Cezayir Cumhurbaşkanı’nın sağlık sorunları gündemden düşmüyor

Kaynak, Alman sağlık personeli tarafından Tebbun’un ayağına konan alçının koronavirüsten kaynaklandığını bildirdi

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (AFP)

Cezayirli yetkililer, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’un geçen Ekim ayı sonunda başladığı koronavirüs tedavisini tamamlamak için tekrar Almanya'ya gideceğini duyurdu.

Öte yandan, Ulaştırma Bakanı Lezhar Hani ve Cezayir Hava Yolları Genel Müdürü Behuş Allaş aşırı gıda harcamaları nedeniyle görevlerinden alındı.

Cezayir Cumhurbaşkanlığı, Tebbun’un geçen Ekim ayı sonunda başladığı koronavirüs tedavisini tamamlamak için yakın zamanda tekrar Almanya'ya gideceğini duyurmak için iki özel gazetenin web sitelerini seçti. Tebbun koronavirüse yakalanması nedeniyle iki aydan fazla bir süredir görevinden uzak kaldı.

Güvenilir bir kaynağın söz konusu iki gazeteye aktardığına göre Tebbun, tedaviye devam etmek veya gerekirse ayağından basit bir ameliyat geçirmek için Almanya'ya dönecek.

Aynı kaynak, Alman sağlık personeli tarafından Tebbun’un ayağına konan alçının koronavirüsten kaynaklandığını bildirdi. Cumhurbaşkanı Tebbun’un iyileşme döneminin sonunda bu tedaviye tabi olması gerekiyor. Ancak, 2021 Bütçe Kanunu'nun imzalanması da dahil olmak üzere bazı acil dosyalarla ilgilenmesi gerektiği için Cezayir’e dönmüş ve bu tedavi de ertelenmişti. Tebbun Cezayir’e döndükten sonra yana yoğun faaliyetlerde bulundu. Sağlık durumu acil olmadığı için ayağının tedavisi ertelendi, hali hazırda endişelenecek bir durum bulunmuyor.

Şarku’l Avsat’a konuşan bir devlet hastanesi doktoru şunları söyledi: “Tebbun’un ayak damarlarında bir tıkanma olabilir. Bunun sebebi Cumhurbaşkanı Tebbun’un aşırı derecede sigara kullanması. Diğer koronavirüs hastalarına kıyasla Cumhurbaşkanı Tebbun’un tedavisinin uzun sürmesinin nedenleri sigara bağımlılığından kaynaklanan akciğerlerdeki komplikasyonlar ve ileri yaştır.

Geçen ayın 29'unda Almanya'daki tedavisinden dönen Tebbun’un yolculuğu sırasında ayakta görünmemesi dikkat çekiciydi. Ayrıca ayaklarından birinin alçı ile sarılmış olması da hastalıktan tam olarak kurtulamadığı izlenimini verdi.

Tebbun, Cezayir’e döndükten sonraki gün, Libya-Mali sınırları hakkında bilgi almak için Cezayir Genelkurmay Başkanı Said Şangariha’yı kabul etti. Ayrıca geçen Pazar kabineyi topladı ve dalgalanan akaryakıt fiyatlarından etkilenen ekonomiyi canlandırma planını görüşmek üzere işverenlerle bir araya geldi.

Bununla birlikte, Cezayirlilerin bir kısmı, yetkililerin cumhurbaşkanının sağlığı konusunda verdiği güvencelere şüpheyle yaklaşıyor. Bunun nedeni; Eski Cumhurbaşkanı Buteflika'nın uzun yıllardır "sağlık dosyası" hakkında büyük karartma kampanyası yürütülmüş olması. Tebbun'un hastalığının geçmediğine dair bir açıklama yapılması, göreve devam etme kabiliyeti konusunda daha fazla tartışmaya yol açacaktır. Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun’un uzun süredir görevinin başında bulunamaması üzerine Hirak aktivistleri “kronik ve ciddi bir sağlık engeli nedeniyle cumhurbaşkanının görevden alınmasını ve yeni bir Cumhurbaşkanı seçilmesi için erken seçime gidilmesini” içeren Anayasanın 102. maddesini gündeme getirdiler.

Cezayir Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada Tebbun'un, Ulaştırma Bakanı Lezhar Hani ve Cezayir Hava Yolları Genel Müdürü Behuş Allaş’ı görevden aldığı belirtildi. Gerekçe ise şirketin, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumları ve mali direktifleri göz önünde bulundurmayarak yerli malına öncelik verilmesini göz ardı etmesi ve yemek hizmeti için gerekli malzemeleri ithal etme yoluna gitmesi. Görevden alınan Hani’nin yerine Ulaştırma Bakanlığına geçici olarak Bayındırlık Bakanı Faruk Şiyali'nin getirildiği bildirilirken konuyla ilgili herhangi bir detaya değinilmedi.

Siyaset ve medya çevreleri, Tebbun'un geçen yılın sonunda Almanya'dan dönüşünün ardından kabinede büyük bir değişiklik bekliyordu. Bunun nedeni; Cezayir Başbakanı Abdulaziz Cerrad yönetimindeki ekibin sağlık krizini yönetememesinin bir sonucu olarak düzinelerce şirketin iflas etmesi ve binlerce işçi ve çalışanın işsizliğe mahkum edilmesi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU