Bilim insanları topuklu ayakkabının daha çekici olduğunu kanıtladı

Yeni araştırmaya göre topuklu ayakkabı giyenler "doğurganlık" mesajı veriyor

(Unsplash)

Macaristan'daki Peç Üniversitesi'nden bilim insanları, topuklu ayakkabıların daha çekici bulunduğunu kanıtlar nitelikte bir araştırmaya imza attı.

Araştırmacılar, yaşları 18 ve 24 arasında değişen 52 kadın üniversite öğrencisiyle birlikte bir deney tasarladı. Öğrencilerin düz ayakkabılarla ve 8 cm'den 10 cm'ye kadar değişen topuklu ayakkabılarla videoları çekildi.

Ancak, videodaki kadınların yalnızca vücut hareketlerinin değerlendirilmesi amaçlanıyordu. Bu nedenle bir düzenleme yazılımı araılığıyla modellerin ayakları videodan çıkarıldı. Kayda alınan modellerden de benzer koyu renkli kıyafetler giymeleri ve saçlarını aynı şekilde toplamaları istendi.

Videolar daha sonra 100'den fazla erkek ve kadın katılımcıya izletildi ve her birini ne kadar çekici bulduklarını 1'le 10 arasında puanlar vererek aktarmaları istendi. Sonuçlar ezici bir çoğunlukla topuklu ayakkabı üzerinde yürüyenler lehine oldu.

Bulgularını International Journal of Environmental Research and Public Health isimli açık erişimli akademik dergide yayımlayan araştırmacılar, sonuçları şöyle açıkladı:

Değerlendirenlerin cinsiyetine bakılmaksızın, topuklu ayakkabı üzerindeki modellere, diğerlerine kıyasla daha yüksek puanlar verildi.

Daily Mail'in aktardığına göre, topuklu ayakkabıların daha çekici bulunmasının, hareket sırasında sırtın kıvrılma şekline etkisinden kaynaklandığı düşünülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, kadınların omurgasındaki kıvrımların belirli şekillere girdiğinde, muhatabın bilinç altına kısırlık riskinin daha düşük olduğuna dair sinyal gönderdiğini savunuyor.

Araştırmacılara göre topuklu ayakkabılar, kadınların kuyruk sokumu kemiğini daha uzun gösteriyor ve sırt yaralanması riskinin düşük, birden fazla doğum yapma şansınınsa yüksek olduğu mesajını veriyor.

Bu çalışma, evrimsel yaklaşımla bağlantılı bir hipotezin ve onun deneysel araştırmasının, kadın bedenlerinin biyolojik hareketini gösteren kısa videolar kullanarak, ekolojik açıdan daha geçerli bir ortama uyarlanabileceğini göstermektedir.

Çalışmanın, topuklu ayakkabılar ve çekicilik arasındaki ilişkiyi göstermek için video yöntemini kullanan ilk araştırma olduğu ifade ediliyor.


Independent Türkçe, Daily Mail, International Journal of Environmental Research and Public Health

DAHA FAZLA HABER OKU