İddiaların aksine güneş kremi, D vitamini seviyesini düşürmüyor

Geniş spektrumlu güneş kreminin, düşük UVA korumalı kremlere göre daha yüksek D vitamini sentezi sağladığı tespit edildi

Fotoğraf: The Independent

Yeni bilimsel araştırmaya göre, güneş kremlerinin çoğu, D vitamini sentezini engellemiyor.

Daha önce, güneş kreminin mineral üretimini düşürebileceği öne öne sürülmüştü. Ancak 3 yeni çalışmada, güneş kremi kullanımının, çoğu insanın D vitamini düzeyini etkilemediği tespit edildi.  

Uzmanlar, D vitamininin vücuttaki kalsiyum ve fosfat miktarlarını düzenlemeye yardımcı olduğunu belirtiyor. D vitamini, güneş ışığından gelen ultraviyole ışınların (UV) deri üzerindeki yağları harekete geçirmesiyle üretiliyor. Ancak ultraviyole ışınlar, dünya genelinde en yaygın kanser türlerinden biri olan deri kanserinin de en önemli sebebi.

Londra’daki King's College’dan araştırmacılar, güneş kreminin D vitamini oluşumuna etkisini araştırmak için katılımcıları 4 gruba ayırdı.

Gruplardan 3’ü,  İspanya’nın yüksek ultraviyole ışın göstergelerine sahip Tenerife adasında bir haftalık tatil yaptı. 17 kişiden oluşan 4. kontrol grubu ise tatile gitmeyerek Polonya’da kaldı.

Bu esnada 20 katılımcı, yüksek UVA ve UVB koruması sağlayan, geniş spektrumlu 15 faktör güneş kremi kullandı.

Öte yandan, diğer 20 kişilik gruba, yine 15 faktörlük ama UVA koruması az olan, dar spektrumlu güneş kremi verildi.

İstenilen Güneş Koruma Faktörü (SPF) seviyesine ulaşabilmek için, 2 gruba da güneş kremlerini nasıl kullanacakları gösterildi.

Ancak araştırmada yer alan 3. gruptaki 22 katılımcı, güneş kremini nasıl kullanacakları söylenmeden uyguladı.

Tatilden 24 saat önce ve 48 saat sonra, tüm katılımcılardan kan örnekleri alındı.

 

 

Sonunda, güneş yanığını önlemek için, yeteri kadar kullanılan 15 faktörlük kremin, D vitamini seviyelerinde “çok önemli” artış sağladığı keşfedildi.

Ayrıca, geniş spektrumlu güneş kreminin, düşük UVA korumalı kremlere göre daha yüksek D vitamini sentezi sağladığı tespit edildi. Uzmanlara göre bu durum, geniş spektrumlu kremlerin daha fazla UVB iletebilmesinden kaynaklanıyor.

Londra’daki King’s College’dan, araştırmanın başyazarı Profesör Antony Young konuyla ilgili şunları söyledi:

"Güneş kremleri güneş yanığı ve cilt kanserini önleyebilir. Ama bunların D vitaminine etkilerine ilişkin çok fazla belirsizlik vardı. Tenerife’de gerçekleştirilen çalışmamız, kremlerin güneş yanığını önlemek için yoğun biçimde kullanılsa bile, mükemmel bir D vitamini sentezine izin verdiğini gösterdi”

Avustralya’daki QIMR Tıbbi Araştırma Enstitüsü ve Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden araştırmacılar, daha önce laboratuvar ortamında, yapay ışık kullanarak deneysel bir çalışma yapmıştı. Bu çalışmada, güneş kreminin D vitamini seviyesini etkileyebileceği bulunmuş ve buna ilişkin önceki teoriler desteklenmişti. Ancak güneş ışığının kullanıldığı saha denemelerinden ve gözlemsel çalışmalardan elde edilen kanıtlara göre bu risk epey düşük.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güneş ışığı kullanılarak yapılan son araştırmanın bulguları British Journal of Dermatology isimli bilimsel yayında yer alacak. Söz konusu bulgular, konuyla ilgili 75 makalenin aynı mecrada yayımlanan sistematik incelenmesiyle desteklendi.

Çalışmanın sonuçlarının “cesaret verdiğini” belirten İngiliz Dermatologlar Derneği’nden Holly Barber konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Güneş kreminin D vitamini eksikliğine neden olduğuna dair riskin düşük olduğu tespit edildi. Bu riskin cilt kanserinin önlenmesinde güneş kreminin yararlarına ağır basması mümkün değil.”


 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU