"Reform" kulisi: AYM kararına uymayan hakim suç işlemiş sayılacak

Kulise göre hakimlerin istekleri olmaksızın başka bir yere tayin edilmemesi öngörülüyor

Fotoğraf: AA

Türkiye gazetesi, Adalet Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırlık aşamasında olduğu reform paketiyle ilgili bir kulis haberi yayımladı.

Gazeteden Yücel Kayaoğlu’nun aktardığına göre yapılması planlanan düzenlemede Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmaması, hakimler açısından bir ‘disiplin suçu’ olacağı açıkça tanımlanacak.

Haberde bu düzenleme ile aynı zamanda, "yatırımcılara hukukun üstünlüğü ve kural hâkimiyeti konusunda herhangi bir kaygı taşımamaları gerektiği konusunda mesaj verileceği" belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde ayrıca şu bilgi yer aldı:

Hakimlerle ilgili ‘coğrafi teminat’ ilkesinin, hâkimlerin istekleri olmaksızın bir başka yere tayin edilemeyecek şekilde revize düzenlenmesi öngörülüyor. Ceza yargılamalarında savcıların iddianame hazırlaması için kesin bir süre belirlenmesi, tutukluluk sürelerinin de buna göre düzenlenmesi konusunda da çalışma yapılıyor.

Uyulmayan AYM kararları

AYM kararlarına uyulmaması en son olarak Enis Berberoğlu kararı ile gündeme gelmişti.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM'nin hak ihlali kararı verdiği Enis Berberoğlu'nun yeniden yargılanmasına yer olmadığına ve hükmün uygulanmasını hükmetmişti.

Ağır ceza mahkemesinin verdiği bu karar, yüksek mahkemenin kararının yerel mahkeme tarafından tanınmaması konusunda ilk değildi.

Yüksek mahkemenin Mehmet Altan, Şahin Alpay, sendika.org, siyasihaber.org ve Barış Akademisyenleri ile ilgili verdiği kararlar da uygulanmamıştı.

 

Türkiye, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU