SpaceX Dragon görevine kötü hava engeli: Uzay istasyonundaki fareler Dünya'ya dönemiyor

Kemirgenler "uzay kaynaklı görme ve kemik rahatsızlıklarıyla" ilgili sıfır yerçekimi çalışmasının bir parçası

SpaceX'in Dragon kapsülü ISS'ye kenetlenmişti (NASA)

NASA pazartesi günü yaptığı açıklamada, SpaceX'in Florida sahilinde bulunan suya iniş rampasındaki kötü hava koşulları nedeniyle onlarca farenin Dragon kapsülünde dönüşünü ertelemek zorunda kaldığını söyledi. 

ABD uzay ajansı bir blog paylaşımında, "Ekipler şu anda bir sonraki ayrılma fırsatını belirlemek için hava koşullarını değerlendiriyor" ifadelerini kullandı.

SpaceX Dragon ikmal gemisinin pazartesi sabahı Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (UUİ) ayrılıp birkaç saat içinde Florida'daki Daytona Sahili açıklarına iniş yapması planlanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yörüngedeki laboratuvarda yapılacak bilimsel araştırmalar için malzeme taşıyan Dragon uzay aracı UUİ'ye geçen ay gelmişti.

Astronotlar hafta sonu boyunca, onlarca canlı fare ve mikrobiyal numune de dahil olmak üzere bu çalışmaların örneklerini Dragon'a yüklemişti.

NASA, "Dünyadaki bilim insanları uzay kaynaklı görme ve kemik rahatsızlıklarını iyileştirmeye yönelik gelişmiş tedaviler için fareleri inceleyecek" dedi.

Astronotları nasıl sağlıklı tutacaklarını, uzay araçlarını nasıl temiz ve güvenli tutacaklarını öğrenmek için diğer örneklerin yanı sıra kalp dokusu örneklerini ve mikropları da inceleyecekler.

Görme yetisi çalışması, uzayda meydana gelen vasküler değişikliklerin görüşü bozup bozmadığını anlamayı umuyor. 

Aynı zamanda uzay radyasyonunun da UUİ'deki astronotların yüzde 40'ının görme kabiliyetini etkileyebileceği düşünülüyor.

Son Dragon görevi, SpaceX'in NASA için gerçekleştirdiği 21. sözleşmeli ticari ikmal göreviydi ve 6 Aralık'ta Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU