ABD'den Iraklı bir üst düzey yetkiliye yaptırım kararı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Haşdi Şabi Heyet Başkanı ve eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Falih el-Feyyad'ın Küresel Magnitsky İnsan Hakları Sorumluluk Yasası kapsamında çıkarılan 13818 sayılı Başkanlık Kararnamesi uyarınca cezalandırıldığını söyledi

Falih el-Feyyad / Fotoğraf: AFP

ABD Hazine Bakanlığı, Haşdi Şabi Heyet Başkanı ve eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Falih el-Feyyad'a yaptırım uyguladığını duyurdu.

Bakanlık, Feyyad'ı Ekim 2019 ayaklanması sırasında göstericilerin ölümünde parmağı olmakla suçladı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün düzenlediği basın toplantısında, Feyyad'ın Küresel Magnitsky İnsan Hakları Sorumluluk Yasası kapsamında çıkarılan 13818 sayılı Başkanlık Kararnamesi uyarınca cezalandırıldığını söyledi.

Pompeo, Feyyad'ın Ekim 2019'da başlayan protestolarda rol oynadığını, nitekim İran müttefiki silahlı grupların, yolsuzluk, işsizlik, ekonomik durgunluk, kötü kamu hizmetleri ve İran'ın Irak'ın iç işlerine karışmasını protesto eden sivillere saldırdığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Dışişleri Bakanı, Haşdi Şabi güçlerinin gerçek kurşun kullanarak Iraklı sivillerin ölümüne neden olduğu sırada Feyyad'ın Haşdi Şabi Askeri Konsey'in başkanlığını yürüttüğünü söyledi.

Ayrıca İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü'ne üye olduğunu ve daha önce ABD tarafından yaptırım listesine alınan Kays el-Hazeli ve Hüseyin Felah el-Lami gibi milis grupların liderlerinin yanı sıra Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Askeri Konseyi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in de yer aldığı Kriz Hücresi tarafından desteklendiğini aktardı.

Pompeo, sözlerini şöyle sürdürdü:

İran müttefiki Şii askeri milisler Irak'ta serbest ve adil seçimler, insan haklarına saygılı, şeffaf ve hesap veren bir yönetim isteyen siyasi aktivistlere karşı iğrenç kampanyasını devam ettiriyor. Bu unsurların birçoğu paravan örgütsel isimler kullanarak Irak devletine yönelik devam eden saldırılarını gizlemeye çalışıyor. Bugün gerçekleşen şey, ABD'nin, Irak halkının özgürlük, adalet ve demokrasiye yönelik çabasının yanında olduğunu ifade eden açık bir mesajdır.


ABD Hazine Bakanlığı daha önce silahlı milis grupların liderlerinden Ekrem el-Kabi, Vad el-Kuduv, Kays el-Hazeli, Riyan el-Keldani, Hazeli'nin erkek kardeşi ve Haşdi Şabi Güvenlik Müdürü Hüseyin Falih'i (Ebi Zeyneb el-Lami lakabıyla biliniyor) yaptırım listesine almıştı.

Feyyad, bu listeye dahil edilen bakan seviyesindeki tek isim. Feyyad'ın halihazırda ABD'nin yaptırımlar uyguladığı Ulusal Güvenlik Konseyi'ne üyeliği bulunuyor.

Kürt liderlere şimdiye kadar yaptırım uygulamayan ABD Hazine Bakanlığı, daha önce Sünni siyasetçilerden Arap Projesi lideri Hamis el-Hancer ile Ulusal Kitleler Partisi lideri Ahmed el-Cuburi'yi yaptırım listesine eklemişti.


Irak makamları, Feyyad gibi üst düzey bir yetkiliye yaptırım uygulanması kararına resmi düzeyde henüz bir tepki vermedi. Feyyad, eski Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile eski Haşdi Şabi Heyeti Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in birinci ölüm yıl dönümü münasebetiyle dün Basra kentinde düzenlenen anma töreninde konuştu.

Süleymani ve Mühendis'in Ocak 2020'de ABD saldırısıyla öldürülmesine, yabancı güçleri Irak'tan çıkararak yanıt vereceklerini ve Irak Meclisi'nin yabancı ve ABD güçlerinin çıkarılmasını öngören kararına karşı tavizsiz olacaklarını söyledi.

Feyyad, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

ABD'nin zaferin komutanlarını öldürerek işlediği çirkin suça verilecek yanıt yabancı güçlerin Irak'tan çıkarılmasıdır. Meclis'in ABD ve yabancı güçlerin çıkarılmasına ilişkin kararından taviz verilmeyecek. Komutanlarımızın ve evlatlarımızın katillerini topraklarımızda barındıramayız.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU