Dünyanın en zengin insanı: Elon Musk

Musk, Amazon'un kurucusu Jeff Bezos’u geçerek dünyanın en zengin insanı oldu. Tesla'nın hisselerinde yaşanan yüzde 5'ten fazla yükseliş, şirketin sahibi Elon Musk'ın dünyanın en zengin 500 insanı arasında zirveye yükselmesini sağladı

Musk Ankara'da Anıtkabir'i ziyaret etmiş, fotoğrafı Instagram hesabından paylaşmıştı.

Tesla ve SpaceX’in CEO’su Elon Musk, 188,5 milyar dolarlık servetiyle Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'u geride bırakarak dünyanın en zengin insanı oldu. 

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın hisselerinde bugün yüzde 5'ten fazla yükseliş yaşandı.

Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre, Musk 188,5 milyar dolarlık servetiyle Ekim 2017'den bu yana listenin ilk sırasında yer alan Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'u geride bırakarak zirveye çıktı. 

Musk, geçen günlerde maddiyata çok az ilgisinin olduğunu söylemiş, Tesla ve SpaceX'teki hisseleri dışında çok az varlığı bulunduğunu belirtmişti. Musk, servetinin asıl amacının insanlığın uzay yolculuğu yapan bir medeniyete evrimini hızlandırmak olduğunu söylemişti.

Dünyanın en zengin 500 kişisinin servetleri, pandeminin vurduğu 2020 yılında yaklaşık 1,8 trilyon dolar artışla toplam 7,6 trilyon dolara ulaşmıştı. 

Elon Musk kimdir?

Kanada ve ABD vatandaşı olan 49 yaşındaki Elon Musk, teknoloji ve uzay alanına yaptığı yatırımlarla biliniyor.

Musk’ın ilk yatırımını babasından aldığı borçla henüz 24 yaşındayken yaptığı ifade ediliyor. O dönemde basın kuruluşlarının şehir haberleri almak için kullandığı Zip2 adında bir yazılım geliştirdi.

Musk, Zip2’yi sattı ve 22 milyon dolar kazandı.

Daha sonra dünyada milyonlarca kişinin kullandığı çevrimiçi ödeme sistemi PayPal'ı kurdu.

PayPal, 2002 yılında eBay'e satıldı.

indir (2).jpeg
Elon Musk. Fotoğraf: Reuters


Musk bu satışından sonra yatırımlarını uzaya yönlendirmeye başladı.

2002 yılında uzay araştırmaları teknolojileri geliştiren SpaceX şirketini kuran Musk, burada uzaya gitmek için özel kullanıma açık roketler ve motorlarını geliştiriliyor.

Ashlee Vance'ın Türkçe'ye de tercüme dilen Elon Musk biyografisine göre, Güney Afrika doğumlu iş adamı, Mars'ta 2040 yılına kadar 80 bin nüfuslu bir koloni kurmak istiyor.

Tesla ile tamamı elektrik olan ilk spor arabayı üretti

İlk defa 2012 yılında milyarder olan Musk uzay projelerinin yanı sıra elektrikli araba sektörünün önde gelen üreticisi Tesla'nın da kurucusu.

Musk, SpaceX şirketini kurmasından bir yıl sonra 2003'te California merkezli Tesla Motors'u kurdu.

Tesla, 2010 yılında dünyanın tamamı elektrik olan ve sıfır emisyonlu ilk spor arabasını piyasaya sürdü.

Şirket aynı yıl halka arz edildi.

Tesla'nın piyasa değeri ise milyarlarca doları geçmiş durumda.

Musk'ın ayrıca yenilenebilir enerji ve ileri teknolojili ulaştırma sektörlerinde farklı şirketlerde yatırımları da var.

Musk, 2017’de Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüştü.

1030927381_0_86_1200_761_1200x675_80_0_0_b258a8d44eb03f7f0cfdf3659f39fd36.jpg
 Fotoğraf : Cumhurbaşkanlığı


Erdoğan görüşmeyle ilgili olarak "Yüksek teknoloji alanındaki özgün yatırımları ile tüm dünyada dikkat çeken Elon Musk ile bir görüşmem oldu. Baktım çok heyecanlı. Kendisinin vizyonunu, hayallerini bizzat ağzından dinleme imkanım oldu. Gördüm ki herşey bir hayal ile başlıyor. Eğer hayal olmazsa ondan sonra bunu gerçekleştirebilmek mümkün değil. İnsan hayal kurduğu müddetçe yaşar" ifadelerini kullanmıştı.

Musk Ankara'da Anıtkabir'i de ziyaret etmiş; Mustafa Kemal Atatürk'e atfedilen sözleri, sosyal medya hesabından paylaşmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU