Guaido Venezuelalı muhalifleri yine sokağa çağırdı

30 Nisan'daki darbe girişimi başarısız olmuştu

Guaido'nun dün yardımcısı gözaltına alındı / Fotoğraf: AFP

Venezuela’da askeri kalkışma girişimi başarısızlıkla sonuçlanan muhalif lider Juan Guaido, takipçilerini yarın yine tüm ülkede sokağa çağırdı.

Kendini geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis (AN) Başkanı Guaido’nun başarısız askeri kalkışma denemesinin ardından yaptığı son sokak çağrısına katılım düşük olmuştu.

Guaido Caracas’ta düzenlediği basın toplantısında bu kez Cumartesi gününü işaret etti.

“Paramiliter grupları silahlandıran bir rejimle mücadele ediyoruz ama bu bizi durdurmayacak. Yarın sabah 10.00’da tüm ülkede protesto gösterileri düzenleyeceğiz.” 

Guaido eylemi AN Birinci Başkan Yardımcısı Edgar Zambrano için düzenleyeceklerini açıkladı.

Zambrano Bolivarcı Ulusal İstihbarat Servisi (SEBIN) tarafından 30 Nisan’daki darbe girişiminin ardından dün gözaltına alınmıştı.

Zambrano’nun gözaltına alınmasına ABD Dışişleri Bakanlığı da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla tepki göstermiş, serbest bırakılmaması halinde Venezuela hükümetine karşılık verileceğini duyurmuştu. 

Eski İstihbarat Şefi: Venezuelalılar daha iyi bir ülke hak ediyor

Venezuela’da istihbarat servisi SEBIN’in eski şefi Manuel Christopher ise “Venezuelalılar daha iyi bir ülke hak ediyor” dedi.

Christopher, 30 Nisan’daki darbe girişiminin ardından Devlet Başkanı Nicolas Maduro tarafından görevinden alınmıştı.

Washington Post’un iddiası: Trump yönetiminin Venezuela politikasını sorguluyor

BOLTON TRUMP AA.jpg
WP Trump ile Bolton'ın arasının Venezuela yüzünden açıldığını iddia ediyor / Fotoğraf: AA

Yılbaşından bu yana büyük siyasi kriz içindeki Venezuela'daki durum ile ilgili ABD’li Washington Post gazetesi de bir haber yayımladı.

Habere göre Trump, Maduro’nun yerine genç bir politikacının kolaylıkla geçebileceği yönünde teze inancını kaybetmeye başladı.

Trump’ın saldırgan Venezuela politikasıyla ilgili Ulusal Güvenlik danışmanı John Bolton’ı doğrudan işaret ettiği iddia edildi. 

Washington Post’a konuşan ABD’li üst düzey bir yetkili Trump’ın toplantılarda açık bir şekilde “Bolton beni savaşa sokmak istiyor” dediğini aktardı. 

Trump’ın Maduro için güçlü ve mücadeleci bir kişi tanımı kullandığı, ABD’nin ise dış bataklıklardan artık uzak durması gerektiğini söylediği iddia ediliyor.

 

Independent Türkçe - Ajanslar


 

DAHA FAZLA HABER OKU