, karizmatik arkadaşı Kearney tarafından zararlı düşüncelerin ve nihilizmin yer aldığı bir dünyaya çekiliyor.
 


Matthew, kendi yolunu çizmiş bağımsız bir kız olan çocukluk aşkı olan Anya Taylor-Joy'un hayat verdiği Jen için yanıp tutuşurken, erken gelişmiş arkadaşları Rez paranoyaya yenik düşmeye başlıyor.


Yeni Mutantlar

Yönetmen: Josh Boone / Oyuncular: Anya Taylor-Joy, Maisie Williams, Charlie Heaton, Alice Braga, Blu Hunt, Henry Zaga, Adam Beach, Thomas Kee, Colbi Gannett, Happy Anderson, Dustin Ceithamer, Jacinto Vega SpiritWolf, Chuck, Marilyn Manson, Jeffrey Corazzini, Mickey Gilmore, Max Schochet / Süre: 94 dakika
 


The New Mutants adlı bu film diğer X-Men filmlerinden oldukça farklı bir yapıya sahip; genellikle aksiyon ve bilim kurgu öğeleri taşıyan X-Men filmlerinin aksine bu film bu defa korku türünün unsurlarına ağırlık veriyor.

Bu yüzden filmin yönetmeni verdiği röportajlarında bu filmin muhtemelen şimdiye kadar yapılmış en zor PG-13 filmi olduğunu belirtiyor.
 


Hikayesi 1982 yılına ait Marvel çizgi romanına dayanan, New Mutants serisinin Demon Bear hikayesini temel alarak çekilen ve gelecek üçlemenin ilk filmi olduğu belirtilen X-Men evreninde geçen Yeni Mutantlar, psikiyatrik izleme için izole bir hastanede tutulan dört gencin mutant olduklarını travmatik olaylarla keşfedip X genlerinin hayatlarını sonsuza dek değiştireceğini fark etmesi sonucu bulundukları mutant rehabilitasyon merkezinin sandıkları gibi bir yer olmadığını keşfetmeleriyle gelişen olayları konu ediniyor.
 


Çizgi roman ile film arasında çok fazla değişiklik olduğu görülse de filmin asıl karakteri en başından beri Magik yani Illyana Rasputina'dır.

Deadpool serisinde karşımıza çıkan Colossus karakterinin kız kardeşi olan Illyana Rasputina, büyüye olan yatkınlığı, SoulSword adında özel bir kılıç kullanması ve mutant güçleri ile biliniyor ve kendisi bu serinin en bilindik karakteri olma özelliğini de taşıyor.


Filmde bir el kuklası olan Rus bir kıza hayat veren Anya Taylor-Joy, Illyana Rasputina adlı bu karakterle kendi travmalarını maskelemek için içgüdüsel olarak "popüler ve asi çocuk" duruşunu benimsiyor ama göründüğünün aksine sorunların üstesinden gelme konusunda pek de başarılı olmadığı görülüyor.

 

Diğer çalışmaları

  • Gayret (Endeavour, 2014, Televizyon dizisi)
  • Viking Görevi (Viking Quest, 2015, Televizyon filmi)
  • Atlantis (2015, Televizyon filmi)
  • GTA feat. Sam Bruno: Red Lips - Skrillex Remix (2015, Müzik klibi)
  • Minyatürcü (The Miniaturist, 2017, BBC One televizyon dizisi)
  • Crossmaglen (2018, Kısa film)
  • Hozier: Dinner & Diatribes (2019, Müzik klibi)
  • Kara Kristal: Direniş Çağı (The Dark Crystal: Age of Resistance, 2019, Netflix dizisi)
  • Peaky Blinders (2019, BBC One televizyon dizisi)
  • Vezir Gambiti (The Queen's Gambit, 2020, Netflix mini dizisi)


Ödüller

  • 2016 BloodGuts UK Horror Awards (Best Actress, Rising Star of Horror Award, The VVitch: A New England Folktale)
  • 2016 Fright Meter Awards (Best Actress in a Leading Role, The VVitch: A New-England Folktale)
  • 2016 Gotham Independent Film Awards (Breakthrough Actor, The VVitch: A New-England Folktale)
  • 2016 New Mexico Film Critics (Best Young Actor/Actress, The VVitch: A New-England Folktale)
  • 2016 Phoenix Film Critics Society Awards (Breakthrough Performance, The VVitch: A New-England Folktale)
  • 2017 Cannes Film Festival (Female Revelation)
  • 2017 Empire Awards, UK (Best Female Newcomer, The VVitch: A New-England Folktale)
  • 2017 Fangoria Chainsaw Awards (Best Actress, The VVitch: A New-England Folktale)
  • 2017 Seattle Film Critics Awards (Best Youth Performance, The VVitch: A New-England Folktale)


Yakında

Anya Taylor-Joy şu an post-prodüksiyon sürecinde olan Edgar Wright'ın psikolojik korku türündeki filmi Last Night in Soho'da Sandy rolünü oynayacak; çekimleri 2019'un mayıs ayında başlayan filmin bu nisan ayında gösterime girmesi planlanıyor.

Aynı zamanda; başrolünü, Alexander Skarsgård, Nicole Kidman ve Willem Dafoe ile birlikte paylaşacağı tarihi bir intikam filmi olan The Northman adlı film ile de yıldızı yükselen oyuncu, Robert Eggers ile yeniden bir araya geliyor.

Bu sene içinde gösterime girmesi beklenen film, 10'ncu yüzyılın başında İzlanda'da geçen bir Viking intikam destanı olarak tanımlanıyor.

Aynı adlı filmin yeniden yapımı olan korku filmi Nosferatu; Londralı oyun yazarı ve eşinin bir Yunan adası seyahetinde yüzleştiği zorlu bir evliliği kadrajına alan romantik drama türündeki film The Sea Change; aksiyon filmi Mad Max evreninde geçecek ve daha önce Charlize Theron canlandırdığı karakterin gençliğine odaklanacak olan Furiosa ve gerilim türünde bir film olan Laughter in the Dark adlı filmler de Anya Taylor-Joy'un yakında karşımıza çıkacağı filmler arasında yer alıyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU