SOHR: IŞİD Hama çölüne güçlü bir şekilde geri dönüyor

IŞİD unsurları ve rejim güçleri ile ona yakın milisler arasında çatışmaların devam ettiği bilgisi veren SOHR’a göre IŞİD rejim güçlerinin mevzilerine yönelik saldırısı sonucu Şakusiye ve Rahcan bölgelerinde ilerledi

IŞİD, Hama Çölü'nde iki önemli noktayı kontrol ediyor (SOHR)

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), IŞİD’in Hama çölünde yer alan bazı noktalar üzerindeki kontrolüne dikkat çekerek, örgütün güçlü bir şekilde geri dönmekte olduğunu bildirdi.

SOHR ayrıca, Suriye rejim güçleri ve ona yakın milisler ile IŞİD arasında yaşanan çatışmada her iki taraftan 31 kişinin öldüğünü de duyurdu.

SOHR, Rusya’ya ait savaş uçaklarının Suriye çölü üzerinde uçarak, IŞİD’in Hama’nın doğu kırsalına doğru çöl içerisinde yayıldığı bölgelere yoğun hava saldırıları düzenlediğini belirtti.

IŞİD unsurları ve rejim güçleri ile ona yakın milisler arasında çatışmaların devam ettiği bilgisi veren SOHR’a göre IŞİD rejim güçlerinin mevzilerine yönelik saldırısı sonucu Şakusiye ve Rahcan bölgelerinde ilerledi.

Rejim güçleri, Rus savaş uçaklarının son 48 saatte 130’dan fazla hava saldırısına rağmen, örgütün saldırılarını şu ana kadar kontrol altına alamadı.

SOHR’a göre son 48 saat içerisinde yaşanan çatışmalar sonucu rejim güçleri ve ona yakın milislerde 19, IŞİD saflarında ise 12 unsur öldü.

SOHR ayrıca Suriye rejimine sadık Ulusal Savunma milislerinin 7 üyesinin, Deyr-i Zor’un batı çölündeki Şula bölgesinde IŞİD’e bağlı hücrelerle yaşanan çatışmada öldürüldüklerini açıkladı.

Böylece 24 Mart 2019’dan bu yana, 2’si Rus ve 145’i Suriye vatandaşı olmayan İran’a yakın milislerden olmak üzere rejim güçleri ve ona yakın milislerin saflarından bin 177 kişi hayatını kaybetmiş oldu. Bunların hepsi Fırat’ın batısı, Deyr-i Zor, Rakka, Humus ve Suveyda’nın çöl bölgelerinde IŞİD’in saldırı ve pusuları sırasında öldürüldü.

IŞİD saldırılarında 1’i kız çocuğu ve 1’i kadın olmak üzere 4 sivil, 11 çoban ve gaz sektöründe çalışan 4 görevlinin öldüğünü bildiren SOHR’a göre aynı dönemde yapılan saldırılar ve bombardıman sırasında 633 IŞİD unsuru da öldürüldü.

SOHR’a göre Deyr-i Zor’un doğu kırsalında yer alan Ezbet köyünde kimliği belirsiz silahlı kişilerce Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) bir üyesini hedef alan yeni bir suikast gerçekleşti.

Geçtiğimiz Cuma günü de, bir SDG unsuru Deyr-i Zor’un doğu kırsalındaki Basira kenti yakınlarındaki Daman köyünde kimliği belirsiz kişilerce öldürüldü.

Suriye’nin güneyinde, Dera’nın batı kırsalındaki Tafas kasabası yakınlarında çatışmalardan kalan bir bombanın dün patlaması sonucu bir çocuk hayatını kaybetti.

Humus’un batısındaki Kuseyr şehri kırsalındaki Daba köyünde traktörü ile tarım arazilerini süren bir vatandaş da çatışmalar sırasında yerleştirilen mayının patlaması sonucu öldü.

SOHR’un verilerine göre Ocak ayı başından bugüne kadar Humus, Hama, Deyr-i Zor, Halep ve Suriye’nin güneyindeki bölgelerde mayın ve bombaların patlaması veya hasarlı binaların yıkılması sonucu 129’u çocuk ve 71’i kadın olmak üzere 415 kişi yaşamını kaybetti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU