Hayır, Twitter yasağı Trump'ın ifade özgürlüğünü ihlal etmiyor

Özel sektöre ait herhangi bir platformun başkanın görüşlerine ev sahipliği yapmasını gerektiren yasal bir zorunluluk yok

Twitter'ın hesabını kalıcı olarak askıya alması üzerine Trump, "Bizi susturamayacaksınız!" mesajını paylaşmıştı (AP)

Donald Trump'ın kendisiyle aynı adı taşıyan oğlu, babasına yönelik Twitter yasağını kınayanlara özgü bir tepkiyle şu tweet'i attı:

İfade özgürlüğü öldü ve solcu derebeyleri tarafından kontrol ediliyor.

Bu tepkide edimsel bir şey yok, değil mi?

Mevcut başkanın mesajının kendisi dışında biri tarafından "kontrol ediliyor" olması gülünç. Politika konularını yayımlayan başka resmi Beyaz Saray ve başkanlık Twitter hesapları ve bir iletişim ekibi de var. Trump bir basın toplantısı düzenleseydi, Beyaz Saray muhabirleri toplantıya katılırdı ve bu, tüm büyük yayın kuruluşları tarafından ulusal yayın için değerlendirilirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump, en azından gelecek 10 gün boyunca dünyanın en güçlü kişilerinden biri; ortaya bir şey atmak isterse, milyonlarca kişi bunu görebilir veya duyabilir. Oval Ofis'ten ayrıldığı anda bu etki hemen ortadan kalkacak mı? Çok sayıda kişi böyle olmasını istese de, tabii ki hayır. Eski başkanlar için kitap anlaşmalarına, ulusal röportajlara ve sonraki adımlarını ele alan yayınlara giden sık kullanılan bir yol var.

Trump kendi iletişim platformunu yaratmaktan defalarca söz etti ancak asıl sorun burada. ABD anayasasının ilk ek maddesi hiç kimseye belirli bir platform veya izleyici hakkı vermezken, Twitter ve Facebook gibi özel şirketlere neyin görülmesini istediklerini ve platformlarının nasıl kullanılabileceğini seçme hakkı sunuyor. Trump da benzer bir girişim kursa aynı haklara sahip olurdu.

Özel sektöre ait herhangi bir platformun başkanın görüşlerine ev sahipliği yapmasını gerektiren bir yasal zorunluluk yok. Ancak elbette seçmenlerin (dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar) seçilmiş yetkililerinin sözlerini duymasına/görmesine izin verme konusunda daha kapsamlı bir ahlaki değerlendirmenin yanı sıra şiddeti kışkırtabilecek sözleri yaymama yönünde ahlaki bir yükümlülük bulunuyor.

Twitter'ın (ve Facebook'la diğerlerinin) benimsediği tutum bu ve bana göre, Trump'ın ve etrafındakilerin sözlerini duyup ardından ABD Kongresi'nde olanları görüp benzer bir sonuca varmamak güç.
 


Bu, söz konusu devasa sosyal medya platformlarının sahip olduğu etki hakkında yapılacak daha büyük bir tartışma olmadığı anlamına gelmiyor. Trump'ın gönderdiği mesajlara dair konuşmalar bu platformların dünya çapındaki birçok insan için haber sağlayıcısı pozisyonuna nasıl geldikleri meselesine değiniyor olabilir, fakat bunun daha önemli bir tartışmayı gölgelemesine izin verilmemeli. 

Adalet dikkate alınan konulardan biri. Twitter ve diğerleri şimdi bu ölçütü belirledi, özellikle de şirket Trump'ın mesajlarıyla ilgili son noktayı koymak zorunda olduğunu söylediğinde. Twitter, Trump'ın neden bu tedbirin alınması gereken noktaya ulaşacak şekilde kuralları ihlal ettiğine inandığını açıkça ortaya koydu; ancak diğer politikacılar ve dünya liderleri de kışkırtıcı tweet'ler attı. Ve hiç şüphe yok ki bu, daha fazla tartışmanın kapısını açıyor.

Bununla birlikte, yanlış bilginin yayılması başkandan çok ama çok daha büyük ve bunu karıştırarak Trump'ın egosunu beslemeyelim. Trump'ın kendisi ve destekçileri onu bir ifade özgürlüğü şehidi olarak görebilir ancak gerçekte o öyle değil. Yasaktan bu yana Trump'tan haber almakta herhangi bir sorun oldu mu? Hayır.

Trump'ın ifade özgürlüğü ve sosyal medya meselesiyle ilgili görüşleri de yıllar öncesine dayanan kayıtlarla açıkça sabit bir konu. Trump Kongre'deki olaylardan uzaklaşıp tabanını bu konuyla ilgili harekete geçirme yönünde daha güvenli bir zemine ilerlemeye çalışırken, seçmenler başkanın ne düşündüğü konusunda merakta bırakılmayacak.

Senato'daki istihbarat komitesinden Virginia Senatörü Mark Warner, Trump'a yönelik yasağın ardından şu tweet'i attı:

Bunun bir kişiden çok daha büyük olduğunu akılda tutmak önemli... Bu, yanlış bilginin ve nefretin kontrolsüzce yayılmasına ve iltihap kapmasına izin veren bütün bir ekosistemle ilgili.

Sahip olduğu en iyi şeyin aykırı görünmek olduğunu bilen Trump sızlanmaya devam ederken, hatırlamamız gereken budur.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU