Venezuela’dan ABD'ye nazire: Endişeyle takip ediyoruz

Açıklamanın Türkiye'nin dün yaptığı açıklamayla benzerliği dikkat çekti

Venezuela Dışişleri Bakanı Arreaza, açıklamayı sosyal medya hesabından paylaştı (Reuters) 

Ülkedeki istikrarsızlık nedeniyle sık sık ABD’nin açıklamalarının hedefi olan Venezuela, dün Washington D.C.’deki Kongre binasının Başkan Donald Trump destekçileri tarafından basılmasına nazire niteliğinde bir tepki verdi.

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Washington'da yaşanan şiddet olaylarını endişeyle takip ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

ABD, saldırgan politikalarıyla diğer ülkelerde sebep olduklarının aynısını yaşıyor. Siyasi kutuplaşmayı kınıyoruz. Venezuela ABD'de şiddet olaylarının yakında sona ereceğine ve ABD halkının nihayet istikrar ve sosyal adalete giden yeni bir yol açacağına inanıyor.

Açıklamanın dün Türkiye tarafından yayımlanan açıklamayla benzerliği dikkat çekti. Dışişleri Bakanlığı, dün "ABD Kongre binasının göstericiler tarafından basılması teşebbüsüne kadar varan iç gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. ABD'deki tüm tarafları itidal ve sağduyuya davet ediyoruz. ABD'nin bu iç siyasi krizi olgunluk içinde aşacağına inanıyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

“Burası ABD mi yoksa Venezuela mı?”

Öte yandan CNN muhabiri Matt Rivers, ABD’de yaşanan kaosun yurtdışında nasıl gerçeküstü görüldüğüne dair analizinde, Latin Amerika’da 1950’den bu yana yaklaşık 150 darbe girişiminin olduğunu hatırlatarak bir diplomatın “Burası ABD mi yoksa Venezuela mı?” diye sorduğunu aktardı. Rivers, ABD’nin genellikle kendini dünyaya “demokrasi modeli”olarak tanıttığını ancak bu iddianın dünyadaki birçok kişi için şüpheli göründüğünü, artık bunu savunmanın daha da zorlaşacağını belirtti.

Analizde, Çin ve Rusya gibi ABD’yle sorun yaşayan ülkelerin, dünkü olayların açıkça gösterdiği ABD’deki istikrarsızlıktan keyif alacağı belirtildi. Ayrıca olayların ABD'liler açısından bir ders niteliği taşıdığı, demokrasinin kendini koruyan değil korunması gereken bir sistem olduğunun görüldüğü kaydedildi.


Independent Türkçe, AA, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU