Şair-yazar Yılmaz Odabaşı: 12 Eylül Diyarbakır Askeri Cezaevi'nin dijitalleşmiş halini gördüm

"Faşizme karşı savaşmayanlar, faşizmin zindanlarında buluşur" diyen Odabaşı, dayanışmanın önemine vurgu yaptı ve mağduriyet yaşayan insanlar için daha fazla duyarlılık ve destek çağrısında bulundu

Yılmaz Odabaşı, şair, yazar ve aynı zamanda gazeteci.

1980 ve 90'ların zorlu siyasi koşullarında Güneydoğu'da gazetecilik yaptı.

Şiir, anı, roman, hikaye, deneme ve gazetecilik türlerinde 20 kitabı yayınlandı.

Şiirleriyle 80 kuşağının özgün ve yaygın okunan şairlerin başında yer aldı.

Bir dönem "Şiirleri en çok bestelenen şair" olarak da anıldı.

Şiirleri Ahmet Kaya, Onur Akın, Edip Akbayram, Grup Yorum, Suavi ve Hayko Cepkin gibi birçok sanatçı tarafından okundu.

Eserleri Farsça, İngilizce, Almanca, Fransızca, Arnavutça, Farsça, Kürtçe gibi pek çok dile çevrildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adana Altın Koza Film Öyküsü, Cahit Sıtkı Tarancı Şiir, Human Right Watch Cesaret ve İsveç PEN Onur ödüllerini aldı. 

Kitapları 146 kez basılarak 1 milyon adet resmi satış grafiğine ulaştı.

Yazı ve konuşmalarından ötürü hakkında çok sayıda dava açıldı. 

1980'de İzmir Hukuk Fakültesi'nde öğrenim görürken 12 Eylül askeri darbesiyle beraber tutuklandı.

Bursa, Ankara Ulucanlar ve Haymana, Tekirdağ Saray ve Diyarbakır Askeri Cezaevi dahil birçok cezaevinde yattı. 

Geçen hafta bir cezasından dolayı tekrar tutuklandı ve Kandıra Cezaevi'ne konuldu.

24 saatlik tutukluluğunun ardından "denetimli serbestlikten" tahliye edildi.

Odabaşı, yaşadıklarından tutuklanma gerekçesine, kültür ve sanattan, demokrasi ve ifade özgürlüğüne kadar birçok konuda sorularımızı yanıtladı.

Yılmaz Odabaşı - Abdulhakim Günaydın
Yılmaz Odabaşı (solda)  Abdulhakim Günaydın'ın (sağda) sorularını yanıtladı / Fotoğraf: Independent Türkçe


Yılmaz Bey, gazetecilik ve şairliği aynı anda yürütmüşsünüz. Bugüne kadar kaç kere tutuklandığınız ve en çok ne ile suçlandınız?

İlk tutuklanmam çocukluğumda yasak yayın bulundurmakla başladı. Tutuklanma ve mahkumiyetlerimin çoğu düşünce suçları dediğimiz yazmak ve konuşmaktı. Hemen hemen hepsi ifade özgürlüğü kapsamındaki suçlardı. Bir tek 12 Eylül'de bir örgüt üyeliğinden yargılanmıştım. Onda da 8 yıl mahkumiyet aldıktan sonra 1989'da beraat ettim.

"Gerekli işlemlerin yapılması için başvuruda bulunacaktım ama bir gün bekleyemediler"

Son seferde 24 saat tutuklu kaldınız. Neler yaşadınız?

Denetimli serbestlik kapsamına girdiğini gayet iyi bildiğim 3 yıl 7 günlük bir mahkumiyetim vardı. Bizzat kendim Emniyet Müdürlüğü'ne gidip gerekli işlemin yapılması için başvuruda bulunacaktım. Fakat bekleyemediler. Bir gün içerisinde değişik yerlerden çok ciddi biçimde aranmaya başlandım. Sanki seri katilim. Notere bir işim için gittiğim sırada birkaç polis kimliğimi alıp koluma girdiler. Çıktıktan sonra sivil polislere teslim edildim. Polis aracına konulduğumda telefonla bir görüntü aldım ve hemen Kandıra Cezaevi'ne götürüldüğümü yazdım. Paylaşımından rahatsız olan oldular ve beni götüren polisleri arayarak ‘Neden telefonu kullanmasına izin verip Kandıra Cezaevi'ne götürüldüğüne ilişkin paylaşım yapmasına izin verdiniz?' şeklinde baskılar oldu. Polis de gelen aramaya karşılık ‘Amirim resmi polisler alırken yazmış bizimle ilgisi yok. Biz telefonu hemen aldık' şeklinde cevap verdi. Bende onlara bağırdım. ‘Neden sizin beni istediğiniz yere götürme hakkınız var da benim dostlarıma, okurlarıma nereye götürüldüğü ifade etme hakkım yok? Böyle bir yasak mı var?' sorularını yönelttim. Yani ben kayıp olarak mı aranmalıyım? Bunu dostlarıma bildirmekle yükümlüyüm. Akıbetimi bilsinler takip etsinler istedim.

"Aramada artık iç çamaşırı çıkarılmıyor gibi bir izlenim edindim"

Tutuklanırken çıplak aramaya maruz kaldınız mı?   

3 asker gözetiminde soyunmamı istediler. Soyundum. Kazak, pantolon, ayakkabı dahil her şeyi çıkardım. Sadece alt iç çamaşırım ile kaldım. Onu üst ve alttan sallamamı söylediler ama çıkar demediler. Kendi adıma olmasa da bu uygulamanın Türkiye'de böyle olmaya başladığını düşünmek memnuniyet verici. Bunun bir demokratik kazanım olduğunu düşünüyorum. Başta Sayın Gergerlioğlu'nun ve insan hakları savunucularının çıplak aramaya ilişkin büyük tepkilerinin bir sonucu olarak iç çamaşırların artık çıkarılmamaya başlandığını düşündüm. Daha sonra konulduğum koğuşta aranan diğer kardeşlerimize de sordum. Onlarda benzer şeyler söyledi. Bu da bize gösteriyor ki oluşan büyük kamuoyu duyarlığından sonra çıplak aramada artık iç çamaşırlar çıkarılmıyor gibi bir izlenim edindim.

Yılmaz Odabaşı / Fotoğraf: Independent Türkçe
Yılmaz Odabaşı / Fotoğraf: Independent Türkçe


"Hukukun terazisi ince tartmıyor, bu yüzden cezaevleri dolu"

Tutuklanmanızın gerekçesi neydi? Neden tutuklandınız?

Gerekçesi belki ilk kez somut anlamda siyasi değildi. Çalışma odamın penceresine bakan bölüme 8 metre büyüklüğünde Türk bayrağı asıldı. Daha sonra dombra dinleterek taciz ettiler. Bir gün de kapıma gelerek hakaret ettiler. Kapıma gelenlere evimin önünde olduklarını, bunu mekana tecavüz olduğunu ve hadlerini bilmelerini gerektiğini söylediğimde ‘haddimizi bilmezsek ne olacak?' diye bir yanıt alınca sadece bir yumruk attım. Attığım yumruğa tepki vermedi ve "parmağımı kırdı" diye sahte rapor aldı. Eşinin tanıklığı kabul edildi ama bizimkiler kabul edilmedi. Geçmiş sicilim dikkate alınarak ertelenme ve itiraz hakkımın olmayacağı yönünde karar verildi. Yani itiraz etme ve Yargıtay'a gitme haklarım da gasp edildi. Daha ilginci olan karar önce istinaf mahkemesinde bozuldu. Tekrar ifadem alındı ve ceza verildi. Madem aynı cezayı verdiniz neden istinafta bozdunuz? Ya da cezayı aynı şekilde onaylamak için kimden emir aldınız?

"Sivil görünümlü troller tarafından kuşatmaya alındım"

Sosyal medyadan Adalet Bakanlığı'na dosyamın inceletmesi gerektiğini söyledim. Bu ülkede hukuk varsa dosyamın Anayasa Mahkemesi'nde bozulacağına inanıyorum. Aksi halde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gideceğim. Çünkü artık 22-23 yaşında hukuk fakültesini yeni bitirmiş, deneyimsiz ve sezgisiz hakimler atanıyor. Yasayı yeterince bilmeyenler atanıyor. Bu mahkemelerde adil yargılanacağımız çok şaibelidir. Hukukun terazisi ince tartmıyor ve bu yüzden cezaevleri bu kadar dolu. Yasama, yürütme ve yargının bittiğine inanıyorum ve abarttığımı da düşünmüyorum. 

Açıkça söylemek istiyorum, serbest bırakıldığımı paylaştıktan sonra Twitter'da adeta bir kuşatmaya maruz kaldım. Sivil görünümlü troller tarafından kuşatmaya alındım. ‘Yatacak yerim bile yoktu' dediğimde ‘Yine başladın anlatmaya, utanmaz, şeref…, 24 saat Kandıra anılarım diye 8 cilt yazarsın…' şeklinde hakaret ettiler. Konuşturulmam için bunun bilinçli olarak organize edildiğini düşünüyorum. 24 saat içinde iki koğuş değiştirerek birçok şeye tanıklık etme imkanı buldum. Zaten cezaevinin en çekilmez ve sıkıcı yanı hep aynı şeyleri görüyor olmanızdır. Orada 24 saat kalmakla 24 gün kalmak arasında bir fark yok. 24 saatte iki koğuş değiştirerek cezaevi koşullarını çok net bir şekilde gördüm. 

 

Yılmaz Odabaşı / Fotoğraf: Independent Türkçe
Yılmaz Odabaşı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"12 Eylül Diyarbakır Askeri Cezaevi'nin dijitalleşmiş halini gördüm"

1980'de İzmir Hukuk Fakültesi'nde öğrenimine başladıktan sonra 12 Eylül Darbesi ile tutuklanmış ve Diyarbakır Askeri Cezaevi'nde bir yıl hapis yatmışsınız. O zaman karşılaştığınız muamele ile bugün karşılaştığınızı kıyaslar mısınız?

12 Eylül Diyarbakır askeri cezaevinin dijitalleşmiş halini gördüm. Parmak izleri alınıyor, koğuşlar dahil her yerde kameralar, alarm sistemleri, köşe başlarında ziller…Eskiden gardiyanı çağırmak için kapıyı yumruklardık şimdi zil var. Dijitalleşmiş Diyarbakır Cezaevi gördüm. Mesela dışarıda polis ve bekçi hiyerarşisinden söz ediliyor. Ona birde gardiyanları dahil etmek lazım. Dehşete düştüm. Her biri general olmuş. Avukatımla görüşmeye götürüldüğümde gardiyanın biri ‘duvara dön ve ayakkabını çıkar lan' dedi. Yüzüne baktım ‘tanışıyor muyuz kardeşim, nedir bu öfke, nedir bu gerginlik. Biraz sakin olun' dedim. ‘Kardeşim yok lan..' diyerek küfür etti ve ardından ‘burada memur bey diyeceksin ne kardeşi…' diye hakaretlerde bulundu. Ona öfkenin nedenini sorarak cesareti varsa adının söylemesini istedim. ‘Adım Haydar' dedi. Sonra koğuştaki çocuklarla konuştuğumda cezaevinde sert yaptırımlarda bulunan tüm gardiyanların adlarının Haydar olarak telaffuz ettiklerini öğrendim. 12 Eylül Diyarbakır Askeri Cezaevi'nde ‘Haydar' adında bir sopa vardı. Ünlü bir sopaydı. Diyarbakır'da hemen hemen herkes o sopadan dayak yemiştir. Akşamları koğuş kapıları açıldığında 7-8 komanda içeri girer ve ‘Haydar sizi ziyarete geldi' diye bağırarak herkesi döverlerdi. İnsanlar ranzaların altına kaçar, çığlık çığlığa olurdu cezaevi. 

"Askeri vesayette sopa Haydar, sivil diktada insan Haydar'a dönüşmüş"

Şimdi "Haydar" resmi üniforma giymiş, gardiyan kıyafetiyle insana dönüşmüş durumda. Yani askeri vesayette sopa Haydar, sivil diktada insan Haydar'a dönüşmüş. Ben bunu gördüm. Kaldığım koğuşta 28 kişi için sadece 16 ranza vardı. Ranzaları bitiştirip iki ranzada 3 kişi yatmasına rağmen yerde bile yer kalmadı. İşin garibi bunu bana söyletmiyorlar. Buradan uluslararası hukuk ve insan hakları örgütlerine çağrıda bulunmak istiyorum. Türkiye'deki cezaevlerini denetleyin. İnsan kargo paketi değildir.  Zaten onu özgürlüğünden alıkoyuyor ve sevdiklerinden mahrum bırakıyorsunuz. Bu bile başlı başına bir cezadır. Psikolojik işkence de çok ciddi bir işkence biçimidir ve bir insanı içeri aldınız diye ona işkence yapma hakkınız yok. Sigara ve çaysız bırakarak, küfür etme ve aşağılama hakkınız yok. Gardiyanlar gece 04.00'te koridorlarda bağırıp çağırarak sohbet ediyor. İnsanlar battaniyesiz, yastıksız ve camları kırık koğuşlarda uyumaya çalışıyor. Biraz insanın insan oluşuna saygı gösterilmeli. Türkiye cezaevlerinin 12 Eylül'ü aratmadığına eminim. Belki eskisi gibi dayak ve işkence yoktur ama şimdiki cezaevleri sinsi ve psikolojik işkencenin olduğu dijital cezaevlerine dönüştürülmüş. Kısacası 12 Eylül cezaevi koşullarını aratmayacak bir tablo var.  

"Türkiye hiçbir zaman demokratik bir ülke olamadı"

Türkiye'de demokrasi ve ifade özgürlüğünün sınırları neden ne dar tutuluyor, ya da insanlar bu alanlarda neden sınırlandırılıyor?

Aslında Türkiye hiçbir zaman demokratik bir ülke olamadı. Bizim coğrafyanın tarihsel genetik kodlarında bir barış felsefesi yok. İnanır mısınız şimdi biz Demirel'i arar olduk. Hatırlıyorum o dönemlerde karikatürist Bedri Koraman, Demirel'i rencide edecek boyutta karikatürlerini çizerdi. Dansöz kılığında bile çizdiği olurdu. Buna rağmen Demiral onun karikatür sergilerinin açılışına giderdi. O dönemlerde bile hafif bir hoşgörü ikliminin olduğunu arattılar bize. Onların devlet adamı olduklarını anlamamızı sağladılar. Erbakan'ın bile devlet adamı olduğunu şimdi çok daha net anlıyoruz ne yazık ki. 

"Hakkını savunan herkes örgüt üyesi muamelesi görüyor"

Türkiye, ifade özgürlüğünden korkuyor mu? İnsanlar, hakaret etmeden, suça teşvik etmeyip şiddet çağrısı yapmadıktan sonra görüşlerini ifade etseler ne olur? Bir ülke bunlardan nasıl bir zarara uğrayacağını hesaplıyor?

Hukuk terazisinin ayarı ve dengeleri bozulunca hakimler, örgüt üyesi olmasa da insanlar örgüt üyesi gibi davrandı diye ceza verebiliyor. Mesela 12 Eylül'de toplu yargılanırken altıncı ayda iddianamemiz gelmiş yedinci ayda da mahkemeye çıkarılmıştık. Şu an 3-4 yıl yatıp hala mahkemeye çıkarılmamış ve akıbetinin ne olacağını bilmeyen binlerce tutuklu var içerde. 12 Eylül'de bütün barbarlık ve kötülüğe rağmen kanunlar işliyordu. Bize bunu da söylettiler. Savunma hakkın ve işkence altında verdiğin ifadeyi reddetme hakkın vardı. Örgüt üyesiysen alacağın ceza belliydi. Örgüt üyesi 8 yıl ve örgüt kurmak 15 yıldı. Şimdi belli değil. Bazen birine 8 yıl, bir diğerine müebbet veriyorlar. Her demokratik talepte bulunanlara PKK, DHKP-C, FETÖ gibi yaftalamalar yapılıyor. Kardeşim bunlar bir haktan söz ediyor. Mesela içerdeki adam diyor ki ben şeker hastasıyım. Revir kapalı diye 7 gün ilacımı vermiyorlar. Şeker komasına girip ölsem ‘ben mi suçluyum' diyor. Sen adamı ihmalden öldürüyorsun, adam hakkını istediğinde ‘teröristtir' diyorsun. Örneğin Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği'ne (MESAM) neden kayyum atadınız. Bende derneğin bir üyesiyim. Derneğime neden kayyum atadınız? Hakkını savunduğunda örgüt üyeliği muamelesi görüyorsun. Kardeşim demokratik haklardan söz etmek ne zaman örgüt üyeliği oldu. Çok kestirme bir gerekçe bulmuşlar. Her tür hak ihlaline örgüt üyeliği yaftasını yapıştırıyorlar. Ama insani haklar var. Evrensel normlarda hukuksal haklar var. Cezaevine attığın adam kargo paketi değil ki. O insanın insan olmakla dünyaya gelmiş olmakla saygı görme gibi bir hakkı var. İfade özgürlüğü bir haktır, demokratik özerk üniversite bir haktır, belli standartlarda yaşam, geçinmek, yaşamı idame ettirmek, eğitim ve sağlık hepsi birer haktırlar. Bu haklardan söz eden herkese Türkiye'de örgüt üyesi demeye başladılar.

"Halkın iradesi askıda ekmek gibi askıya alındı"

Selahattin Demirtaş, Ahmet Altan ve HDP'li vekillerin tutuklu kalmasını nasıl yorumluyorsunuz?

Bunlar ve belediyelere atanan kayyumlar dahil, halkın iradesinin askıda ekmek gibi askıya alındığının çok somut kanıtlarıdır. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Halkın on binlerce, yüz binlerce oyu ile seçilmiş milletvekilini alıp ne kadar yatacağı belli olmayacak şekilde hapse atmak... Bunun makul, mantıklı ve hukuka uygun bir açıklaması olamaz. Türkiye'de hukukun terazisi bozulmuştur. Biri bana ‘bu FETÖ'cüdür' diye iftira atsa 8 seneden önce çıkamam. Ülke böyle bir duruma geldi.  

"Hukukun ayaklar altına alındığının bir göstergesidir"

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Demirtaş için "derhal tahliye edilsin" kararını verdi. Neden AİHM'in kararı uygulanmıyor? 

Geçmişte türban yasakları vardı ve sonuna kadar haklarını savunduk. Mağdur olduğu dönemlerde Erdoğan'ın defalarca AİHM'e başvurduğunu biliyoruz. O zaman tanıdığı AİHM'i bugün ‘tanımıyorum' demesi çelişki. Türkiye hukukun nasıl ayaklar altına alındığının bir göstergesidir. Hazindir. Bu Türkiye'nin itibarını çok yıpratan ve dış politikada ülkeyi bitiren şeylerdir. Biz kaybediyoruz, ülkemiz kaybediyor. Hem demokrasinin onuru yara alıyor, açlık, yoksulluk ve insan hakları ihlalinde dünya birincisi oluyoruz hem de böbürlenerek ucuz külhanlık yapıyoruz. Bunlar yanlış stratejilerdir. Türkiye'nin Katar dışında dış politikada hiçbir itibarı kalmamış. Öyle görünüyor ki Avrupa Birliği ile görüşmelerimizi de Katar ile yapacağız. Türkiye'de insan hayatının bir ehemmiyeti yok. 

"Bu kadar kadın cinayetinin olması tesadüf değil"

Türk siyaseti, can kayıpları, afetler, felaketler, krizler, salgınlar değil de neden daha çok taciz, tecavüz, kadınlara yönelik şiddet ve örtünme gibi konuları konuşuyor?

Ortadoğu toplumlarının genel yapısı böyle. Yasaklar, kuşatmalar… Gülmek, eğlenmek ve müzik çalmak bile suç haline gelmiş. Bir kadının gülmesi bile tabu ve yasaklar toplumunda herhangi bir suça zemin oluşturabiliyor. Neden AKP hükümeti döneminde kadın cinayetleri bu kadar arttı? Bu kadının giderek daha ikinci sınıf insan olarak görülmesi ile ilgili olabilir mi? Sosyolojik bir araştırma yapıldı mı? Bu konuda dürüstçe bir itirafta bulunabilirler mi? Bu bir tesadüf müdür? Bu kadar kadın cinayetinin tesadüf olduğunu düşünmüyorum. Meselenin genel, kültürel ve sosyal politikalarla da ilgisi var. Bunlar çalışan kadından bile rahatsız. Kadının ekonomik bağımsızlığı olan bir birey olmasından bile rahatsızlar.

"Sanatçıyı bile bize yakın olan ve olmayan olarak ayırdılar"

Bir şair olarak Türkiye'nin kültür ve sanatın bugününü nasıl görüyorsunuz?

Müzisyenler pandemi nedeniyle konser veremiyorlar. Sarayın müzisyenleri var, bir de saraya yakın olmayan müzisyenler var. Yakın olmayan müzisyenlerin açlık sınavı verdiği bir dönemdeyiz. Mesela ben 12. sınıf yardımcı ders kitabından çıkarıldım. Kültür Bakanlığı web sitesinde İngilizce biyografim vardı, kaldırıldı. Artık ana akım medyada hiçbir kitabım tanıtılmıyor. Hepimiz dışlandık. Kendileri gibi düşünenler, birde düşmanlar var. Oysa ayrılıklarımızla güzeliz. Ayrılıklarımızı tanıyıp insan yanımızı örgütleyebilirdik. Bu kadar kutuplaşmayabilirdik. Onlar kutuplaştırdılar, biz böyle olsun istemedik. Toplumu giderek ayrıştırdılar. Sanatçıyı bile bize yakın olan ve olmayan olarak ayırdılar. Halbuki sanatçının ürettiğine bakılmalı. Ne kadar yanımızda ne kadar karşımızda diyerek toplumu ikiye böldüler, kategorize ettiler. Onlardan olanlar gemisini yürütüyor ama onlardan olmayan yargılanıyor, işsiz ve çaresi kalıyor, mağdur ve yoksullaşıyor… Nasıl ki bir ailede ebeveyn bireylerin mutsuzluğundan sorumluysa, ülkenin mutsuzluğundan da onu yönetenler sorumludur. 

"Daha fazla hukuk ve ekonomi reformu düşünüp ülkeyi dünyanın en itibarsız ülkesi haline getirmesin"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi ve hukuk reformu başlatıyoruz açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Gerçek anlamda bir reformun olacağını düşünüyor musunuz?

Cezaevinden çıktıktan sonra 3 gün uyuyamadım. Tutukluların gözünü üstümde hissediyordum. Bürokratlar hangi vicdan ile rahat uyuyabiliyorlar? Vicdanlarından kuşku duyuyorum. Yargılandığım duruşmada ben konuşurken hakime hanımın elinde başka yere bakıyordu. Konuşuyorum ama dinlemiyor. Dayanamadım hakime hanım ‘beni dinliyor musunuz?" dedim. ‘Senin yüzüne bakarak dinlemek zorunda mıyım' diyerek içeriye polisleri çağırdı. Polisler yakınıma geldi. Belki ağzımı açıp bir kelime daha etsem beni hücreye götürecekler. 12 Eylül'de böyle bir şey görmedik. 1999'da Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne ‘sizinle aynı ülkede, aynı çağda yaşamaktan utanç duyuyorum' dediğimde bile böyle bir şey görmedim. Hani savunma hakkım? Hukuksuzluk artık meşrudur Türkiye'de. Başkanlık sistemi geldiğinde bütün sorunların çözülecek dediler ama ülke ekonomik ve siyasal durumlara sürüklendi. Hukuk daha çok askıya alındı ve ekonomi çöktü. Bu konularda uzman değilim ama bir vatandaş olarak bir fikre sahibim. Herkes Erdoğan'dan çok rica etmeli. Daha fazla hukuk ve ekonomi reformu düşünüp bu ülkeyi dünyanın en itibarsız ülkesi haline getirmesin. En azından sondan ikinciyiz. En sonuncu olmak zorunda değiliz. Kendilerinden rica ediyorum, hukuk reformundan önce yargıdaki liyakatın esas alınıp alınmadığı, cezaevi koşulları, insan hakları ve ifade özgürlüğü gibi konuları incelmesidir. Bunları bir toparlayalım, hukuk reformu sonra da yapılır. Aslında hukuk reformu AKP gittikten sonra yapılacaktır. Taşralı siyasetçi algısıyla, kör kuyuya düşmüş kurbağanın gökyüzünü gördüğü kadar her şeyi dar eksende algılayan bu zihniyetin herhangi bir reform yapacağına dair en ufak bir umut taşımıyorum. Daha fazla zarar vermesinler, yeterlidir. AKP hiçbir şekilde reform yapmamalı. Çok tehlikeli oluyor.

"AKP'nin sahte çözüm süreci telaffuzu dışında bir pratiği olmamıştır"

Erdoğan birkaç hafta önce Meclis grup toplantısında Kürt sorunun olmadığını, iktidar olarak sorunu çözdüklerini söyledi. Kürt sorununun çözüldüğüne inanıyor musunuz?

Kürtlerin ana dilde eğitim hakkı dahi hiçbir hakkı yoktur. Bir kere 7 Haziran 15 seçimleriyle birlikte Türkiye'de seçim sisteminin bittiğini, Erdoğan'ın o tarihten itibaren aldığı seçim yenilgisi nedeniyle Anadolu milliyetçiliğini kendine stepne olarak kullanarak MHP ile bu yüzden bir ittifaka girdiğini ve 2015'ten itibaren Kürt sorununun orada tıkanıp kaldığını düşünüyorum. AKP hükümeti, Sur'dan Nusaybin'e kadar panzerleri ilerleterek dünyaya Kürt sorununa nasıl baktığını kanıtlamış oldu. Kürt sorunu ülkenin en can yakıcı sorunlarından biridir ve hala sıcaklığını korumaktadır. AKP'nin bu konuda yaptığı sahte bir çözüm süreci telaffuzu dışında da bir pratiği olmamıştır.

"Kürtler ve HDP olmazsa MHP'nin söyleyeceği hiçbir şey kalmaz"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "HDP kapatılsın" çağrısı ve AK Parti'nin sessizliğini nasıl yorumluyorsunuz?

Zaten MHP kendi varlığını Kürtlerin inkarı üzerine kurmuş bir yapıdır. Bugün Kürtler ve HDP olmazsa MHP'nin söyleyeceği hiçbir şey kalmaz. Bu nedenle böyle söylemesi normaldir. AKP de ortağına hoşgörü ile bakarak onun milliyetçiliğinden faydalanıyor ve müsamaha gösteriyor. Gayet normaldir. Burada şaşırtıcı bir şey yok. Kendilerine yakıştıkları şekilde davranıyorlar. Zaten bizde bunlardan şikayetçiyiz.

"Faşizme karşı savaşmayanlar, faşizmin zindanlarında buluşurlar"

Son olarak özellikle söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Son alınışımda kamuoyunun, vefakar okurlarımın, dostlarımın, sivil toplum kuruluşlarının, muhalif basının, gösterdiği büyük vefa ve duyarlığa müteşekkirim. 12 Eylül'den bugüne ne zaman tutuklanıp mağduriyetler yaşasam onların vefasını ve gücünü görüyorum. Dayanışmanın gücünü burada gördüm. Bu dayanışmayı sürekli kılmamız, bütün mağduriyet yaşayan insanlar için ortak sosyal medyada taglar açmamız ve ortak duyarlılıklar ile onları desteklememiz gerektiğini düşünüyorum. Bugün faşizme karşı savaşmayanlar, faşizmin zindanlarında buluşurlar. Bugünkü hak ihlallerine suskun kalırsak sıra herkese gelecektir. Bunu unutmayalım. 

"Dağlar için, sular için bana bir gül ver"

Yazılan her şiir inanarak ve severek yazılır. Özellikle severek yazdığınız bir şiirinizden bir dörtlük alabilir miyiz?

Evet, aslında tüm şiirlerimi inanarak ve severek yazmışım. Ama okurun algısında kimileri daha çok sevilmiş kimileri daha az sevilmiş olabilir. Hepsi benim çocuklarım gibidir. Çok ayırt ettiğim söylenemez.

Bak yıllarım sırılsıklam yağmurlar giymiş

Günlerin avlusuna yeni yeni çocuklar inmiş

Dağlar için, sular için bana bir gül ver

Avuttuğum düşler için bana bir gül

Bir gül pusulasız gemiler, sökülmüş günler için 

Ben bütün yeşillerimi inatçı ayazlara çaldırdım

Sen kendinin ellerinden tut

Ve kendine benim için bir gül ver…

Hepiniz kendinizin ellerinden tutup kendinize benim için, geleceğiniz için, bu ülkede demokrasinin bir kez daha yeşermesi için bir gül verin…
 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU