Pompeo açıkladı: ABD, Yemen'deki Husileri terörist organizasyon listesine almaya hazırlanıyor

Pompeo, Husilerin liderlerini küresel terörist listesine almayı düşündüğünü açıkladı

Fotoğraf: AA

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Husi hareketinin yabancı terör örgütü olarak tanınması konusundaki niyetini Senato'ya bildireceğini açıkladı.

Pompeo açıklamasında "Husilerin liderlerinden Abdul Malik al-Houthi, Abd al-Khaliq Badr al-Din al-Houthi ve Abdullah Yahya al Hakim'i Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Terörist listesine eklenmesi için adım atmak niyetindeyim" dedi.

Pompeo kararların 19 Ocak'ta yürürlüğe girmesinin ardından ABD Hazine Bakanlığı'nın Yemen'de insani yardım faaliyetleri yürüten dernek faaliyetlerine ve Yemen'in ithal ettiği gıda ve tıbbi ürünler gibi elzem ürünlere çeşitli izinler çıkaracağını söyledi.

Husilerden "silahsızlandırılmış bölge" teklifi

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM), Husiler'in Yemen'in batısındaki Hudeyde kentinde silahsızlandırılmış bir bölge kurulması teklifi yaptığını duyurdu.

BM Hudeyde Anlaşmasını Destekleme Misyonu'nun (UNMHA) sosyal paylaşım sayfasında yapılan açıklamada, silahsız bölge kurulması teklifinin kendilerine Husiler'den Hudeyde'deki askeri faaliyetlerin yürütüldüğü bölgelere giriş izni vermeleri talebinde bulundukları Sana toplantıları sırasında yapıldığı belirtildi.

UNMHA Başkanı Abhijit Guha, açıklamada, "askeri bölgelere girmemize izin verildiğinde, ateşkes uygulamasına daha iyi destek verme gücümüz olacak. Bu da şiddeti ve sivillere olan etkisini sınırlama imkanı verecektir" ifadelerini kullandı. 

Guha, Hudeyde'de taraflara sivil kayıpların ya da sivil altyapıda zararın olduğu bölgelere ulaşma hakkının UNMHA'ya verilmesi çağrısında bulundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yemen krizi ve Stockholm Anlaşması

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Esir değişimi, Hudeyde'de ateşkes, limanlar ve Taiz'le ilgili maddeler içeren 2018'de imzalanan Stockholm Anlaşması, BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths'in çabalarına rağmen tarafların karşılıklı yönelttiği suçlamalar gölgesinde kağıt üzerinde kalmaktan ileriye geçememişti.

Hudeyde'nin merkezi Husilerin kontrolünde bulunurken, kentin güney ve doğu girişlerini  ise hükümet güçleri elinde tutuyor.

 

Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU