"Buğday ithalatındaki 3,5 milyar dolar zarar incelenmelidir"

Prof. Dr. Doğan Aydal, son 18 yılda yapılan buğday ithalatında ton başına 54,6 dolar daha fazla ödendiğini ve 3,5 milyar dolar zarar edildiğini ileri sürerek konunun araştırılması çağrısında bulundu

2002-2019 yılları arasında yaklaşık 63,2 milyon ton buğday ithal edildi / Fotoğraf: AA

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Doğan Aydal, yaptığı yazılı açıklamada, AK Parti Hükümetlerinin son 18 yılda uyguladığı tarım politikalarını eleştirerek "Sadece tarım ürünlerinin ithalatları için fazladan ödenen paralar, Türk köylü ve çiftçisine aktarılsaydı bile çiftçi ve köylülerimiz bu kadar perişan olmazlardı” dedi.    

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Hükümetin tarım politikasını anlamak mümkün değil”

AK Parti Hükümetlerinin son 18 yılda uyguladıkları tarım politikalarını iyi anlayabilmek için, iktidarları dönemindeki TÜİK verilerine bakmanın yeterli olacağını vurgulayan Aydal,  "Tarım alanlarında toplam 35 milyon dönüm alan tarım arazisi olmaktan çıkarılmıştır. 15 milyon dönüm arazi artık nadasa bile bırakılmamaktadır. Sebze ekim alanlarında yaklaşık 2,1 milyon dönüm bağlık alanlarda 1,13 milyon dönüm arazi azalmaları olmuştur.  Sadece Buğday ekim alanlarındaki azalma 9 milyon dönümdür” diye konuştu.

Tahıl üretiminde ciddi düşüş var

Özellikle tahıl üretimlerinde oldukça ciddi azalmalar olduğunu belirten Aydal, sadece son beş yılda buğday üretiminde 3,6 milyon ton azalma olduğunu, 2019 yılı buğday üretiminin ise 19 milyon ton olarak gerçekleştiğini belirterek, “Hükümet 2002 yılında yaptığı buğday ithalatı yaklaşık 1,1 milyon ton iken bu değer 2019 yılı sonunda 9,8 milyon tona çıkmıştır.  Bu değerleri gördükten sonra, tarlası hacizli, traktörü elinden alınmış, Tarım Kredi Kooperatiflerinde borca boğulmuş, üretim yapamayan, yaptırılmayan Türk çiftçisinin, köylüsünün perişan halini hayal etmek zor değildir" ifadelerini kullandı.

aydal.jpg
Prof. Dr. Doğan Aydal, buğday ithalatında dünya ortalamasına göre ton başına 54,6 dolar fazla ödeme yapıldığını savundu / Fotoğraf: Yeniden Refah Partisi 

 

"Buğdaydaki 3,5 milyar dolar zarar incelenmelidir"

Tarım Bakanlığının buğday alımlarındaki ortalama ithalat fiyatlarının, dünya buğday fiyat ortalamasının daima daha üzerinde olduğunun altını çizen Aydal,  "International Grains Council ve TÜİK  verilerine göre, 2002-2019 yılları arası 18 yılın fiyat ortalamaları arasındaki fark ton başına 54,6 dolardır.  Belirtilen yıllar arasında ithal edilen toplam buğday miktarı yaklaşık 63,2 milyon ton olduğundan, zarar 3,5 milyar dolardır. Bu durum yetkililerce özellikle incelenmelidir.  Aynı araştırma, ithal edilen bütün tarım ürünleri için mutlaka araştırılmalı ve ülkeyi milyarlarca dolar zarara uğratan sorumlular cezalandırılmalıdır" şeklinde konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU