Akşener'den yeni yıl değerlendirmesi: Türkiye, partili cumhurbaşkanlığı sistemini daha fazla taşıyamaz

İYİ Parti Parti Genel Başkanı Akşener, “Türkiye ekonomiden diplomasiye her alanda geri gitti, kaybetti. Damadı affederek olmaz, bu bir sistem sorunudur” dedi

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, yeni yıla dair görüş ve değerlendirmelerini paylaştı.

2021'in ülkeye, millete sağlık, huzur ve mutluluk getirmesi temennisinde bulunan Akşener, milletin gerçek gündeminin, ekonomi, hayat pahalılığı, işsizlik, salgın, kadına yönelik şiddet olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin yapay gündemleri konuşmak zorunda bırakıldığını ve son günlerde yeniden ısıtılan başörtüsü meselesinin bunlardan biri olduğunu ifade eden Akşener, "Siyasetini, sıkıştıkça sarıldığı 'Başörtülü bacım' sözü üzerine bina edenlerin, 'vitrin süsü' sözüyle geldikleri nokta, tek kelimeyle ibretlik" dedi.

“Toplantı tutanaklarını açıklayın”

Türkiye'nin ekonomik sorunlarına değinen Akşener, "faiz sebep, enflasyon sonuç" diye ucube bir teoriyle, ekonominin duvara toslatıldığını ileri sürdü.

"Damat bakan ve eski Merkez Bankası Başkanı döneminde Türkiye'nin yaklaşık 130 milyar dolarlık rezervi yanlış ve şaibeli politikalar nedeniyle eritildi” diyen Akşener, bu dönem aydınlatılmadan, yeni yönetimin şeffaflık ve hesap verebilirlik ile ilgili yaptığı açıklamaların eksik kaldığını belirtti. Akşener, şöyle devam etti:

İYİ Parti olarak diyoruz ki, öncelikle Türkiye'ye, milli gelirinin yaklaşık yüzde 20'sine mal olan, bu şaibeli dönemin sorumlularının anlaşılması için Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun toplantı tutanaklarını açıklayın. Böylece, şu anda da görevde olması muhtemel kamu görevlilerinin, o dönemde nasıl bir tutum aldıkları ortaya çıksın. Gerekirse Millet Meclisi'nde bir komisyon kurun. Bu karanlık dönemi aydınlatmak için, gereken her türlü desteği vermeye hazırız.

Ziraat Bankası’nın önceliğinin çiftçiye, Halkbankın ise esnaf ve KOBİ'ye finansman sağlamak olduğunu belirten Akşener, "Bir an önce kamu bankalarının, kredi kompozisyonlarını değiştirmelerini sağlayın" ifadesini kullandı.

Ekonomi ile ilgili önerilerini de sırayan Akşener, “Kamu özel işbirliği projelerine dair derhal bir çıkış yolu belirlenmesi gerekiyor. Uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde hareket 11edip, milyarlarca dolarlık haksız kazancı belgeleyerek, daha fazla kamu zararının oluşmasının önüne geçmek mümkün. Gelin 5 müteahhit sevdanızdan vazgeçin, milletin kanını emen bu parazitlerden kurtulalım" dedi.

Asgari ücret çağrısı

Asgari ücretin işverene maliyetinin 3 bin 458 liradan, 4 bin 200 liraya çıkarıldığına değinen Akşener, "Bu büyük bir hatadır. İktidara çağrıda bulunmak istiyorum, derhal hem çalışanların özlük haklarını koruyan hem de işverene maliyetini azaltan bir düzenleme yapın" ifadesini kullandı.

Yeni asgari ücret düzenlemesinin güvencesiz çalışmayı teşvik ettiğini savunan Akşener, bu konuda acilen sıkı denetim ve yaptırım mekanizmalarının devreye sokulması gerektiğini ileri sürdü.

"Bu sistem millete de, memlekete de yaramadı"

 Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin durumun nedeni oldğunu ileri süren Akşener, şunları kaydetti:

Türkiye, bu zihniyeti ve bu zihniyetin ürünü olan partili cumhurbaşkanlığı sistemini daha fazla taşıyamaz. Milletimiz dişini sıkıyor. Ama bu böyle gitmez. Gel, sağduyuya kulak ver. Verdiğin sözler tutmadı, ekonomi uçmadı, milletimiz zengin olmadı. Bu sistem millete de, memlekete de yaramadı. Son iki yılda, Türkiye ekonomiden diplomasiye her alanda geri gitti, kaybetti. Damadı affederek olmaz, bu bir sistem sorunudur. Türkiye'nin çıkışı, 'İyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem'dedir. Yargının bağımsız, kuvvetler ayrılığının var olduğu, iktidarın ve tüm kurumların şeffaf çalıştığı, millet adına denetlenebildiği, demokrasinin tam ve kamil olarak uygulandığı, insanının zengin, mutlu ve huzurlu olduğu bir Türkiye'nin anahtarı işte budur.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU