Bitcoin rekor kırdı, kripto para piyasası ilk kez 1 trilyon doları geçti

JPMorgan, Bitcoin'in değerinin artacağını düşünüyor

Bitcoin şu an 37 bin 328 dolardan (yaklaşık 269 bin TL) işlem görüyor (Reuters)

Kripto para birimi Bitcoin rekor kırmaya devam ediyor. 3 Ocak'ta 34 bin doları (yaklaşık 246 bin TL) gören Bitcoin, 7 Ocak'ta yeni bir rekor kırarak 37 bin doları (yaklaşık 268 bin TL) geçti. Bu sayede kripto para piyasasının değeri de ilk kez 1 trilyon doları (yaklaşık 7 trilyon 250 milyar TL) aştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CNBC'nin haberine göre, Bitcoin'in değeri bir sene içinde yüzde 380, 2021'in başından bu yana yüzde 38 artış gösterdi.

Bitcoin'indeki yükselişin sebeplerinden birinin büyük kurumsal yatırımcıların söz konusu para birimine yönelmesi olduğu düşünülüyor. Zira ünlü milyarder yatırımcı Paul Tudor Jones gibi yüksek profilli kişiler Bitcoin satın alıyor. Uzmanlar, kripto para biriminin "dijital altına" benzetip güvenli liman olduğunu ve enflasyona karşı koruma sağladığını belirtiyor. Jones da ekimde yaptığı açıklamada, Bitcoin'in enflasyondan korunmada en iyi yol olduğunu ve küçük bir yatırım yaptığını söylemişti.

Ayrıca, ABD merkezli bankacılık devi JPMorgan, birkaç gün önce Bitcoin'in 146 bin dolara ulaşabileceğini iddia etmişti.

Rekorun kırılmasında ABD'deki gelişmelere de pay çıkartılıyor. Zira uzmanlar, Kongre binasında meydana gelen saldırılarının ve peşindeki sürecin itibari paranın değerini düşürürken Bitcoin'in çekiciliğini artırabileceğini düşünüyor.

Kripto para hizmeti sunan Babel Finance'ın Yatırım ve Ticaret Genel Müdürü Simons Chen, yatırımcıların enflasyondan ve jeopolitik risklerden kendilerini korumak istediğini ve bu yüzden kripto paranın ilgi çektiğini söyledi. Kolay ve hızlı kazanç elde etme fırsatını kaçırma korkusunun da birçok kişiyi Bitcoine'e ittiğini ekledi.

Öte yandan, bu konuda aksini düşünen bir kesim de mevcut. Rosenberg Research'te Ekonomist ve Stratejist David Rosenberg gibi uzmanlar, Bitcoin'i balon diye tanımlıyor. Rosenberg daha önce yaptığı açıklamada, Bitcoin'de kısa sürede yaşanan dalgalanmaların anormal olduğunu söylemişti.

 

Independent Türkçe, CNBC, The Guardian, CoinDesk, Kripto Koin

DAHA FAZLA HABER OKU