"Hitler bir konuda haklıydı" diyen ABD'li Kongre üyesi geri adım attı

Cumhuriyetçi Kongre üyesi iki partiden de eleştiri almıştı

ABD seçimleri 3 Kasım 2020'de yapılmıştı (Facebook / @MaryMillerforCongress)

ABD Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi üyesi Mary Miller, geçen günlerde yaptığı konuşmada Nazi lideri Adolf Hitler’e atıfta bulunarak onun bir konuda haklı olduğunu söylemişti. Açıklamaları sebebiyle eleştiri oklarının hedefi haline gelen Miller, 8 Ocak’ta ifadelerinden dolayı pişmanlık duyduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Illinois eyaletinden 61 yaşındaki Miller, tepki çeken sözlerini muhafazakar görüşlü Moms for America (Amerika için Anneler) grubunun sponsorluğunu yaptığı 5 Ocak’taki bir mitingde sarf etmişti. Her neslin, sonraki nesilden sorumlu olduğunu söyleyen Kongre üyesi, sözlerine şöyle sürdürmüşü:

Hitler bir konuda haklıydı. 'Kim gençliğe sahip olursa geleceği de kazanır' demişti.

Miller hem Cumhuriyetçilerden hem Demokratlardan fazla sayıda olumsuz yorum alırken 7 Ocak’ta Kongre üyesinin resmi hesabından atılan tweet’te sözlere açıklık getirilmeye çalışıldı. Sözlerin, "diktatörlerin gençleri yeniden eğitme çabalarına ve ABD'deki solcu radikallerin bugünlerdeki benzer girişimlerini kınamak" anlamına geldiği ifade edildi.

Moms for America da Facebook sayfasında açıklamaları savundu. “Kaynağı ne olursa olsun gerçek, gerçektir” ifadesi yer alan açıklamada Miller’ın sözlerinin bağlamın dışına çıkarılıp ona karşı bir silah olarak kullanıldığı belirtildi.

Ancak eleştiriler artmaya devam etti. ABD Holokost Anıt Müzesi, herhangi birinin Hitler’in haklı olduğunu iddia ederek kazanç sağlamasını kesinlikle kınadığını bildirdi. Açıklamada Auschwitz toplama kampından sağ kurtulan Irene Weiss’ın şu sözlerine yer verildi:

Liderlerimize ve tüm Amerikalılara, bu tarihi, benim tarihimi, suistimal etmemeleri için yalvarıyorum.

Illinois’in Demokrat Valisi J.B. Pritzker, Miller’in sözlerini “akıl almaz ve iğrenç” diye niteledi ve Hitler’in ne kadar haksız olduğunu görmesi için Illinois Holokost Müzesi ve Eğitim Merkezi’ni ziyaret etmesini istedi. Eyaletin bazı Demokrat temsilcileriyse onu istifaya davet etti.

 

 

Eyaletin Cumhuriyetçi temsilcileri de tepkiliydi. Cumhuriyetçi Parti’nin Illinois lideri Tim Schneider, Miller’ın özür dilemesi gerektiğini vurgularken Kongre üyesi Adam Kinzinger, bahsi geçen açıklamalara “çöp” dedi.

New York Times'ın haberine göre, eleştiriler gittikçe artmaya başlayınca Miller geri adım attı. 8 Ocak’ta yaptığı açıklamada, sözlerinin yol açtığı zarardan dolayı içtenlikle özür dilediğini, tarihteki en kötü diktatörlerden birini örnek gösterdiği için pişmanlık duyduğunu söyledi. Kimilerinin sözlerini çarpıttığını da eklerken sözlerini şöyle sürdürdü:

Açık konuşayım: Tutkulu bir şekilde İsrail destekçisiyim. Yahudi cemaatinin her zaman güçlü savunucusu ve müttefiki olacağım.

Bu özür de tartışmaları sonlandırmadı. Zira Demokrat Kongre üyesi Jan Schakowsky, Miller’ın özrüne “belirsiz” dedi. Kendisi de Yahudi olan Schakowsky, sözlerinin devamında şöyle konuştu:

Özrün yeterli olduğunu düşünmüyorum. Ama onunla konuşmak ve söylediklerini nasıl haklı çıkardığını anlamak istiyorum.

 

Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU