Aşılamaya günler kaldı...Endonezya'da Kovid-19 aşısı için fetva bekleniyor

Ulema Konseyi daha önce kızamık aşısı için fetva vermemişti

Fotoğraf: AA

Dünyanın en büyük Müslüman çoğunluğa sahip ülkesi Endonezya'da 13 Ocak'ta başlaması planlanan Kovid 19 aşısı için Endonezya Ulema Konseyi'nden (MUI) "helal" fetvası bekleniyor.

Çin’in Sinovac şirketinin geliştirdiği CoronaVac aşısının yaklaşık bir ay önce ulaştığı Endonezya'da aşıların islama uygun olup olmadığı tartışma konusu oldu.

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo Ekim ayında yaptığı açıklamada aşı konusunda acele edilmemesi gerektiğini, halkın aşıların "helal olup olmadığı" konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini dile getirmişti.

Konseyin açıklaması

Ulema Konseyi'nden (MUI) bir yetkili aşı kampanyasının başlamasına sayılı günler kala yaptığı açıklamada "Amacımız aşı programına başlamadan önce bir fetva ilan edebilmek" diye konuştu.

MUI 2018 yılında kızamık aşısının İslama uygun olmadığı yönünde bir fetva vermişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Endonezya’nın ana akım Müslüman örgütü Nahdlatul Ulama’dan Ahmad Ishomuddin ise başka seçenek olmayan durumlarda helal olmayan acil aşıların da kullanılabileceğini açıkladı.

Komşu ülkede "helal" şartı aranmıyor

Uluslararası helal sertifikasyon sektörünün merkezi olarak nitelenen komşu ülke Malezya'da ise dini otoriteler, Kovid-19 aşısına yönelik "helal" sertifikasyonunun gerekli olmadığını ve aşının zorunlu olduğunu açıkladı. 

Dünya Müslüman Alimler Birliği'nden açıklama

Dünya Müslüman Alimler Birliği ise Aralık ayında yaptığı açıklamada Kovid-19 aşısı konusunda doktorlara güvenmenin zorunlu olduğunu kaydetmişti.

Genel Sekreter Ali Muhyiddin el-Karadaği Tıp camiası, bu aşının belirli bir grup ve kişiler için gerekli olduğuna karar verirse bu, akıl ve beden sağlığının korunması ve salgının yayılmasının önlenmesi açısından dini açıdan da kabul görür" diye konuşmuştu.

Endonezya'da son durum

Endonezya Sağlık Bakanlığının dün açıkladığı verilerine göre, ülke genelinde son 24 saatte 8 bin 854 ile en yüksek günlük vaka sayısı görüldü.

Toplam vaka sayısının 788 bin 402’ye yükseldiği ülkede, virüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 187 artarak 23 bin 296’ya, iyileşenlerin sayısı 6 bin 767 artarak 652 bin 513’e ulaştı.

 

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU